Royal Caroline 1749 - Kitbashing - Werfregister

Dag 258: 08/06/2021 0u35

Boegbeeld: haar rechter hand, waar die vast zit aan haar kleed, los geknipt, de arm gebogen en de hand gedraaid zodat ze de scepter kan vast houden zoals in Aots afgebeeld. Scepter en wereldbol zacht gesoldeerd. Het geheel goud geschilderd een knellend op de galjoenscheg geplaatst.

IMGP8314.jpg
IMGP8315.JPG
IMGP8316.JPG
IMGP8317.JPG
IMGP8318.JPG
 
Dank voor de bemoedigende woorden, die motiverend werken als iets niet helemaal volgens plan verloopt.

Dag 259: 09/06/2021 0u30

En waar heb ik die 2 kikkers voor aan de zijkant van de boegspriet weer gelegd? Gans de dag gezocht, niet gevonden.

Dan maar begonnen met de bootstandaard voor te bereiden: perenhouten basisplaat voorzien van 2 gaten van 4 mm en ingewreven met D-Oil. Een nachtje laten drogen, en morgen nog een laagje.

Dag 260: 12/06/2021 0u30

Na het aanbrengen van de D-oil bleek de basisplaat zo krom als een banaan: 1 hoek stond ongeveer 5 mm omhoog. Ik had daar bij het uitpakken niet op gelet, dus ik weet niet of dit al zo was bij aankoop, of dat het door het instrijken van de bovenkant komt.

Na ondersteboven opspannen op een marmeren vensterbank, volgieten met water, nachtje laten inweken en drogen met de haardroger, is het iets beter, maar nog niet perfect plat.

Toch maar 2 gaten van 2,5 mm onderaan in de kiel van het schip geboord en er een houtschroef ingedraaid. Dan de kop afgeslepen zodat het uitstekende deel van de schroef in de kop van de messing voeten past.

Dan heb ik met zachte dwang het schip op de voeten geplaatst.

IMGP4771.JPG
 
Ziet er toch wel goed uit Herby :thumbsup:. Een houten plaat moet je in principe altijd aan beide kanten behandelen, daarmee voorkom je het krom trekken.
 
@pietsan ik ga proberen de onderkant met D-Oil in te strijken terwijl de plaat opgespannen is, want intussen staat ze weer als een reu die moet plassen: met 1 poot omhoog :)
Ik hoop dat het nog werkt, eigenlijk moet je zoiets meteen doen voor er één kant droog is, een eenmaal krom getrokken plaat is vaak weer moeilijk recht te krijgen, succes!
 
eenmaal krom getrokken plaat is vaak weer moeilijk recht te krijgen

Dat heb ik al ondervonden,:hammer: de onderkant is uitgefreesd, dus kon ik die vol gieten met water.
Noch geduld, noch opspannen, noch de haardroger hebben tot nu toe geholpen.
Vanavond ga ik beide zijden inoliën en opspannen en een nachtje laten staan.
Help dit nog niet, heb ik nog een reserveplaat, want ik heb er 2 gekocht.
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de duimpjes Timber, en allen voor de mooie woorden, de interesse en de leukjes :thumbsup:

Dag 261: 13/06/2021 0u20

De roerbeugel van de noodketting voorzien en terug geplaatst. 2 oogboutjes en 2 ringen geplooid uit messingdraad 0,4 mm, gemonteerd onderaan de 2 kettingeinden en gezwart.

De oogbouten aan de zijkant van de romp, net onder het onderste berghout in een 0,5 mm gaatje geplaatst.

IMGP4773.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Dag 262: 15/06/2021 0u10

De rusten: als basis gebruik ik de triplex rusten uit de bouwdoos. De correcte maten heb ik overgenomen uit het boek AotS, en afgetekend op het triplex. (geen foto genomen van een paar potloodlijntjes op een houten plankje :stout: )

Dag 263: 16/06/2021 0u20

De paaltjes van de falkonetten op bak- en achterdek heb ik onderaan en bovenaan voorzien van een zwarte band gemaakt van krimpkous. Vervolgens heb ik deze terug geplaatst.
IMGP4787.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Dank voor de interesse in mijn vorderingen en voor het klikken op "leuk" :thumbsup:

Dag 264: 19/06/2021 0u40

Na beide zijden ingewreven te hebben met D-oil, en 2 nachten en een dag geklemd te zijn op een perfect vlakke vensterbank, blijft de bodemplaat voor de standaard even krom. Terwijl ik het model afwerk ga ik deze blijven gebruiken, (want ik heb de bouwhelling tijdelijk nodig voor een ander project ) en later kijk ik nog om deze te vervangen door de reserveplaat die ik nog liggen heb.

Ik heb de rusten passend gemaakt in de uitsparingen in de “chain wale” (lengte en holling aan de binnenzijde).

Dag 265: 20/06/2021 0u55

Vandaag heb ik de plaats voor de jufferblokken opgemeten en afgetekend op de rusten en de jufferblokken en bijhorende metaalwaren verzameld. Zoals gewoonlijk zitten er maar 2 formaten jufferblokken in de kit: 7 en 5 mm. Ik heb dus enkele 3mm blokken uit eigen voorraad opgedoken, met bijhorende hardware.

IMGP4788.JPG

Van elk formaat heb ik voor 1 exemplaar de metalen ring op maat gebogen, bijgeslepen waar nodig en met de gloednieuwe soldeerbout dicht gesoldeerd. Wat een verschil bij mijn 45 jaar oude exemplaar Hierna heb ik alle messing beugels aan het uiteinde bijgeslepen. Nu moeten mijn vingertoppen even recupereren.
 
Ik ben benieuwd Herby, die messing stroppen voor de juffers vind je in diverse bouwkits, maar ik heb ze nog nooit gebruikt. Ga je de onderkanten dicht solderen ? of gebruik je een andere techniek ?
 
Back
Top