Een floater is een aanduiding voor een lekkere langzame zwever met een lage daalsnelheid. Dit soort zwevers hebben een hele lage vleugelbelasting (totaalgewicht model gedeeld door vierkante decimeters vleugeloppervlak, is een goede maat voor de 'eigen' vliegsnelheid van een zwever). Vaak zijn het zwevers zonder rolroeren met een wat grotere V-stelling, waardoor ze vrijwel zonder stuurinputs te vliegen zijn.
Steken is het vliegen met wat verhoogde snelheid als je wat afstand wilt overbruggen. Bijvoorbeeld om tegen de wind in te komen, om een daalgebied vlot over te steken of gewoon tijdens het zoeken naar de volgende bel.
De echte floaters zijn vaak niet zo goed bij wat hogere vliegsnelheden, de vleugelprofielen zijn dan puur gemaakt op langzaam vliegen. Als je de neus drukt om snelheid op te pakken dan is de snelheidstoename beperkt, maar de daalsnelheid neemt wel snel toe. De glijhoek verslechtert dus fors. Hierdoor kun je met een echte floater weinig wind hebben, je komt door de lage vliegsnelheid namelijk slecht tegen de wind in en vliegen met verhoogde snelheid doet zo'n kist gewoon niet zo goed.
Bij de wat meer allround zwevers pakt het model meer snelheid op als je de neus iets laat zakken en blijft de glijhoek veel beter op peil. Alleen is de basissnelheid vaak wel wat hoger.
Bij de kits van Hollein heb je keuze tussen RES vliegtuigen (Rudder-Elevator-Spoiler, deze hebben geen rolroeren) of vliegtuigen met rolroeren én flaps. Veel mensen raden een model zonder rolroeren aan voor een beginner. Daar ben ik het lang niet altijd mee eens, maar beginnen met een model met rolroeren én flaps is ook niet ideaal (gecompliceerder te bouwen en in te stellen in de zender. Al zou je de flaps in het begin niet hoeven te gebruiken). Echter de moderne zwevers zonder rolroeren vliegen best goed en reageren goed op stuurinputs.
Ik zou zeggen dat de
Andreas een goed eerste model zou zijn om te bouwen. 2m spanwijdte is een mooie maat, nog niet te achterlijk groot maar ook niet te priegelig met de bouw. Geen rolroeren, dat maakt de bouw wat eenvoudiger. Ik heb de Andreas niet zelf gebouwd, maar wel meerdere andere kits van Hollein en die waren allen een genot om te bouwen. Alles past goed en de bouwhandleiding en tekening zijn van hoge kwaliteit. Als je de handleiding goed volgt kan het haast niet mis.
Ik weet niet of je al een zender hebt? Als je in de motorzwevers verder wil dan zou ik op zijn minst een 8-kanaals zender kopen. Voor een motorzwever met rolroeren en flaps (daar ga je straks heen) heb je namelijk de volgende kanalen nodig: rol (2x), flaps (2x), richtingsroer, hoogteroer en motor. Als je eerst een 6 kanaals zender koopt (voldoet prima zolang je nog geen flaps hebt) dan moet je later alsnog investeren in een 7+ kanaals zender. Kan je dat net zo goed meteen doen (als het budget het nu toelaat).