Bouwverslag Saab 91D Safir

Ik kan het van jouw tekening niet goed afleiden, maar als de 16,37 mm de verticale component van de afstand tussen draaipunt en aangrijpingspunt van de actuator is (en zo lijkt het), is het moment op de poot in totaal ingetrokken positie 6 kg x 16,37 mm = 98,22 kg*mm. Bij een pootlengte van 116,5 mm kan je daarmee 0,843 kg tillen, dus 834 g.
Is de 16,37 mm de echte afstand tussen draaipunt en het aangrijpingspunt, dan neemt de arm-afstand t.o.v. het draaipunt af en moet je deze afstand( en dus ook het moment) delen door de wortel van 2 (bij een maximale hoek van 45 graden), en daarmee dus ook de liftcapaciteit. Dit wordt dan 843/1.4 = 602 g. Dat is ook waar jij om en nabij uitkomt, ik begreep alleen de rekenmethode niet. Bij dit soort situaties moet je altijd in momenten denken.

Vwb. de oplossingen: je zou ook nog kunnen overwegen om de actuator schuin te zetten, zodat de kracht op de arm in de ingetrokken positie gunstiger wordt, dus meer in de richting van loodrecht op de arm. Helemaal loodrecht gaat waarschijnlijk niet, dan hou je te weinig moment over om 'm goed uit te draaien. Als je de mogelijkheid hebt kun je dat ook in de oriëntatie van de arm zoeken.
 
Laatst bewerkt:
16,37 mm de verticale component van de afstand tussen draaipunt en aangrijpingspunt van de actuator is
ja, dat klopt. Er is wel ook een horizontale afstand, ik weet niet of dat uitmaakt.
De lengte van 116,5mm is van draaipunt tot de as waar het wiel op zit. Ik dacht, dat is het punt waar het gewicht van het wiel op zit, maar misschien is dat fout gedacht. Een deel van het wiel zit daar natuurlijk boven, en een deel juist daaronder...

Als de actuator sterk genoeg is, is het heel simpel en kan ik het gewoon zo maken. Als hij te zwak is, dan wordt het een duur experimentje......
 
Retract.jpg

( de 116,5 mm in de berekening klopt niet helemaal, eigenlijk moet je hier de horizontale component invoeren)
Eventueel kun je de helft van het gewicht van de poot ook aan G toerekenen.

Een deel van het wiel zit daar natuurlijk boven, en een deel juist daaronder...

Dat maakt niet uit, in beide gevallen is de gewichtsvector naar beneden gericht.
 
Laatst bewerkt:
Hmm.... Een stuk massief aluminium met een diameter van 15mm en lengte 117mm weegt 57g, geloof ik. Ik begin te geloven dat zo'n actuator misschien toch wel sterk genoeg zal zijn.
 
Denk er wel om dat alle krachten die tijdens de landing zijdelings op het wiel werken onverminderd (of juist versterkt) op de actuator werken. Als het een draadspindel type is zal het waarschijnlijk wel zelfremmend zijn, maar de hele actuator en de ophanging daarvan moeten dan bestand zijn tegen die krachten. Een complete retract heeft meestal(?) een ingebouwde vergrendeling, waardoor de krachten op het huis van de retract komen te werken, maar niet op de actuator.
 
Die zijdelings krachten zijn niet te onder schatten , bij het huidige ontwerp komen die helemaal op de “actuator” die daar waarschijnlijk niet voor gemaakt is. Vandaar dat er bij die commerciële mechanisme een kantel blok inzit die via de actuator pin deze krachten opvangt en Ervoor zorgt dat deze niet op de actuator komen.

mooi project
 
Stukje 0,4mm triples gemeten 0,47
Stukje glasmat 25g gemeten 0,06
Totaal 0,53 afwijking is minder dan een tiende
 
Haha, bedankt. Dat wilde ik weten omdat ik een keuze moest maken in hoe ik de achterlijst van het stabilo ging maken.
De bekleding (bij de echte alu plaat) die bij de scharnierlijn overhangt moet sterk maar dun zijn. 1,5mm balsa vond ik te dik.

IMG_8839.JPG
 
Denk je dat die 0,5mm te dik wordt? Ik weet niet hoe dik het bij de echte is, maar 0,5 x 4 is natuurlijk 2mm, ik denk dat het dunner is bij de echte... Anders moet ik met lithoplaat gaan werken, maar dat heeft weer andere nadelen.
 
Back
Top