Mijn vlieg ervaring van vandaag

GPS is in de praktijk heel erg slecht in het meten van de hoogte(verschillen).
Klopt, daar is het nooit op ontworpen. Trouwens, wat is 200 km/u nou helemaal... een parachutist in de klassieke vrije val houding (op de buik liggend met licht gespreide armen en benen, niet echt een aerodynamische vorm) gaat ook 200 km/u. Met een beroerde glijhoek, dat is waar; maar bij snelheidsopgaves van zwevers krijgen we er de horizontale verplaatsing óók zelden bij...
Kortom, een baksteen, díe kan pas snel "vliegen"...
 
Klopt, daar is het nooit op ontworpen..

Juist wel! Maar de hoogte wordt weergegeven op een referentievlak en daar zit het probleem.

Gps geeft een positie t.o.v. de satelieten en kijkt totaal niet naar de vorm van de aardkorst. De gebruikte goeide geeft je de positie op die vorm maar hier kunnen grote verschillen in zitten.

Er zijn schepen op eilanden gevaren omdat de bemannin verzaakt heeft om de voor de gebruikte zeekaart benodigde geoide te selecteren! ( en daarnaast ok niet naar buiten hebben gekeken en vreselijk slecht zeemanschap hebben toegepast maar goed......)
 
Trouwens, wat is 200 km/u nou helemaal... een parachutist in de klassieke vrije val houding..
200km/u is niks. Maar een parachutist wordt niet bij elkaar gehouden door piepschuim en balsa :-)
In de logjes zitten altijd rare pieken (vaak van 5000km/u), die worden er door het uitleesprogramma uitgefilterd. Ook op mijn "live-display" zie ik die pieken niet. Deze 213 km/u is een gemiddelde over iets langere tijd, die heb ik op het display gezien. Natuurlijk zal er een meetfout in zitten maar het zal er niet ver naast zitten.
Er was nog een vraag over hoe vaak de metingen worden gedaan; bij HoTT kun je dat instellen, die van mij staat op 40 samples per seconde. Best wel veel dus. De gemiddelde actuele snelheid (als je me kunt volgen) wordt uit meer dan 2 samples berekened , dat weet ik zeker. Maar hoeveel precies weet ik niet
 
De eerste GPS-en die op de markt kwamen werkten alleen maar in het platte vlak (Trimble, Sony...) Pas de nodige jaren later kwamen er systemen die ook hoogte aangaven.
Ongetwijfeld had het Amerikaanse leger al eerder ook een GPS die hoogte aan kon, maar je kan rustig aannemen dat het systeem in eerste instantie voor plaatsbepaling op het aardoppervlak was bedacht. De vlucht die GPS vandaag de dag maakt heeft niemand in die tijd voorzien.
 
De eerste gps-en die voor het publiek op de markt kwamen wel. En dat platte vlak werd weergegeven door een fictief aardoppervlak genaamd geoide. En daar zijn er dus per werelddeel een aantal voor verzonnen, al naar gelang de noodzaak van een hele exacte positie. Offshore schepen die heel exact op de plek moeten blijven liggen gebruiken hier andere kaarten en dus andere geoides voor.
Daarnaast werd tot eind 90er jaren door de US express een meetfout meegestuurd waardoor, ten tijde van oorlog, deze voor andere gebuikers ineens totaal nutteloos werd. Door de grote internationale afhankelijkheid van de gps is die fout voor de gewone gebruiker er toen uitgehaald en kan je er van uit gaan dat de gegeven positie tot op 5 tot 15 meter nauwkeurig is. Maar de weergave blijft afhankelijk van de gebruikte projectie en dus ook afwijkende hoogte.

Uit wat arjan zegt ga ik er van uit dat die snelheid heel erg goed klopt! Die meetfouten van 5000km/u filtert hij er uit en hou je een heel waarschijnlijke snelheid over.
 
De GPS waar ik ervaring mee heb (PDA met GPS) bevat een SIRF Star III GPS ontvanger. Vast niet meer de modernste, maar zeker niet behorend tot de eerste generaties ....
Tijdens bergwandelingen vaak gemerkt dat de hoogte er zomaar 100-150m naast kan zitten. En dat kan niet echt het gevolg zijn van de hoge snelheid. :rolleyes:
Een vriendje van mij heeft zo'n echte dedicated GPS, een jaar of 2 later gekocht (dus moderner zou je denken) en merkt precies hetzelfde.
 
Ja, gps heeft een bepaalde geometrie van de satelieten nodig voor een goede positie. Die heb je niet in de bergen dus kan je positie zo veel ernaast zitten
 
Uit wat arjan zegt ga ik er van uit dat die snelheid heel erg goed klopt! Die meetfouten van 5000km/u filtert hij er uit en hou je een heel waarschijnlijke snelheid over.
Als die hoogtemeting niet klopt, zit er een forse afwijking in de snelheid.

Voorbeeld:
Stel je duikt volgens een traject van 45 gr 300 meter naar beneden. De GPS ziet het hoogteverschil niet. De GPS berekent de snelheid op 200 km/u.

De GPS ziet dus dat er 300 m horizontaal is afgelegd binnen een bepaalde tijdsduur, en komt tot 200 km/u.
Maar in werkelijkheid heb je ook 300 m gedaald. De afgelegde weg is dus langer. 1,4x langer, dus is de snelheid ook 1,4x zo hoog geweest: 280 ipv. 200 km/u!
 
Ja, gps heeft een bepaalde geometrie van de satelieten nodig voor een goede positie. Die heb je niet in de bergen dus kan je positie zo veel ernaast zitten
Nee, daar ligt het niet aan als je 5 tot 9 satelieten tegelijk ziet. Voor hoogte heb je er minimaal 4 nodig. (hoog) In de bergen heb je vaak top-ontvangst. Beter dan in de stad of bossen ....
 
Als alle satelieten enigszins in dezelfde richting zitten niet. Er kunnen wel 12 boven de horizon zitten maar de hdop (maat voor verdeling van satelieten) kan nog steeds matig zijn.

En gps ziet die hoogteverandering wel! Tenzij jouw gps de snelheid alleen uit de verplaatsing op het horizontale vlak berekent.....dat weet ik niet. In principe rekent de gps de snelheid van het ene naar het andere punt uit, en of die dat horizontaal of verticaal doet zou geen drol uit moeten maken.
Het is de ontvanger die bepaalt wat er weergegeven wordt en zoals ik zei weet ik niet per merk of model hoe die dat doet.
 
Ik herinner mij dat de tweede GPS die ik ooit had (Garmin GPS 12) ooit tijdens een fietstochtje één meetpunt ver buiten de door mij gefietste route had liggen, ruim honderd meter ernaast. Op dat punt gaf hij dus ook een snelheid aan die op de fiets absoluut onmogelijk was... dat moet een reflectie zijn geweest, het was ook in de bebouwde kom. Ik vermoed dat moderne GPS-en dat soort foutjes zelf herkennen en uitfilteren.
De GPS-en die ik momenteel gebruik voor fietsen en zeilvliegen hebben ook een druksensor aan boord. Hieruit kan je afleiden dat de hoogte-indicatie volgens GPS niet volledig betrouwbaar geacht wordt; met name bij het zeilvliegen, waarbij je per definitie weinig obstakels in de buurt hebt.
 
Hoogtemeting in de vliegerij is door drukverschil, die drukverloop is m.i. veel constanter en geleidelijker dan het heen en weer hoppen van een gps positie. (Als je het op hele grote schaal bekijkt springt je positie echt van hot naar her)
gps kan het alleen maar weergeven t.o.v. een fictieve referentie en is dus inderdaad minder betrouwbaar voor een continue hoogte indicatie. Daarnaast vertrouwens ze oom in de vliegerij niet op 1 systeem, ze meter hoogte ook met bv. Een soort radar naar het oppervlak omdat gps niet weet waar dat oppervlak is.

Gps is zonder goede kaart compleet waardeloos. Hoogte t.o.v. zeeniveau kan gps niet goed weergeven. Verplaatsing wel, of dit nu horizontaal of verticaal is. Als ze een kaart op de maan projecteren kan een gps een positie op de maan berekenen aan de hand van de satelieten die rond de aarde draaien. Alleen hagen die dan allemaal relatief op een kluitje en is de verkregen positie niet zo exact als op haarde met een goede verdeling over de hemel
 
± continu. Springt niet heen en weer. En bij alle satelietverdelingen, niet alleen bij satelieten aan de horizon, ook met minstens 3 ± recht boven. Altijd is de hoogte te laag.

Dan denk ik dat hier de gps op een verkeerde geoide ingesteld staat voor die plek op aarde. Zoals gezegd, dit kan honderden meters schelen
 
Dan denk ik dat hier de gps op een verkeerde geoide ingesteld staat voor die plek op aarde. Zoals gezegd, dit kan honderden meters schelen
Mee eens, maar als de hoogtemeting dan even nauwkeurig zou zijn als de positiemeting dan heb je hooguit een constante afwijking, en niet van dag tot dag wisselend ...
 
Ik moest laatst de geoïde voor mijn GPS instellen (ardupilot), na enig zoekwerk kwam ik op WGS84 uit voor NL, klopt dit?

(Aangezien we toch al off tipic bezig zijn)
 
Dat van dag tot dag wisseln heb ik ook geen verklaring voor.

Wgs84 is een standaardgeoide voor de hele wereld waar in de zeevaart alle kaarten op getekend worden.
Als jouw gebruikte kaart ook wgs84 heeft wel. In europa komt ed50 meet overeen met de bolling van dit stukje aarde maar.....en daar komt hij weer......als jouw kaart niet daarop getekent is heb je er voor de exacte plaats epaling niets aan.
 
Back
Top