Statenjacht uit 1678

Het C-dek is evenals het E- en D-dek beplankt en nu bezig met de binnen verschansing, waarna het F-dekje ook kan worden bevestigd en beplankt. De verschansing (binnenkant) maakt de bovenkant van de romp een stuk steviger waarna ik veilig het model kan omdraaien om de rest van de romp te beplanken. (foto's als de verschansing gereed is)
 
JPG_6228_3351_bewerkt-1.jpg

Alle valse dekken zitten op het model en zijn beplankt, het F- en C-dek moeten nog worden behandeld met Danish Oil. De hulpspantjes (X) heb ik een beetje horizontaal gevijld, omdat deze wat schuin omhoog lopen, dat worden straks twee bankjes.
Nu nog bezig met het beplanken van de binnen verschansing, wat bijna rond is.
 
Laatst bewerkt:
JPG_6229_3352_bewerkt-1.jpg

Over de linde latten komen nog latjes van noten fineer, dat vind ik pers. mooier als het rood schilderen en het geeft een mooie strakke afwerking, net als de tussen schotjes. (plaatje als het klaar is).
Als dit allemaal gedaan is dan ga ik de romp verder helemaal beplanken, waarna de verschansing word afgewerkt met o.a. het potdek.
 
Kijk, dat gaat weer voortvarend Piet, ziet er allemaal weer strak uit:thumbsup:
Dank je Koos, ik hoop niet dat het te strak is, want het is natuurlijk wel een 'oud' scheepje uit de 17e eeuw en ik ben ook niet zo thuis in het bouwen van Hollandse modellen. Maar ik heb er lol in, dus ga ik maar gewoon verder op mijn eigen(wijze) manier.....:rolleyes:
 
De verschansing is aan de binnenkant bekleed met linden latten en glad geschuurd. Nu bezig met het afwerken van de verschansing met noten-fineer. (dit is een eigen inbreng en staat dus niet in de bouwbeschrijving) Bakboord is gereed en geschuurd, hetgeen er dan zo uitziet,
JPG_6234_3354_bewerkt-1.jpg

Nu de andere kant nog, waarna ik de verschansing net als de tussen schotjes in de Danish Oil zet. Het potdek komt pas op de verschansing als de romp is beplankt.
 
Is er ook nog ruimte voor stutten aan de binnenzijde van de verschansing nu je toch iets moois gaat maken of is dit ongebruikelijk in het zicht bij een statenjacht?( het is al mooi hoor) Op de Utrecht zie ik deze overigens ook niet zitten maar mogelijk was de bouwwijze dat de stutten tussen verschansing en huid waren weggetimmerd?
 
Laatst bewerkt:
Is er ook nog ruimte voor stutten aan de binnenzijde van de verschansing nu je toch iets moois gaat maken of is dit ongebruikelijk in het zicht bij een statenjacht?( het is al mooi hoor) Op de Utrecht zie ik deze overigens ook niet zitten maar mogelijk was de bouwwijze dat de stutten tussen verschansing en huid waren weggetimmerd?
Op een paar subtiele uitzonderingen na en de kleuren verander ik verder niets aan de anatomie van het model. Wat de verschansing stutten betreft, is misschien een vraag voor @*Hans* , ik neem aan dat hij wel onderzoek heeft gedaan. Ik doe het dus zoals op de tekening(en) en de beschrijving, dus geen stutten aan de binnenkant van de verschansing.
 
Maar ik heb er lol in, dus ga ik maar gewoon verder op mijn eigen(wijze) manier.....:rolleyes:
Dat is ook de Hollandse bouwwijze. Doen zoals je ervaring het geleerd heeft en zoals je denkt dat het goed is.

Over de stutten: ik heb dit model ontworpen naar voorbeelden uit meerdere boeken, en daar heb ik ze niet gezien. Wanneer je deze stutten erop zou willen maken - gewoon doen.
Maar vaak zaten ook de stutten weggewerkt achter de binnenste verschansing.
 
De binnen verschansing is zover gereed (geen zichtbare stutten dus). Nu verder met de huid beplanking..... Hieronder nog wat plaatjes van de afwerking, (olie is nog nat, droogt mooi mat op)
[GALLERY=media, 245360]JPG_6238_3356_bewerkt-1 door pietsan geplaatst op 10 mrt 2019 om 16:12[/GALLERY]
JPG_6236_3355_bewerkt-1.jpg

(de bovenkant word later afgewerkt als de huid beplanking gereed is)
 
De lijst tussen het dek en de verschansing, die van linden hout is, bleef helaas nadat ik alles in de Danish Oil had gezet veel te wit, terwijl het de bedoeling was de lijst de zelfde kleur te geven als het dek. Na wat ge-experimenteer met beits op wat proefstukjes bleek de licht eiken beits van Ceta Bever de juiste tint te geven. Dus met een klein kwastje de lijst opnieuw behandeld waarna er praktisch geen verschil meer is met het dek,
[GALLERY=media, 245382]JPG_6244_3359_bewerkt-1 door pietsan geplaatst op 11 mrt 2019 om 16:21[/GALLERY]
tussen ( ) de lijst staat niet in de bouwbeschrijving, is gewoon gedaan op de boel wat op te leuken.
 
Nu bezig met de huid beplanking, dat zal wel wat tijd in beslag nemen, want het is niet echt het makkelijkste model om te beplanken....
 
Ik geloof dat Piet deze zelf ging houden omdat het een mooi en handzaam formaat voor op de schouw is...

Ik ben mijn model overigens binnenkort een hele tijd kwijt aan Museum De Prinsenhof in Delft. Ik weet dus ook niet of ik deze in Lelystad kan laten zien...
 
Back
Top