-disclaimer-
Nou ik heb er een paar dagen mee gespeeld en ik ben onder de indruk.
Ik realiseer me dat het volgende verhaal misschien wat reclame-achtig over kan komen. Maar ik heb geen enkele relatie met Graupner, ben gewoon een tevreden gebruiker.
-/disclaimer-
Zoals misschien bekend; ik heb een MX-16 HoTT (33116, de nieuwe met het blauwe display). Daarbij heb ik nu:
- een aantal 8-kanaals GR-16 ontvangers
- de vario module 33601
- de Smart Box 33700
- de USB-adapter 7168.6A
Nu ik die USB adapter heb kon ik de firmware van de zender, ontvangers, vario en Smart Box updaten. Alle zenders en ontvangers werken op alle firmware prima (dus ook de oudste) maar Graupner komt bijna wekelijks met nieuwe firmware waarin wensen van gebruikers zijn meegenomen. Je moet dan denken aan andere menu-items, verbeteringen in de telemetrie, extra functies zoals extra mixers of andere programmeermogelijkheden, extra taalpaketten, enzovoort. Daarnaast zijn er geregeld updates voor de PC-software om zenders/ontvangers/sensoren/modules te programmeren.
Voor wie wel eens op RC-network kijkt; daar loopt
een draadje waarin medewerkers van Graupner technische vragen beantwoorden maar ook verzoeken om aanvullingen of wijzigingen in de soft- en firmware noteren.
Het is tot nu niet noodzakelijk om firmware updates te doen (er zitten geen echte bugs in) maar er zijn in een paar maanden wel enorm veel mogelijkheden bij gekomen. Het is dus wel zinnig om af en toe een update te doen.
Dat updaten gaat overigens probleemloos. Op het
Youtube-kanaal van Graupner staan duidelijke filmpjes hoe je voor ieder onderdeel te werk moet gaan.
Het enige wat bij mis ging; de manier waarop modelgeheugens worden opgeslagen is in de nieuwste zender-firmware gewijzigd. Je dient je modelgeheugens dus eerst op je PC op te slaan, de zender updaten, modelgeheugens converteren en ze weer terug zetten op de zender.
Ik had daar overheen gelezen met als gevolg dat al mijn modelgeheugens waren gewist
Goed. De Smart Box. Dit is een los display wat je aan de zender kunt bevestigen. Het heeft twee functies.
Ten eerste kun je er extra gegevens op weer laten geven.
De aansluiting is met gewone Graupner/JR servostekkers. Aan de achterkant kun je een koptelefoontje prikken met een 3,5mm jack zoals ook bij een MP3-speler enzo gebruikelijk is.
Ik gebruik bijvoorbeeld een vario en kan de gegevens daarvan op de Smart box weergeven (hoogte, klimsnelheid, maximale hoogte). In het zenderdisplay heb ik dan staan wat altijd in een zenderdisplay staat; de trims, de stopwatch. Er zijn ook pagina's voor het functioneren van de ontvanger en als je bijvoorbeeld een General Air module gebruikt voor de stromen, temperaturen, toerentallen, enzovoort.
De tweede functie is programmeren. Als voorbeeld de vario; daar kun je allerlei instellingen van wijzigen. Dat kan via de zender en de telemetrie, of rechtstreeks via de Smart Box. Je prikt de vario dan aan de Box, aan de andere kant even een losse ontvangeraccu en je kunt alles programmeren. Dat gaat veel sneller dan via de zender en het telemetriekanaal. Hetzelfde kun je doen met ontvangers en de andere modules.
Een handig kastje dus. Het geeft extra mogelijkheden en bedieningsgemak, maar zonder kun je ook alles doen. Echt noodzakelijk is het dus niet.
Vandaag heb ik met de vario gevlogen. Als je dat wilt kun je alle telemetriedata op een micro-SD kaartje in de zender op laten slaan. Het opslaan begint zodra je de vluchttimer start en stopt als je de timer weer stopt. Je kunt dus ook nog eens zelf bepalen welke vluchten je wel of niet wilt loggen. Ik heb een 4GB kaartje. De logfiles zijn niet erg groot, iets van 10 Mb per kwartier denk ik. Je krijgt je kaartje op een vliegdag dus echt niet vol.
Ook kun je modelgeheugens exporteren naar het SD-kaartje. De zender zelf heeft 20 geheugens maar als je er één leeg laat kun je honderden modellen op het kaartje opslaan en binnen 30 seconden het model wat je nodig hebt naar de zender kopiëren.
Het kaartje zit in het accu-compartiment en haal je er makkelijk uit om bijvoorbeeld in een cardreader te stoppen.
De logfiles kun je met de HoTT Manager op je PC bekijken. Als je een logfile opent in dat programma zie je bovenaan tabbladen die verschillende onderdelen bevatten. De ontvanger, vario, andere modules die je eventueel hebt, alles is in één oogopslag te bekijken.
Allereerst de log van de vario. Hierboven zag je de hoogte met in staafbalken onderin de verticale snelheid. Je kunt ook een andere grafiek kiezen.
En als je wilt daar op inzoomen
Een ander tabblad geeft de servobewegingen weer: je kunt dus precies zien hoeveel welke servo's uitslaan. Ook zie je allerlei grafieken met de signaalsterkte etc.
Dat soort gegevens kun je per punt bekijken door met je muis over de tijdbalk te schuiven.
Wat ook gaaf is; je kunt de hele gelogde vlucht "afspelen", zodat je je hele vlucht aan de hand van alle telemetrie kunt evalueren.
Tijdens het vliegen kun je trouwens alle data ook via de koptelefoon in gesproken taal ontvangen. Via de menu's kun je aanvinken welke gegevens je wilt horen, bijvoorbeeld hoogte/ontvangerspanning/signaalsterkte/vluchttijd enzovoort. Je kunt zelf kiezen in welke taal je dat wilt horen (al zit er geen nederlands bij.....) en je kunt schakelaars aanwijzen om te switchen tussen de gegevens die je wilt horen. Ook handig; je kunt alle meldingen en geluiden via een schakelaar afzetten als je dat wilt. zodat je niet de hele tijd de vario of allerlei meldingen krijgt als je gewoon rustig wilt zweven.
Wat nu op mijn verlanglijstje staat; de GPS-vario. Als je die logt kun je je vlucht in Google Earth afspelen.......voor op regenachtige dagen.
Samenvattend; alles werkt zoals het moet, ik heb geen enkel probleem ervaren en de mogelijkheden zijn enorm. En toch kun je als je dat wilt ook zonder al die dingen je zender gewoon gebruiken als iedere andere zender. Je hebt geen bijzondere programmeerkwaliteiten nodig en de ondersteuning door Graupner is van hoog nivo.