Update 49
Een aantal lijnen zijn aangebracht. Te weten de brassen de schoten en de halzen. Ook de gordings zijn opnieuw aangebracht.
Vorige keer concludeerde ik dat de gordings door houten ringen moeten lopen. Daar moet ik een beetje op terugkomen. Toen ik alle touwlussen eraf had gesneden begon ik met bevestigen van een houten ring aan het onderlijk. Toen realiseerde ik me dat het klosje waar de gording aan vast zit door dat gaatje moet. En bij losmaken van de onderste bonnet verplaatst moet worden naar een hoger bonnet. Dat moet in stormweer makkelijk gaan. Dus aan de onderlijken geen houten ringen maar touwlussen. Die net allemaal doorgesneden zijn. Alleen twee rijen aan het zeil zijn nu houten ringen.
Foto: De gordings lopen door lussen ter plaatse van de onderlijken en door houten ringen achter het zeil.
Dan de loop van de gordings. Die lopen naar blokken aan de ra dan naar een drieschijfsblok in de masttop, dan naar beneden door drie ringen aan de langszaling, noem ik die maar, en naar de nagelbank.
Foto: Loop van de touwen rond de masttop.
Maar ook de wanttouwen (of zijstagen) lopen vanaf de langszaling naar beneden, maar naar buiten en iets naar achteren. Hier gaat dat niet goed. Ze schavielen tegen elkaar. Daar moet dus wat aan gedaan worden. Op mijn foto’s van de replica is niet goed te zien hoe de drie ringen geplaatst zijn t.o.v. de plaats van de wanttouwlussen rond de masttop. Kennelijk heb ik dat niet goed overgenomen.
Maar ik heb nog een kogge. Daar heb ik de ringen iets meer naar voren gezet en de wanttouwen iets meer naar achteren op de langszalingen gelegd. Daardoor konden de gordings makkelijker voorlangs de wanttouwen naar beneden zonder te schavielen. Dat ga ik dus hier ook proberen.
Verder heb ik nog wat meer zitten proberen, gewoon om te zien hoe het een en ander uitpakt. Dus hierna gewoon nog wat leuke foto’s.
Foto: Blokken en houtjes met een lus.
Foto: Houtje met lus om een wegering geslagen.
Foto: Bakboord bras (naar boven) en schoot (naar rechts).
Foto: Nagelbank met nagels gemaakt van een sateprikker. In dremel geklemd en met schuurpapier tot 1,5 mm dunner gemaakt.
Foto: Raval om braadspil.
Foto: Zijaanzicht. Ra iets gezakt zodat de onderste bonnet op dek bereikbaar is voor bemanning.
Foto: Achteraanzicht.
Tenslotte wens ik alle volgers en medebouwers een heel gelukkig, voorspoedig en vooral gezond 2022.
Wordt vervolgd.