Doe me je adres maar even via PM, dan ga ik ondertussen op zoek naar een mooi stevig doosje zodat hij veilig aankomt.
En heb je ook een tekening/schets/foto's hoe je het landingsgestel gemaakt hebt Brutus?
Alleen wat foto's van het voltooide ding, want ik heb het ding volledig uit de losse pols gebouwd, maar het is niet een heel erg ingewikkelde constructie.
De vorm en afmetingen richten zich naar het wiel, en als je weet dat het wiel 89 mm is kun je de hoofdmaten wel ongeveer herleiden.
De wiel-as ligt ongeveer 20 mm onder de rompbodem (onderkant van de boxconstructie).
De box is gewoon kops gelijmd, met witte houtlijm, voor en achterschotje tussen de zijkanten, en daarna voor en achterkant gedubbeld met een "rompspant" die dient voor de verlijming in de romp. De voorste "spant" is als ik het goed heb het origineel voorste spantje van de originele wielbevestiging volgens tekening.
Aan de bovenkant zit dat rare ding wat een beetje op een dashboardje lijkt, maar dat is een verbanddeel, wat moet voorkomen dat het bovendekje waar het veer element tegenaan drukt, naar boven kan uitbreken. Dat heb ik daar gemaakt uit voorzorg, want LS de vering doorslaat, dan is het dat punt waar "hard contact" gemaakt wordt tussen draagarm en behuizing. Dat verbanddeel is uit fatsoenlijk vliegtuigtriplex gemaakt i.p.v. meubelplaat.
Vooraan zie je een kleine "driedubbeling" waarin een messing busje geperst is. Dat dient als lagerpunt voor een 4 mm stalen as, waarmee de feitelijke wieldrager scharniert.
De wieldraagarm is een dubbel plankje, waaraan de originele "oortjes" uit de Ogar bouwdoos vastgeschroefd zijn, en daar hangt het wiel weer tussen.
De 4 mm stalen scharnierpen waar de vering om zwenkt, is vastgezet op de draagarm met twee van die kunststof beugeltjes waarmee je normaal een landingsgestel onder een trainer o.i.d. vastzet. Op de onderste foto kun je ze nog net zien. Was oud spul wat ik nog had liggen.
Het veer-element is een simpel 10 x 10 mm rubber trillingsdempertje. Ik heb in draagarm en bovendekje vier gaten gemaakt, zodat ik de vering harder of zachter kon zetten indien nodig, want ik had geen idee hoe het uit zou gaan pakken. Op de foto zit hij in het derde gaatje vanaf de schommel-as, ik ben uiteindelijk uitgekomen op het tweede gaatje (iets soepeler dus).
De veerweg zal ergens tussen de 5 en 10 mm bedragen, maar dat is voldoende om de hardste klappen weg te dempen. Het originele Robbe ontwerp had in principe helemaal nul vering per slot van rekening.
Evident, dat de box gewoon met UHU-Plus rechttoe-rechtaan in de romp verlijmd is. Ik heb t.o.v. tekening het wiel met ongeveer 30 mm naar voren verplaatst, exact gemeten heb ik dat niet, de wiel-as ligt gewoon op de vleugel-voorrand.
Of nog beter, hoe zou je het de volgende keer zou maken
Ik heb materiaal gebruikt wat ik nog had liggen, en dat was gewone low-budget meubelplaat "triplex", je weet wel dikkere middelste laag waaibomenhout met twee dunne laagjes fineer aan weerszijden. Daarom is de draag-arm dubbel, zit die "beugel" er bovenop, en heb ik nergens verlichtingsgaten.
Als ik het overnieuw zou doen zou ik het weer precies zo maken ALS ik hetzelfde materiaal had.
Als ik goed 3 mm multiplex zou hebben, zou ik her en der verlichtingsgaten aangebracht hebben, en een stukje carbon rondstaf als schommel-as, meer niet. Want deze constructie weegt inclusief (vrij zwaar DuBro) wiel ruim 200 gram.
Een wat mooiere verlijming met tabs en slots had mooier geweest, maar eerlijk gezegd, was ik gewoon te lui om dat allemaal te gaan maken. Ik ben onder tijdsdruk (en die Ogar, die MOEST vliegen...) een beetje van de "rats-klats-plakken-maar", om het maar zo te zeggen.
E.e.a. is zodanig gemaakt (daar heb ik wel op gelet) dat ik met wat gepriegel dat rubber-elementje verzetten kan, en omdat ik nog bij de schroefjes van de plastic beugeltjes kan, kan de draagarm ook verwijderd worden.