friedrich wilhelm 1680 bouwverslag.

Beste medeleden van het modelbouwforum,

Als eerst zal ik mij even voorstellen op dit forum. Mijn naam is Bjorn, ben 22 jaar en echt een beginneling op het gebied van houten model schepen. Mijn vader heeft vroeger veel aan modelbouw gedaan en heeft een paar kleine houten schepen gebouwd. Echter weet hij helaas niet meer te vertellen wat hier van de namen waren.

Nu is het zo dat ik voor mijn vader voor zijn verjaardag vorig jaar via marktplaats het modelschip Friedrich Wilhelm 1680 heb gekocht. Dit pakket was helemaal compleet alleen had de verkoper al een klein begin gemaakt en de spanten in elkaar gezet. Daarnaar zijn wij zelf aan de slag gegaan en hebben wij de huidlatjes er op gemonteerd zonder enkel te verdiepen in de literatuur van beplanking waardoor dit uiteraard uit liep op een fiasco.

Daarom hebben wij besloten om over nieuw te beginnen met het model en de beplanking er helemaal af te halen. Zie de foto's over de status van het schip nu. Via het document how to beplanking hebben we ons ingelezen hoe het schip gevormd moet worden. Echter is voor ons er nu al 1 probleem.

Om dat het pakket uit 1970 komt zijn de spanten met de hand gezaagd waardoor er aardig wat afwijkingen in zitten. Hierdoor moeten de spanten erg veel bij geschuurd worden of opgedikt. Nu leek het mij handiger om al tussen ruimtes op te vullen met balsahout. zodat we daarna het mooi in een vorm kunnen schuren. Echter wat is jullie mening hier over? Zou dit een optie kunnen zijn. Of wat is een handige methode om de spanten zo te schuren zodat de beplanking er volledig op ligt.

We weten dat dit totaal geen beginnerspakket is. Maar alsnog willen we het op zijn minst proberen. We zijn allebei erg technisch aangelegd ( hopend op dat dat een voordeel is). En gaan uiteraard de vorderingen op dit forum bijhouden. Daarnaast zullen er aardig wat vragen voor bij passeren die wij op dit forum zullen plaatsen , Ik hou jullie op de hoogte.

Alvast heel erg bedankt.
IMG_20161117_160808.jpg
IMG_20161117_160900.jpg
IMG_20161117_160905.jpg
IMG_20161117_160914.jpg
IMG_20161117_160921.jpg
 
Laatst bewerkt:
Mooi oud schip, maar inderdaad een uitdaging!

Het plaatsen van balsahout is zeker een zinvolle optie. Meestal gebeurt dit alleen bij de boeg, maar je kunt het ook overal doen om zo een vloeiende rompvorm als basis te maken. En eventueel een plaatje triplex 4 of 6 mm kopen om een spant die teveel afwijkt opnieuw te maken. Met behulp van een stukje op maat geknipt papier kun je deze makkelijk symetrisch maken.

Verder: dun latje langs de spanten leggen om te kijken of de vorm klopt, en langs de romp kijken of er geen deuken of bulten inzitten. Verder is het een kwestie van vijlen en schuren en proberen en af en toe een vullatje plaatsen.
 
Welkom op het forum Bjorn.

Succes met de bouw kan ik het mooi volgen, ik heb hier exact dezelfde bouwdoos liggen, ook op de kop getikt via MP.
 
Bjorn,
We hebben al eerder contact gehad, welkom op het forum.
Ik hoop dat je wat aan de boeken hebt die ik je heb gestuurd.
Zelf wil ik als de Santa Anna af is dit schip vanaf de tekeningen maken. ( of ik moet de kit nog ergens vinden )
Ik zal de bouw met belangstelling volgen.
Groeten Bert
 
Mooi oud schip, maar inderdaad een uitdaging!

Het plaatsen van balsahout is zeker een zinvolle optie. Meestal gebeurt dit alleen bij de boeg, maar je kunt het ook overal doen om zo een vloeiende rompvorm als basis te maken. En eventueel een plaatje triplex 4 of 6 mm kopen om een spant die teveel afwijkt opnieuw te maken. Met behulp van een stukje op maat geknipt papier kun je deze makkelijk symetrisch maken.

Verder: dun latje langs de spanten leggen om te kijken of de vorm klopt, en langs de romp kijken of er geen deuken of bulten inzitten. Verder is het een kwestie van vijlen en schuren en proberen en af en toe een vullatje plaatsen.
Dankjewel voor u antwoord. We hebben er zelf even over na gedacht en we gaan toch de spanten via de tekeningen die erbij zijn geleverd overnieuw maken. Dit omdat de spanten die nu aan elkaar zijn gemonteerd te veel fouten bevatten waardoor het maken van nieuwe spanten minder tijd zal kosten dan al de fouten uit de oude spanten te halen. Dus ik ga vanmiddag even langs de bouwmarkt en daarnaar gaan we onze eerste stappen zetten. Foto's volgen
 
goede beslissing om de spanten opnieuw te maken, dit is de basis voor een goede romp.
als er vragen ontstaan tijdens de bouw, maak foto's en plaats ze hier met je vraag en er zijn genoeg ervaringsdeskundigen hier die jullie kunnen helpen
 
Welkom op het forum.
De FWzP is niet bepaald makkelijk hoor!!
Maar voor je iets lijmt, en je bent niet zeker, foto's maken en de vraag stellen (zoals Jan al aangaf)
 
welkom op het forum
als je nieuwe spanten maakt kan je ze als nog opvullen met balsa dit geeft enkel maar een hoop voordelen bij het beplanken.
veel suc6 met de bouw
 
Hallo iedereen,
Aller eerst dankjewel voor jullie antwoorden en berichtjes. Naar lang twijfelen hebben we er toch voor gekozen om de spanten op te vullen met balsa en dit daarna in de vorm te gaan schuren. Zoals ik hier boven lees was het beter geweest om de spanten overnieuw te maken. Echter hebben we hier niet voor gekozen omdat ik ze niet in solidworks ( tekenprogramma) kreeg en dus ook niet kon laten lasersnijden uit triplex.Daarnaast was overtekenen en met de hand uitzagen een optie geweest maar dan waren we bang dat we veel tijd er in gingen steken en alsnog het zelfde resultaat hadden als dat nu het geval is met de spanten.

Zoals te zien is op de foto's plaatsen we tussen de spanten stukjes balsa. We zorgen dat de blokjes geen druk uitoefenen op de spanten zodat de spanten in de goede posities blijven. Nadat we dadelijk alle spanten gevuld hebben met balsa gaan we heel nauwkeurig aan het schuren beginnen.

Op dit moment zijn we dus nog bezig met het nog wat groffere werk waar nog niet heel veel mee mis kan gaan.

Dadelijk bij het schuren zal het een stuk lastiger worden.

Een paar vragen daar voor alvast. Zijn er nog tips om een vloeiende lijn te creëren. Welke gereedschappen zijn bijvoorbeeld echt eigenlijk niet te missen als je een houten schip bouwt?

bjorn kuipers
IMG_20161122_000105.jpg
IMG_20161122_000111.jpg
IMG_20161122_000127.jpg
IMG_20161122_000131.jpg
 
Eigenlijk maar één stuk "gereedschap" waar je echt wat aan hebt: een timmermans oog.o_O

Wanneer je gaat schuren regelmatig langs de romp kijken of het mooi rond loopt, of links en rechts gelijk zijn en of er geen bulten of deuken in de romp komen. Wanneer je daarna gaat beplanken zul je gaan zien of latjes overal netjes aanliggen of dat er eventueel nog wat geschuurd of opgedikt moet worden.
 
Bjorn, ik zie dat je je model rijkelijk hebt voorzien van balsa en daar is op zich niets mis mee, maar je hebt de echte probleem gebieden overgeslagen zie ik.
De beplanking van de bovenkant van je model is een stuk makkelijker dan de onderkant, vanaf de kiel en juist daar zie ik geen of nauwelijks balsa. Daar zitten veel bochten en andere moeilijke vormen waar de balsa je een beter lijmoppervlak geeft. Onderstaande foto laat zien waar alleen op die plaatsen balsa is gebruikt waar echt nodig,
View media item 230133
Als ik jou was zou ik nog even bekijken of je met name bij boeg en achterschip toch nog wat balsa toevoegd alvorens je gaat schuren.
 
Bjorn, het belangrijkste wat je nu nodig bent zijn schuurmiddelen , vooral ook om de ronde bolle vormen en de ronde holtes te schuren.
Af en toe met een los vrij dun plankje over de huid heen om te zien of er geen blutsen en deuken ontstaan, en verder zoals door diverse anderen hierboven is beschreven..
Die hebben het belangrijkste al gezegd
+ eeen hele hoop geduld. Dit is het belangrijkste onderdeel van het maken van de romp
 
Een paar vragen daar voor alvast. Zijn er nog tips om een vloeiende lijn te creëren. Welke gereedschappen zijn bijvoorbeeld echt eigenlijk niet te missen als je een houten schip bouwt?

De vraag over gereedschap is vorige week in een ander verslag ook al gesteld, en beantwoord.
Geduld (en een Timmermansoog volgens Hans) zijn inderdaad niet te koop, je hebt het of je hebt het niet.
Meer info over gereedschap, verf, lijm e.d. vind je op de website in mijn handtekening.
www.henkvanluinen.com onder de kop "kennisbank" in het menu.
Verder raadt ik je aan om de verslagen, zeker op pag.1 van dit forumdeel eens door te spitten.
Daar vind je een schat aan wetenswaardigheden. :thumbsup:
 
IMG_20161124_171823.jpg
Hallo iedereen

We pakken het wat anders aan dan de gebruikelijke manier. We gaan de spanten geheel vullen met balsa waarnaar we het gaan opschuren in de vorm die de boot uiteindelijk moet hebben. Sorry voor de onduidelijkheid maar op de foto is te zien wat we bedoelen

Groetjes Bjorn Kuipers
 
Laatst bewerkt:
Succes Bjorn, en dan na het in model schuren de spanten opvullen??
En hoe ga je straks de kanonnen plaatsen?
 
Laatst bewerkt:
Back
Top