eerste balsa kit wat, hoe en welk elektronica?

Hallo,

gezien ik de overstap maak van een multiplex mentor electro, naar mijn eerste arf met os fs91 viertakt motor zit ik met enkele misschien wel (domme) beginners vragen…..

1. ik heb de spektrum dx6 en AR6210.
met de electro was het zo, dat ik dus de regelaar op de throttle ingang moest aansluiten, op die manier had de ontvanger direct stroom. Nu in de overstap maak naar een gas motor, heb ik de throttle ingang nodig voor de servo. Volgens spektrum mag ik dan een batterij pack aansluiten op een andere vrije ingang….. dus ik vermoed dat de plug/bind ingang ook gebruikt mag worden….?

2. ik vloog/vlieg electro met 3s4400 packs, 3s zijn dus 11,1 vol batterijen.Deze kan ik dus niet gebruiken.Gezien ik wel al een lipo lader heb, en gezien lipo's minder wegen en meer kracht hebben, is het niet verstandig om een lipo pack te gebruiken om de ontvanger te voeden, zo ja welke? 2S?
of gebruik je beter NIMH packs ???

3. ik neem aan dat de spektrum ontvanger zelf de spanning reduceert naar 4,8Volt voor de servo's dus 2S lipo's zijn O.K (ik zie er staan op de spektrum site….)

4. ik heb hier nog drie oude (standaard) analoge servo's van graupner C507 liggen. Ik heb ook de kans om 3 digitale futaba S3152 af te kopen van iemand. Mag ik deze beide gebruiken (gemengd dus) op mijn ontvanger?

alvast bedankt op voorhand….
 
Hoi,

Je mag idd een battery-pack aansluiten op de bind-ingang van de ontvanger.

Je ontvanger (AR6210) werkt in een spanningsrange tussen de 3,5 en 9,6 volt. Dit heb ik even gegoogled, dus had je dit ook zelf kunnen vinden. Een volle 2s lipo levert iets meer dan 8 volt, dit moet dus kunnen.

Of je digitale en analoge servo's door elkaar kunt gebruiken weet ik niet. Kwestie van uitproberen, kan geen kwaad volgens mij.

Paul
 
Laatst bewerkt:
Een volle 2s lipo levert iets meer dan 8 volt, dit moet dus kunnen.
Als je servo`s hebt die 7,4V aan kunnen wel.
Anders ben je snel door je servo`s heen.

De AR6210 heeft bij mijn weten geen spannigs regelaar aan boord, dat ie 9,6V kan hebben is prima, maar je apparatuur die je eraan hangt moet dat ook wel aankunnen (zoals servo`s) anders zie je snel mooie rookpluimpjes.

Of je digitale en analoge servo's door elkaar kunt gebruiken weet ik niet.
Ja, dat kan zonder problemen.
 
3. ik neem aan dat de spektrum ontvanger zelf de spanning reduceert naar 4,8Volt voor de servo's dus 2S lipo's zijn O.K (ik zie er staan op de spektrum site….)

Dat doet hij volgens mij niet. Dus je ontvanger kan er wel mee overweg maar je servo's niet.
Als je een 2s lipo wilt gebruiken moet je dus servo's aanschaffen die dat aankunnen (die bestaan namelijk wel). Of anders een losse U-BEC tussen je accu en de ontvanger. die maakt van 7,4V de gewenste 5V.
Alternatief is een gewone 4,8V ontvangeraccu.

Digitale en analoge servo's kun je gewoon door elkaar gebruiken.
 
bedankt voor de reacties hoor….

zowel de futaba's als de 25 jaar oude graupner c507 gaan maar tot 6 volt…..

dus de voorgestelde tussenregelaar plaatsen of NIMH gebruiken…..
 
Tsja ik weet niet hoor....het lijkt mij een veel duurdere en bewerkelijkere manier dan gewoon een 4,8V NiMh ontvangeraccu aanschaffen. En of jij een lader hebt die A123 kan laden weet ik ook niet.
 
ik heb een bmi pro-6+ lader

volgens handleiding kan ik volgende batterijen laden:
NiCa/NiMH 1 - 15 cel (1.2v-18V)
Lipo/Life/Li ion 1-6 cel
Pb batterijen 1 - 10 cel 2v -20 V

als ik goed gelezen heb op het internet, zijn de A123 batterijen toch net iets verschillend dat de lipo's....
maar zijn die A123 batterijen dan geen Li ion's ????

zie site : http://www.hobbypartz.com/a123-systems-1100mah-3-3v-lithium-ion-battery.html A123 Systems 1100mAh 3.3V 1S1P-W Lithium-ion LiFePo4 Battery
 
Laatst bewerkt:
ha ja hoor, klopt, op de verpakkingsdoos van mijn lader staat het symbool A123 (LiFe) ...

dus laden kan hij wel degelijk....
 
A123 zijn LiFe.
Maar wat ik meer bedoel....waarom zou je zelf een A123 pakket gaan maken? Die cellen kosten meer dan 10 euro per stuk, je moet ze nog solderen (en dat moet echt goed gebeuren!), je moet er stekkers aan solderen.
En dan heb je 6,6V waar je servo's wel tegen kunnen maar waar ze véél sneller van slijten dan van 4,8V, terwijl je de extra kracht en snelheid van 6,6V helemaal niet nodig hebt.

Kortom; tenzij je het gewoon graag met A123 wilt doen is het m.i. een dure, omslachtige en overbodige stap. Het enige voordeel wat ik kan bedenken is dat je ze heel snel kunt laden maar normaal gesproken hoef je op het veld je ontvangeraccu helemaal niet te laden.
 
Haha ik vlieg al de hele tijd met nimh's. Nu heb ik 2 eneloop pack's en zijn de beste die ik toe nu toe gebruik.Als ik ze vergelijk met mn andere pack's lopen deze dus veel trager leeg door zelfontlading.Dus voor mij niet gewoon goede batterijen maar super goede batterijen. :-)
Mvg Wes.
 
Niet vergeten accupakketten, zender en ontvanger, te (laten) solderen, de contacten van batterijhouders kunnen na verloop van tijd gaan verslechteren.
 
Back
Top