Bouwverslag Spansk Galeon Billing Boats 463

Ik heb dit hele verslag gelezen het resultaat mag er zijn!!
Groet Arjen.
Dank je wel Arjen, blijf vooral volgen er komt nog veel moois aan.

Wow,

Ik moet echt eens gaan leren hoe de Nederlandse benamingen zijn.....
Maar dat ziet er gelikt uit Stephan!

Sjors
Dat komt vanzelf, maar zeker als je bouwt vanuit boeken. Je moet alles opzoeken. Hoe wist je trouwens over dat likken? Ik lik idd aan de touwtjes om ze in de blokjes te rijgen. :) maar ik begrijp hem thanks

mooi hoor, en in het vervolg moet de Hertog gewoon in de buurt staan Stephan:rolleyes::D:D
Die was op Peter. :bier: dus onderweg naar de koelkast op de bank geploft

Ziet er perfect uit:waveerrrrrrrg mooi
:yes:
 
Stephan,

Dat touw in de blokken weet ik alles van dat het niet wilt gaan zoals ik wil.
2 oplossingen die voor mij werken....
Puntje van het touw insmeren met lijm.
Wilhelmientjes aanschaffen, ze zijn te koop bij elke supermarkt of naaiwinkel.
Ijzerdraadje door het gaatje, touwtje er tussen friemelen, zachtjes terug trekken en walla..draadje door het gaatje :thumbsup:
 
Kleine update.
Ben aan een zelfstudie autocad begonnen en niks zo handig dit toe te passen in de studie hoe de zeilen erop komen.
Aangezien ik alles uit een boek haal hoe het erop moet en er weinig details bijstaan heb ik een overzichts tekening gemaakt van de blindera en zeil
Dit scheelt fouten bij het maken.
De volgende update is als dit zeil erop hangt. Ik werk dus van voor naar achteren. Hoop dat ik hier goed aan doe.

blindera en zeil.jpg


het materiaal
IMG_0634.JPG


trens van de blindera of zoals Peter Kirsch zegt hilfsbrassen der blinderah (trissen in modern Duits)
vond dit in het boek van Hoving Abel Tasman

hoving.jpg

Aan de hand van die beschrijving kon ik mij meer verdiepen in dit stukje touw.
Voor de 7P bouwers, daar zitten ze ook op.
Ik hoop snel een resultaat te kunnen laten zien.
 
Je bent nogal wat van plan Stephan op je relatief kleine model wat het optuigen betreft. Het is natuurlijk mooi om te zien hoe je alles uitzoekt en je de werkelijkheid zo goed mogelijk wilt benaderen, maar hou er rekening mee dat het nagenoeg onmogelijk is om alle lijnen van de tuigage te zetten en te beleggen zoals die op het echte schip gevoerd werden, daar is de schaal simpelweg te klein voor en ga je behoorlijk in de knoop komen vrees ik. Je stagen en en spinnekoppen nemen al heel wat ruimte in beslag en een eind terug in je verslag lees ik dat je zelfs de stengenwindrepen wilt inscheren, dus ik vrees dat je aardig wat belegpunten te kort gaat komen zei het niet dat het je al gaat lukken om overal bij te komen.... Dus mijn advies is om je te beperken tot het belangrijkste tuig zoals ra-takel met val en kardeel, brassen, geien, gordings en de toppenanten aan de nokken (C) op je tekening. De trens (E) en de Spaanse toppenant (A) kun je in feite wel weglaten.
Van voor naar achteren werken is over het algemeen wel een goed plan, zet wel alle brassen het laatst als al het tuig van iedere mast gezet is evenals de schoten van de onder zeilen, want die kunnen behoorlijk in de weg zitten. Let wel, dit is slechts een advies geboren uit ervaring, je bent uiteraard baas en kapitein van je eigen model en dus moet je altijd doen wat je zelf mooi vind en denkt wat haalbaar is, succes.
 
@pietsan bedankt voor je terugkoppeling. Zoals het nu aangegeven is, is ook zoals het boek van Kirsch het ook benoemd. Maar dat het druk wordt realiseerde ik mij ook. Het Spaans Toppenant gaat met juffers. Die krijg ik niet weg waarschijnlijk. Ik zou dan een doorsnede van 2,5 mm max. moeten hebben. Dat gaat het waarschijnlijk dan ook niet worden. De Trens daar had ik het bestaan nog niet van ontdekt. Maar is eigenlijk een 2e soort toppenant.
Al met al iets om over na te denken. Over de belegpunten maak ik mij de minste zorgen, die zijn er genoeg.
De stengewindrepen doe ik waarschijnlijk niet inscheren. Op zijn hoogst dat ik alleen de takels onder het ezels hoofd ophang en verder niks. Maar waarschijnlijk laat ik ze helemaal weg. Net als het geschut wordt dit rommelig.
Ik kan er mooi over nadenken tijdens het naaien van het zeiltje.
Ik moet ook nog kijken naar de precieze posities van de blokken op de ra
 
Ik moet zeggen dat ik dit een leuke studie vindt, tegelijkertijd heb ik het idee dat je het niet makkelijker voor jezelf maakt.
IK zou dan enkel de punten waarvan je weet dat je ze kunt maken ( en beleggen) op de tekening zetten, om daar van te werken.:D:D
 
AutoCAD is handig om te gebruiken en het toe te passen in onze hobby. Persoonlijk vind ik TurboCAD beter en gebruik het om oude tekeningen leesbaar temaken en het is goedkoper. DELFTship heeft een steep learning curve maar het is helemaal toegepast voor het bouwen van schepen.
Op modelshipworld wordt er uitbundig over gediscussieerd.

Marcus
 
Dear Stephan.I admire your detailed approach. Like Piet said, it may not work in practice, but you will never know unless you try. And if it works - the satisfaction is immense! I will therefore encourage you to keep doing what you are doing - take your time and see what can be employed in reality. Veel success.
 
@Marcus Botanicus
Die komt ook wel. Maar Autocad leer ik ook uit must. Ik zal in de toekomst een kantoorbaan moeten vinden, aangezien mijn vorige werkzaamheden lichamelijk niet meer kunnen. Dus dan maar iets in de ICT.

@Heinrich
bedankt voor de mooie woorden. Wie niet waagt die niet wint. Mijn eerste schip was nog kleiner. Dus wie weet lukt het en ben ik supertrots.

@pietsan
Dank je Piet. Ik heb de zoom er los op geplakt. Als het lijkentouw er omheen zit zie je het verschil niet. Was voor mij ook spannend hoe het zou uitpakken met de zeilen. De admiraal verkoopt mooi zeil en maatwerk.
 
Back
Top