Bouwverslag HMS-victory Deagostini

dekken

Hallo AD.

Ik denk dat ik sommige hout sorten gewoon naast elkaar leg, en dan de mooiste uitzoek.
Ik geloof ook niet dat er ergens vermeld staat, uit wat voor hout de dekken waren, in de documentatie die ik heb staat het nergens, wel de romp en masten, spanten kom ik ook nog tegen, maar dan heb je het ook gehad.
De planken die ik ga maken hebben een maat van 90 mm langen 3 mm breed, de dikte is o,6 mm.
Is dat de zelfde maat die jij op je Victory hebt zitten, of zit daar ook verschil in.
 
Is dat de zelfde maat die jij op je Victory hebt zitten, of zit daar ook verschil in.

Even maar een citaat uit de handleiding:

full

Kopiëren uit de pdf lukte niet, dus maar even een screenshot.
Die "four-butt" shift methode is één van de velen, maar is kennelijk op de Victory toegepast. Ik weet niet wat DeAgostini daarvan zegt.
Dit is dus wel 1:72, maar dat scheelt dus niet zo veel. De door jou genoemde 90 mm lengte is dus wat aan de lange kant. Die breedte 3 of 4 mm zou ik helemaal niet aan tillen, dat lukt nooit precies op schaal. Ik denk dat die 4 mm van Caldercraft op schaal aan de brede kant is, dus 3 mm lijkt me een uitstekende keuze.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
beplanking

@ Ad

Met de lengte zit ik er niet zo veel naast, goed, dan maken we ze 85 mm lang, en de breedte hou ik op 3 mm.
Wat ze schrijven over het verspringen met 1/5 vind ik een goed idee, dat pas ik ook toe.
Ik dacht eerst dat het om de 3 planken ging, maar dit lijkt me mooier.
En even gaan proberen hoe ik het bréwen ga doen, ik heb wel een idee, maar of het goed werkt, weet ik niet, het moet niet TE overheersend gaan worden.
De deuvels laat ik achterwegen, want in werkelijkheid hebben ze de zelfde kleur als de planken.
 
@action: de foto vertekent omdat hij schuin van boven is genomen. De bovenkanten moeten wel degelijk gelijk komen te liggen.
Later komt hier het onderste dek van de hekgalerij op te liggen! Zie bouwhandleiding deel 40.

Groetjes, Ton

bedankt!

ik had al zo een vermoeden, maar ik dacht best toch eens vragen aan mensen met ervaring ;)
 
@ Pietsan.

Ik ga binnenkort mijn eerste dek beplanken, en ik zit nog steeds te twijfelen wat voor hout.
Nu wil ik graag weten, of jij de dekken ook hebt beplankt, en wat voor hout heb jij daarvoor gebruikt.
Ik denk zelf aan teak, het is een mooie hout kleur, en het word veel voor dekken gebruikt, ( of dat toen ook was, laat ik in het midden ), het gaat van zelf kleuren.
Maar is het niet TE donker, wat denk jij?
De meeste gebruiken Ahorn, een vrij witte houtsoort.
Ik gebruik de plankjes die geleverd worden door DeAgostini. Ik weet niet precies welke houtsoort dit is. Ik schuur de latjes voor ik ze vastlijm en maak de zijkanten zwart met een merkstift. Als het dek klaar is zet ik het in de blanke lak op water basis. Het resultaat vind ik mooi, het dek heeft dan een blanke vuren tint met een tikkeltje grijs. door de lak kan het niet meer verkleuren. Gr. Pietsan.
 
dek beplanking

@ AD.

Ad, ik ben eens aan het zoeken gegaan, en heb wat gevonden over dekbeplanking, het komt uit: The construction and fitting of the Man of War 1650-1850.
Van Peter Goodwin.

Daarin worden twee beplankings volgorde aan gehaald, uit die tijd van de engelse marine.

Voor mij is intresant, wat jij al aanhaalde met het 1/5 van de plank lengte
dat komt bij ons uit op 17 mm, dus de kopsche kant verspringt iedere dekplank 1/5 deel van de lengte.
Nu laat Peter Goodwin zien, datals we van de eerste plank uitgaan, wel iedere keer 1 plank moeten overslaan.

Dat houd in dat je na de eerste plank 2/5 overslaat naar de tweede, de derde plank komt weer op 2/5 van de tweede.
De vierde daarintegen gaat weer 2/5 terug, en komt dan 1/5 van de eerste te liggen, de vijfde komt daar weer 2/5 vanaf naar rechts.

Als je nu alles bekijkt, dan zie je infeite twee trapjes, die naar boven iedere keer 1 plank overslaan.

Na in het begin wat gerommel, zie je nu, de mooie lijn er in komen, dat is de lijn die ook op de Vic zit.

Ik hoop dat het te begrijpen is, maar zet het eens op een papiertje, dan zal je zien dat het klopt.
 
ik ben eens aan het zoeken gegaan, en heb wat gevonden over dekbeplanking, het komt uit: The construction and fitting of the Man of War 1650-1850.
Van Peter Goodwin.

Goede research, Jan. Niet klakkeloos alles aannemen. Wel kom ik er steeds meer achter dat de Caldercraft research echt wel goed was. Ze volgen volgens mij alle standaardwerken over schepen uit die tijd, met name die over de Victory zoals die van John McKay en van Longridge. Ze hebben ook de conservator als adviseur gebruikt, en die zit er tenslotte met z'n neus bovenop.....
Succes verder!!!

Groet,

Ad
 
detaillering geschut

Na mijn ontdekking dat de geschutstakelage van deagostini minstens incompleet is (ontbreken inhaaltalies) ben ik gaan zoeken. Uitgave 28 van ons deagostini tijdschrift laat zien dat zelfs deagostini weet wat een inhaaltalie is. Deagostini Laat in dat artikel ook wat kogels zien. Aan de omvang van de kogels ben ik gaan rekenen. Conclusie is dat de behandeling van geschut gewoon nergens echt klopt. De geleverde kogels zijn voor het middelste geschutsdek (24 pdrs) en de bovenste geschuts dekken (12 pdrs). Daar geen verschillende kogels gebruiken is niet echt belangrijk schaal 1:84. Het latere gebruik van dezelfde kogels op het voordek voor de carronades is wel vreemd. Ik ben gaan rekenen en kwam tot de ontdekking dat een 68 pdr echt een doorsnee heeft van minstens twee keer de 12pdr. De affuit die geleverd wordt is duidelijk een andere dan de in aflevering 28 getekende verschillende affuiten voor 12 en 24 ponders. In de Victory Homesite is sprake van 3 verschillende soorten 12 pdrs (lang, medium,kort).
De opengewerkte versie mist zoals Ron terecht opmerkte de dek inventaris (emmers, kisten, etc.) maar ook het verschil tussen 32 pdrs en 12 pdrs. De opmerking van deagostini in de faq van de site is dat het verschil tussen een 24 pdr en 32 pdr in deze schaal niet groot is. Maar voor de korte 12 pdrs en de 32 pdrs in de opengewerkte versie lijkt mij dat wel degelijk interessant. Dit is mijn eerste houten schip, voorheen was ik echter al zeer geïnteresseerd in de geschiedenis en de techniek van dit soort vechtmachines. Is dit soort verschillen in deze modelbouw regel of mag je eigenlijk iets meer verwachten voor je goede geld.
 
Na mijn ontdekking dat de geschutstakelage van deagostini minstens incompleet is (ontbreken inhaaltalies) ben ik gaan zoeken.

Bij Caldercraft zitten deze er wel. Ik kan me herinneren dat je daarvoor een viertal oogjes aan de verschansing moest maken. Die staan ergens op een tekening die ik nog in het archief moet hebben. Als je daar interesse in hebt wil ik die wel opzoeken.

Groet,

Ad
 
geschut takelage

Beste Ad,
Wat jij beschrijft zijn de twee voorste talies, de twee die deagostini wel heeft. Wat volgens mij ontbreekt is de terugbreng talie. een talie die van het midden van de achterkant van het kanon naar een ring op het dek loopt. Die ring zit bijna tegen het rooster aan. Deze talie hoort in de opstelling van alle kanons behalve de caronnades te worden meegenomen.Deze talie wordt gebruikt om het kanon naar achteren te halen zodat het geladen kan worden. De recul is daar meest goed genoeg voor, maar niet altijd voldoende, zeker niet als op korte afstand lichtere munitie gebruikt wordt.We bouwen namelijk niet alleen de Victory ten tijde van trafalgar, maar ook de victory na het commando "klaar maken voor gevecht". Dat laatste betekent geschutspoorten open en talies en broeken op speling. Zonder dit bevel staat een geschutpoort op het onderste dek niet open.
 
Wat jij beschrijft zijn de twee voorste talies, de twee die deagostini wel heeft.

OK Theo, had ik niet begrepen. Om verdere onduidelijkheid te voorkomen, bij mij zien ze er zo uit (foto's uit Caldercraft handleiding).

12 pounders:
full

Caronnades:
full

Bij mij staan de onderste geschutsluiken inderdaad open.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
romp beplanking

@ AD

Even een vraagje over de romp beplanking van jouw model, volgens mijn gegevens zit er op het model van caldercraft een dubbele beplanking.
Mijn vraag is nu: hoe heb jij die vast gelijmd op de eerste huidlaag.?
Nergens kan ik eigenlijk iets betrouwbaars vinden, van welke lijm, hoe je ze vast zet enz.
Misschien heb jij een tip voor mij?:worship:
 
@ AD

Even een vraagje over de romp beplanking van jouw model, volgens mijn gegevens zit er op het model van caldercraft een dubbele beplanking.
Mijn vraag is nu: hoe heb jij die vast gelijmd op de eerste huidlaag.?
Nergens kan ik eigenlijk iets betrouwbaars vinden, van welke lijm, hoe je ze vast zet enz.
Misschien heb jij een tip voor mij?:worship:

De romp is gedeeltelijk dubbel beplankt, Jan. Het gedeelte met geschutspoorten waren strips waarin de poorten al uitgesneden waren, en daar komen voor de rest alleen nog de gedeelten met berghout erover. Daaronder is de romp wel dubbel beplankt. Ik doe dat gewoon met witte houtlijm over het hele oppervlak, het vastzetten is afhankelijk van de afwerking daarna. Als je blank hout houdt, dan gebruik ik de klemmetjes die ik voor de Mississippi boot gebruikte:

1236355635_resized.jpg


Maar als je toch gaat verven kan je dat net zogoed met spijkertjes of "Hema punaises" vastzetten, die gaatjes plumuur je dan later wel weer dicht. Het zelfde geldt voor het gedeelte dat eventueel bekoperd wordt.
Niet zuinig zijn met houtlijm. Wat je teveel gebruikt pers je er wel tussenuit met het vastzetten en kan je daarna gewoon wegvegen (wel even goed doen, dat er geen lijm opdroogt op de ondergrond voor je volgende plank).

Succes ermee!!!

Groet,

Ad
 
Bedankt voor de foto's Ad. De takelage zoals jij die laat zien lijkt veel meer op wat ik ook op andere plaatsen vond, zelfs bij deel 28 van Deagostini. De broek zit ook veel beter over de twaalfponder. De ringen achterop de affuit (de twee op de wangen) worden door deagostini gebruikt voor de broek in het model. Nergens heb ik een plaatje kunnen vinden waar dat ook zo was. Als de broek door ringen op de affuit gaat zijn het ringen op de zijkant van de affuit. Waar die ringen achterop de affuit voor dienen is mij niet duidelijk. De te kleine kogels op het voordek zijn overigens wel juist. Naast de caronades horen op dat dek ook twee twaalfponders te staan, daar kunnen dus best twaalfponder kogels voor aanwezig zijn.
 
Theo,
Ergens heb ik gelezen dat de ringen achterop de affuit worden gebruikt om in "vredestijd" de kanonnen te verankeren. Er werd dan over de hele lengte van het dek een touw gelegd waar de kanonnen als het ware aan werden geregen. Door die twee ogen. Met andere, korte, touwen, per kanon, werd dan het lange touw strak getrokken tegen het kanon aan.
Jan Zwart
 
geschutstakelage.

Ron wat een geweldig forum. Met de foto van Bocdan en het verhaal van Janzwart over vastzetten in "vredestijd"is voor mij het plaatje van de geschuts takelage compleet. Ik weet wat ik in mijn model wil en ook waarvoor de verschillende onderdelen dienstdoen. Lezend, surfend en rekenend kwam ik tot de vragen en nu weet ik echt hoe het werkt (denk ik). De ringen achter op de affuit blijven dus, maar er komen ringen in de zijkant extra voor de broek en de broek komt niet door de ringen achterop. Achter het kanon komt een terugbreng talie, de talie naar het voorbeeld van de kanonstalies van Deagostini. Ferme besluiten maar wel met een gevolg. Ik kom waarschijnlijk ringen en blokken tekort. Een punt tangetje en het dunne binddraad van de bloemist lossen dat tekort aan ringen echt op. Ik heb in twee maten al ringen gemaakt. de kleine zijn vrijwel van de zelfde grootte als die van Deagostini en de grote hebben een binnenmaat van een halve mm meer. De houten blokken zijn een veel grotere uitdaging. Nabestellen van deel 48? dat is een mogelijkheid. Maar ik ben maar eens begonnen om ze zelf te maken. Eigenlijk hoopte ik dat ik de blokken iets kleiner zou kunnen krijgen. Mijn blokken zijn iets minder regelmatig dan de machine blokken van deagostini, maar ze zijn niet belangrijk kleiner, ook nooit groter. Productietijd per stuk is tot nu toe een half uur. Kortom vooral dankzij de aanvullende gegevens op dit forum draait mijn bouw op volle toeren. Bedankt!!!:D:D
 
Back
Top