Bouwverslag Veliero Endeavour 1768 (James Cook)

Ik gebruik een potje verdunde houtlijm en breng een druppel met een cocktail prikker aan. Werkt perfect !
Ja heb het ook net zo gedaan. 1 op 1 en dan dringt hij gelijk in het touw en het teveel dip ik met keukenpapier. Onverdund trok hij niet of nauwelijks in het garen. Top zo en ziet er beter uit. Moet wel iets secuurder werken omdat met secondelijm wordt het net glas en blijft ook alles in vorm. Nu blijft het touw beweeglijk.
 
In de tussentijd alle juffers klaar gemaakt (moest er nog 20 draaien en 70 in totaal boren) Dat is wel effe een ding. Maar wel leuk om te doen. Vervolgens alle puttingijzers om de juffers gesoldeerd en tegen de boot getimmerd. Vervolgens de eerste mast onderlangs klaar gemaakt met de weeflijnen en bovenzijde de juffers middels een stuk koperdraad dat ik met zwarte draad omwikkeld heb vast gezet.
IMG_0016.JPG IMG_0020.JPG IMG_0021.JPG IMG_0022.JPG IMG_0001.JPG
 
Stephan, ik kan niet anders zeggen dan dat je goed bezig bent, de manier zoals je alles netjes uitzoekt spreekt mij wel aan. Wel oppassen dat je de tuigage niet te dik maakt omdat dan de verhoudingen met de rest van je model niet helemaal kloppen. Dit komt overigens erg vaak voor hoor in de modelbouw van dit soort schepen. Hans Groenenberg schrijft er ook over in zijn verslag van de 7 Provinciën. Te dik touw geeft vaak 'lelijke' dikke knopen die dan behoorlijk overheersen.
Het puttingwant op je laatste foto's is bijvoorbeeld ondanks dat het bijzonder netjes is gemaakt wel veel te dik en is misschien een aandacht punt voor je volgende model... Als voorbeeld om hier een plaatje van het want en puttingwant van mijn voorlaatste model wat ruim een meter lang is en de lijnen een stuk dunner, als op jou veel kleinere model. En ik hoop dat je dit niet ziet als kritiek op wat je maakt, want dat is allemaal best wel OK. De bedoeling is om je wat wegwijs te maken in de 'the Art of rigging'.....;)
JPG_4702_2617_bewerkt-1.jpg

Op de foto zijn de lijntjes van het puttingwant de helft dunner als die van het hoofdwant, respectievelijk 0,5 mm en 1 mm dik hetgeen een rustig en enigszins realistischer beeld creëert. Voor de weeflijntjes gebruik ik een katoenen draad met als voordeel dat je de mastworpjes wat strakker aan kan trekken zodat er geen in het oog springende dikke knopen ontstaan.

En nogmaals buiten dit vind ik dat je leuk bezig bent voor iemand die pas begint met deze prachtige hobby:thumbsup:
 
Op de foto zijn de lijntjes van het puttingwant de helft dunner als die van het hoofdwant, respectievelijk 0,5 mm en 1 mm dik hetgeen een rustig en enigszins realistischer beeld creëert. Voor de weeflijntjes gebruik ik een katoenen draad met als voordeel dat je de mastworpjes wat strakker aan kan trekken zodat er geen in het oog springende dikke knopen ontstaan.
Dank je Piet voor de complimenten. Ik ben door onervarenheid met het verkeerde touw begonnen. De beschrijving was niet compleet en in het Italiaans. Waarschijnlijk heb ik het touw wat om de zeilen moet komen gebruikt voor het wand. En het Daardoor heb ik dadelijk veel dun touw over. Goede les geweest. Kijken of ik voor die zeilen een andere oplossing heb, misschien maar eens even langs de Hema. En ja Piet, het is een prachtige rustgevende hobby. En dan te bedenken dat ik hier mee ben begonnen als kader therapie om rustig te worden. Nu ben ik verslaafd. :hammer:
 
Het blijft jammer van het touw qua kleurstelling, maar voor de rest is het een mooi scheepje aan het worden, en ach die verslaving, ook daar zijn klinieken voor Stephan, kunnen we daar met z'n allen heen en elkaar helpen;);)
Ja die kleuren kloppen inderdaad niet, moest juist net andersom. Ook dat was onervarenheid. Maar die fouten maak ik niet meer. Ik ga het ook niet meer veranderen en gebruik het touw dat ik nu voor handen heb op. Nu nog alleen maar leren hoe ik knopen maak en hoe dingen gemonteerd worden. Hierna heb ik het Spansk Galleon van Billingboats om nog meer ervaring op te doen en daarna misschien een Kolderstok model. Of ik moet op Marktplaats nog iets vinden.
 
daarna misschien een Kolderstok model
Dat zal een bepaald iemand weer leuk vinden:D:D Maarruh, zonder gekheid hier zijn inmiddels al diverse modellen verkrijgbaar van minder moeilijk (Duyfken) naar moeilijkere (Statenjacht, Batavia en de 7P), dus er is inmiddels al ruime keus en hier op het forum zijn inmiddels al diverse verslagen van deze modellen verschenen, dus succes met je keus.
Gr Koos.
 
Welkom in de “Kolder kliniek” van professor Sanders:rofl::rofl:
Pas op in gang 4 zit een zeer gevaarlijk heerschap, denkt dat hij Admiraal is of zo iets, is niet meer te genezen.........

Maar er zijn mooie modellen te over, dus eerst deze maar eens afwerken Stephan en dat gaat met al die goede adviezen van ons best wel lukken hoor.......;);)
 
Back
Top