La Licorne - De Eenhoorn

:offtopic: In de schoot geworpen... Ook een uitdrukking die van de scheepsvaart afstamt? Al bouwende kom ik er steeds meer tegen.

:ontopic: Curti laat o.a. ook een enkele hals zien. Maar goed. Je gaat het jezelf toch niet te makkelijk maken? :p
 
de halsklamp komt inderdaat juist boven het geschutsgat zo zou het tog moeten of anders staan je poorten niet juist ;)
 
anders staan je poorten niet juist ;)

Dirk, dit is een zekerheid, de poorten kloppen niet wat betreft plaats én aantal. Hergé heeft dit rond 1940 uit de losse pols geschud en Hachette is gevolgd. Ik denk dat ik het halsgat toch laat staan zoals op de tekening hierboven. Ik heb redelijk duidelijke tuigageplannen van de FWzuPferde en foto's van de Fleuron erbij gehaald. Hier komen de halsgaten (of klampen) optisch op dezelfde plaats.
Erik, de Fleuron ben ik al een paar keer met dubbele hals met katrol tegengekomen (hals vh grootzeil): wel haalbaar zonder het té ingewikkeld te maken ;).

De fokkeschoot loopt vaak door een katrol in de verschansing net voor en boven de grote rust (iets gekanteld en verzonken ingebouwd). Iets waar ik ook nu al rekening mee moet houden voordat ik de huid behandel.
 
Vervolg: afwerking huid

Zoals ik inmiddels anderhalve week geleden beloofd had, zou ik de knoop doorhakken en beslissen de huid af te werken met Danish Oil, ....behalve als mijn bezoek aan een ervaren antiek restaurateur mij tot andere gedachten kon brengen: je begrijpt het al ... dit laatste is het geval:

Ik ben aan de slag gegaan met politoeren en moet heel eerlijk bekennen dat dit de beste resultaten tot nu toe heeft opgeleverd. :banana:

Ik heb wat geheimzinnige proefjes van pigmenten mee gekregen. Deze komen uit de persoonlijke receptenbak van de meester en blijven * TOP SECRET *
Wel heb ik bij twee lokale schilderswinkeltjes nog wat extra grondstoffen ingeslagen:

Schellak (blank en bruin) - de basis voor het politoeren in combinatie met zo zuiver mogelijke ethanol (> 95%). Dit moet helaas nog een week of twee oplossen voordat het bruikbaar is, maar heb gelukkig ook een staaltje uit 'de grote kruik' van de meester meegekregen en al wat kunnen uitproberen met verschillende pigmenten: (eik, noten, verschillende rood en aardetinten en blauw).


full


Het werk tot nu toe heerlijk: alle kleurschakeringen zijn volgens mij mogelijk en je kunt het laag voor laag intenser maken geheel naar eigen smaak. De afwerking mat vs hoogglans is ook nog achteraf geheel aan te passen met was.

Ik heb ook wat met zwarte pigmenten geëxperimenteerd.
Morgen ga ik aan de slag met wit ('Bolognees krijt', 'Krijt van Sarti' en 'Aarde van Vicenza' - klinkt als muziek in de oren...)

Ik heb intussen ontdekt dat er redelijk makkelijk pigmenten in NL te bestellen zijn (bv bij Verfmolen De Kat). Leuk detail is dat er ook smaltblauw wordt verkocht, de kleur die volgens mij bij de Hollandse oorlogsschepen werd toegepast (ook op bv de 7P) omdat het zo lekker goedkoop was. Helaas is de waarde inmiddels verveelvoudigd ;) De site van 'de Kat' is een echte aanrader (verschillende tips, recepten en veel pigmentvoorbeelden).

Op deze manier blijf ik in de experimenteerfase hangen en kom ik nooit aan m'n romp toe :rolleyes:

Wordt vervolgd....
 
Laatst bewerkt door een moderator:
schellak vind ik nu niet echt aangewezen voor schepen.
ik gebruikte dit vroeger voor mijn houten gitaren.

het is enorm veel werk en je moet er veeeeeeeeel lagen van op doen voor je daat werkelijk het efect bereikt. en elke laag moet zorgvuldig opgepolijst worden wat voor een schip zeker 10 uur werk is per laag dus zit je zeker 100 uurs enkel nog maar te polijsten.

het duurt ook dagen voor je dit kan doen na je het er op hebt gedaan dus 2 lagen per week is denk het meest haalbare .
dat is meer dan een maand werk enkel aan polijsten.

en je krijgt dan een soort spiegel ( blinkende vernis) achtige kijk.

ik raad dit ijgelijk af zoals je kunt lezen ;)

in belgié is het heel slecht te verkrijgen en ook enorm duur
 
Het klopt wat je zegt Dirk wat betreft de tijdrovende afwerking als je bijvoorbeeld een gitaar of een antieke tafel een hoogglanzend, spiegelglad effect wil geven, die ook nog bestand is tegen koffiekopjes en bestek. Als je het niet polijst en tussen de lagen lang laat drogen, wordt het geen 'super hoogglans'.

Van het totaal aantal lagen klopt ook, maar zie dit als een voordeel en je moet hier niet perse dagen tussen laten. Het voorbeeld hierboven bestaat op sommige plaatsen uit 5 á 6 lagen, die steeds na ca. 10-20 minuten drogen zijn aangebracht.
Het risico bestaat erin dat je bij het afwerken van een scheepsmodel niet 100% een perfect egaal effect krijgt omdat je geen vloeiende cijfer-8 inwrijf beweging kan maken (zoals meubelmakers vaak met een dot wol omwikkeld met linnen doen), en met kleine stukjes tegelijk vooruit moet, je moet wel in beweging blijven wegens het risico op 'inbranden', maar eerlijk gezegd geeft dit voor mij een veel meer realistische uitstraling. De met azijn verouderde huid is ook niet perfect egaal en geeft ook al een vlekkerig geheel.
Als je teveel kleur hebt aangebracht kun je dit (binnen 24u) nog sterk verdunnen of zelfs wegvegen met alcohol.
Als je tevreden bent kun je het geheel met een laagje was inwrijven en deze laten smelten (welbepaalde combinatie bijenwas met carnaubawas).
Vervolgens als laatste stap wel of niet oppoetsen of polijsten als je dit wil: van 0 seconden tot meer dan 10 uur per laag, net wat je beoogde doel is...

De prijs in NL is te overzien:
Schellak schilfers zoals hierboven ruim 3 euro per potje, ethanol 96% 100ml is relatief duur rond 6 euro, (1L voordeel pak van ruim 10 tot 18 euro te krijgen). De pigmenten bestaan er in verpakkingen van 2 tot >20 euro (zie site De Kat). En dan nog het inwrijven met een poetsdoek: nylon kous bij de supermarkt vanaf 90 eurocent en een paar goedkope penseeltjes...

Ik denk dat je met ongeveer 30 euro een basis set hebt, waar je ontelbare kleuren mee in huis hebt en verschillende schepen mee kunt afwerken.

'Moeilijk aan te komen' heb ik in Eindhoven geen last van: twee willekeurige schilderswinkels binnen gelopen en alles kunnen vinden (tot nu toe niets op internet hoeven bestellen met dure verzendkosten...)

Ik zou me niet te snel laten afschrikken Dirk,

Grt
Diederik
 
Laatst bewerkt:
je kan het zeker proberen diederik , wou je alleen waarschuwen voor de vele uren arbeid die er in kruipen.

ik heb nog wel een vervanger voor schellak staan dacht ik zal morgen eens kijken of anders zoals vroeger met eiwit dat is de voorloper van schellak :)
 
Kraplak.:rolleyes:
Bij de kwast al gekeken.
Groetjes,
Houtworm 1e klasse

Is dit het 'officiële 17e eeuwse rood' waar we allen zo vaak mee stoeien? Ik ben ook van plan de rode en blauwe accenten op het schip nog met pigmenten te gaan afwerken...wie weet...

Ziet er indrukwekkend uit. Om één of andere reden mis ik nog wel wat potjes salamanderogen en vleermuis vleugels. :lol:

Voel me hier ook steeds meer een alchemist-gifmenger tussen al m'n potjes. Maar, duistere praktijken vinden hier echt niet plaats hoor...:evilbat:

je kan het zeker proberen diederik , wou je alleen waarschuwen voor de vele uren arbeid die er in kruipen.

Ik denk echt dat dit enorm mee gaat vallen. Je hebt wel gelijk dat ik al veel tijd heb gestoken in de voorbereiding, maar dit is ook een deel van het plezier van de hobby. Het is qua tijd ook maar een fractie van de totale bouw en zal wel enorm bepalend zijn voor het uiterlijk van het schip.

Voor kerst zal ze nog niet af zijn :xmas:
 
Is dit het 'officiële 17e eeuwse rood' waar we allen zo vaak mee stoeien?

Klopt Diederik, in de 17e eeuw gebruikte men Kraplak.
Is een plantaardig organisch pigment
full



Je zou dan deze tint moeten kunnen maken

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Voel me hier ook steeds meer een alchemist-gifmenger tussen al m'n potjes. Maar, duistere praktijken vinden hier echt niet plaats hoor...:evilbat:
Welkom bij de club;)

Krap lak werd ook gebruikt bij de Vasa en ook dure mineralen zoals malachiet.

Groetjes,
Houtworm der 1e klasse
 
Aangezien de bouw vertraging heeft opgelopen door het wachten op het oplossen van de schellak ben ik maar wat andere klusjes begonnen die al lang zitten te knagen in m'n achterhoofd:

Het gevreesde galjoen :mad: .... en de zijgalerijen van de spiegel, die minstens zoveel hoofdbrekens veroorzaken :onweer:.

De regelingen van hachette bleken 5 mm te kort en ik vond de indeling van de mannetjes niet echt mooi en niet realistisch in vergelijking met Franse soortgenoten van rond 1690. Extra punt van aandacht was de kraanbalk: Bij de fabrikant steekt deze uit de balustrade aan de zijkant van het bakdek. Officieel hoort hij op zo'n schip schuin voor het bakdek uit te steken over de regelingen heen. Er moest dus plaats komen voor een knie of drukker om de kraanbalk te ondersteunen. Hiervoor moest ik heel wat pas en meetwerk verrichten met kartonnen probeerseltjes, en geen scherpe mesjes op voorraad :neutral:. Uiteindelijk toch maar besloten te beginnen met het uiteindelijke hardhout (castello), ... brak m'n figuurzaagje steeds :mad:. Voorlopig geef ik het op en ga morgen maar met frisse moed weer verder...

full


full



De zijgalerijen probeer ik toch maar scratch te maken. Als het niet bevalt kan ik altijd de metalen monsters nog proberen te temmen.
Eerst heb ik er een uit balsahout geprobeerd wat in vorm te krijgen. De verhouding van de raampjes wil ik wat aanpassen: middelste smaller en buitenste breder. Vooral de vorm van het dakje is moeilijk en zal nog wat werk nodig hebben.

full


Vervolgens is het plan om de middenbalk met alle ramen eruit te snijden en de resterende boven en onderkant aan de achterzijde op een stuk berkentriplex te bevestigen. Hier komen uiteindelijk de houten latjes, lijsten, kozijnen en ramen, ornamenten e.d. op.

Ik hoop dat deze aanpassingen op het origineel uiteindelijk een verbetering zullen opleveren. Voorlopig veel gevloekt vandaag :bad-words: ... en weinig opgeschoten...

Grt
Diederik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dit ken ik maar al te goed Diederik.;)

Succes

Ik herken nu veel van jouw frustraties. Vandaag zat het nog eens extra tegen met botte mesjes en kapotte zaagjes...
Het kan goed zijn dat ik het galjoen nog vaak aan de kant moet gaan zetten. Puur om aan m'n eigen gezondheid te denken :D
 
Vervolg galjoen

Ik heb het snijwerk in hardhout weer herontdekt en intussen twee dagen in een half galjoen gestoken, ik ben er nog lang niet, maar het hout (castello) begint inmiddels door te buigen als er iets teveel kracht op komt, dus moet ik gaan oppassen om het niet te breken. Toch wil ik het nog wat minder 'massief' maken met meer details.

full


full


full


wordt vervolgd...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Potverdorie........
Je hebt meesters en BOVENMEESTERS :worship:
Als jij zo doorgaat, ga ik in het vervolg punniken.........;)
Jij bouwt niet alleen een model, je maakt er een levenswerk van......
 
Back
Top