Austria Elefant

Ter nagedachtenis nog even de Fotor Producties op een rijtje waar de Elefant een rol in heeft gespeeld. Dat zijn er trouwens best veel!

Het folien (speciaal voor Wubbe)

De eerste keer in de lucht

De zeer memorabele vlucht op de Wasserkuppe

Vanaf 2'28 nog even in sneltreinvaart, delen van dezelfde vlucht

Tijdens een winderige open dag bij Columbia kwam hij zeer kort over de bomen binnen

Vliegend op mijn thuishelling Langevelderslag

Op een wel zeer geslaagde BIGGS meeting, Nijverdal 2010, vanaf 4'40 een kort rolletje

Op een mooie avond aan de helling met 2 andere oudjes, vanaf 2'07

Afgelopen voorjaar op de Wasserkuppe, vanaf 7'57

En als laatste de ruwe sleep bij BIGGS Pottes enkele weken geleden

Ik zal ze binnenkort ook allemaal nog even bekijken. Nu eerst de rommel van het kamperen opruimen en vroeg naar bed voor een vroege melding bij de baas morgen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat is balen Raymond!
Deze Elefant was een opvallende verschijning en daarom werd hij graag gezien zowel aan de grond als in de lucht.
Heel erg jammer, maar dat is natuurlijk met elk toestel zo wat verloren gaat!
Hoe moet Kronfeld zich gevoeld hebben toen hij de Elefant met de parachute moest verlaten?

Johannes
 
Zonde om te zien dat deze memorabele kist gesneuveld is.Is met recht een unieke kist.Vind hem persoonlijk niet mooi om te zien,maar is dermate apart dat hij wel bewaard dient te worden.Het zou mij niet spijten zo'n machtig ding te moeten bezitten en vliegen.Was het "das Original" ook niet dusdanig verlopen dat er slechts 1 van gebouwd is?Gelukkig komen de lange winteravonden eraan,dus een mooi moment voor Fotor om de kist te herstellen.

En dan nog een klein maatje groter, 1:5 of 1:4 ipv 1:6?? Ik zal hem overwegen. Maareh, geen carbon deze keer!

Of nog een maatje groter?Markus Frey heeft hem schaal 1:2 gebouwd.
Span 15 meter en rond de 75 kg.

Baubericht Austria Elefant

Fotor,succes gewenst met je olifantje en dat hij hopelijk weer eens over de weiden kan vliegen
 
Mooi dat je alle goede herinneringen nog eens op een rij hebt gezet. De memorabele Wasserkuppe 'docu-drama' is toch wel de topper wat mij betreft! Heb hem weer ademloos helemaal uitgekeken. Werk ze morgen weer, hou je hoofd er bij...

Jacob
 
Hoezo ik vind hem niet mooi?

Bauberichte

even op de link van Tolles HDV Video klikken.Het eventjes 235 mb downloaden.Maar dan komt je wat prachtigs voorbij vliegen zeker het laatste stuk.Niet even wat je zomaar een handstartje geeft.
Sniffffff begin hem steeds meer te waarderen
 
Erg jammer, Raymond. Maar zoals bij alle kisten is het gewoon weer een stapje op de ladder. Een volgende kist wordt nog beter en mooier, en trekt evenzogoed de aandacht!

Het is goed zo. Kist de kliko in, en een paar reststukjes op de Abstroda begraven.

Vincent
 
Ik kon zojuist een kleine vloek op deze zondagmorgen niet onderdrukken toen ik dit las in dit draadje van de Biggs meeting in St Truiden:

Er zijn weinig vervelende dingen gebeurd, helaas is wel de Elefant van Fotor gecrashed.
Jacob

Jammer

Een verlies van hoogste orde.
Had hem graag volgend jaar in Pottes gezien.
Die kist heeft indruk op me gemaakt.
Juiste profiel keuze.
Die N60 zal ik zelf ook nog nuttigen.

Innige deelneming en laat de moed niet zakken

Mgv,
Aurectar
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Raymond, hier past een verdrietige muziekje bij:

WskRAEggqkQ[/media] Song Full song and video (The Lord Of The Rings) - YouTube

Om het condoleanceregister aan te vullen deel ik hierbij een herinnering van mij aan de Elephant.

Een mooi moment, tegen het einde van een daagje hellingvliegen. De wind temperde, de meeste hadden hun vliegtuigen al gepakt. Er valt een besluit voor een laatste vlucht. Een Mowe, Grunau Baby en de Elephant kiezen nog even het luchtruim. Rust in de lucht, alleen "oud hout" in de gladde wind. De herinnering: het enige paradijs waaruit men ons nooit kan verdrijven
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Oei. Het ware mooie momenten die we hebben meegemaakt met de Elefant. Vooral de eerste vlucht op de Kuppe zal ik nooit vergeten.

Het duurde enkele seconden voordat ik op het idee kwam om te lossen.
Misschien een stomme opmerking, maar als je nu niet gelost had? Had de sleepkist dan niet (al prophangend) de kist langzaam kunnen laten landen om daarna pas te ontkoppelen?
Is dat al eens vertoond?
 
Gecondoleerd Raymond... minuutje stilte is wel op z'n plaats.
Ik begrijp heel goed dat je aarzelt of je 'm wel zal herbouwen. Op de één of andere manier past het wel bij dit toestel dat de hergeboorte ook niet voor eeuwig is (hoe zou het met die andere model-Elefanten gaan?)
En ook dat je het wrak voorlopig op de plank legt en er even niet teveel naar kijkt en nog geen beslissing neemt - precies datzelfde doe ik met minder grondige kraken van heel wat minder eminente toestellen...
 
Misschien een stomme opmerking, maar als je nu niet gelost had? Had de sleepkist dan niet (al prophangend) de kist langzaam kunnen laten landen om daarna pas te ontkoppelen?
Is dat al eens vertoond?

De Wilga van Wim waar de Elefant achterhing deze dus: -
full


- heeft heel veel vermogen maar je kan er niet mee prophangen. Daar is de kist te zwaar voor. De gebroken Elefant achter de sleper werd "dood" gewicht achter de sleper en dat is riskant. Het risico op het ook verliezen van de (zeer kostbare) sleper is dan groot als er niet wordt ontkoppeld. Als er iets tijdens de sleep fout gaat moet je ontkoppelen en dat heeft dan levert zoals in dit geval het verlies van een kist op. Dat is dan geen moment voor een experiment. Geen stomme opmerking overigens.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Berrie, dat was inderdaad ook een memorabele vlucht. Grappig hoe sommige vluchten je zo goed bij kunnen blijven. Er zijn zelfs beelden van, ik heb het filmpje in het rijtje gezet. Helaas toont het filmpje niet het schitterende beeld van de 3 oude dames bij elkaar in de lucht, en het toont al zeker niet het geweldige gevoel dat wij 3en er aan over hielden.

Leon, zoals Maarten al schrijft zou het verder meeslepen van een onbestuurbaar (bungelend en vaak tollend) model een veel te groot risico voor de sleepkist betekenen. Eén kist in de prak is op zo'n moment genoeg, je gaat niet een dure sleper riskeren om de schade bij een toch al kapotte kist mogelijk te reduceren.
 
Sleepkisten

Leon, zoals Maarten al schrijft zou het verder meeslepen van een onbestuurbaar (bungelend en vaak tollend) model een veel te groot risico voor de sleepkist betekenen. Eén kist in de prak is op zo'n moment genoeg, je gaat niet een dure sleper riskeren om de schade bij een toch al kapotte kist mogelijk te reduceren.

Ik denk dat voor heel wat zwevers bepaalde slepers to heavy zijn.
Ik heb het er vroeger al eens over gehad.
Tot 3.5kg volstaat een 10 a 15cc ruimschoots.
Wat blijkt dat die kisten (slepers) bij sleeptreffens meestal ontbreken.
100cc is nu de norm.
Voor kisten van 5 kg en meer geen probleem maar al wat daaronder valt houd wel degelijk een risico in.




Hier op de foto een Big lift met een electromotor met de kracht van een 10 cc.
Probleemloos slepen van 3 en 4 meterkisten.
Ik wil daarmee aanhalen dat de kracht van de sleper niet altijd in harmonie is met de te slepen zwevers.
Met gevolg, kans op brokken.



full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik wil daarmee aanhalen dat de kracht van de sleper niet altijd in harmonie is met de te slepen zwevers.
Met gevolg, kans op brokken

Natuurlijk is het zo dat die sleepvlieger niet het volle vermogen hoeft te gebruiken :rolleyes::rolleyes:

Jammer genoeg is het echter zo dat bij Biggs de voorkeur gegeven wordt aan stijl slepen (wat ik takelen noem) en dat daardoor zwevers onnodig belast worden.

Zelf overkwam mij dit bij een meeting op de club Th58. Daar was een sleepiloot die normaal bij Biggs vliegt. Mijn verzoek was een rustige sleep maar die mijnheer meende onder 60 graden omhoog te moeten gaan. Sorry dat ik het zeg maar voor mij is dat een echt Biggs kwaaltje.
 
Arno, ik zie het anders. De fatale sleep van de Elefant was helemaal niet zo steil. Ik denk dat juist door het niet zo steil slepen de lijn af en toe slap kwam te hangen, waardoor de belasting bij het op spanning komen van de lijn juist soms hoog opliep. Als je steiler sleept is de gemiddelde belasting hoger, maar de lijn blijft wel strakker staan waardoor de pieken door een slappe lijn verdwijnen. Bij een steilere sleep had deze crash misschien wel niet plaatsgevonden.
 
Als je steiler sleept is de gemiddelde belasting hoger, maar de lijn blijft wel strakker staan waardoor de pieken door een slappe lijn verdwijnen. Bij een steilere sleep had deze crash misschien wel niet plaatsgevonden.

Arno ik heb zeker respect voor je ervaring maar hier ben ik het helemaal met Raymond eens. Bij een stijle sleep is de vliegsnelheid van de sleper lager dan bij een vlakke sleep, zeker als het om een piloot gaat die "het gas erop houdt". Belasting is dan ook lager voor de zwever. Bij een schaalsleep waarbij vlakker gevlogen wordt is het risico op een slappe lijn veel groter en dat zijn de momenten waarbij het misgaat. Verder kan het met een 150cc sleper die vlakker vliegt heel hard gaan en dat kunnen de meeste zwevers niet aan. Mijn DG600 is met iets onder 4 kg zeker niet zwaar maar deze ging achter de PAF trainer met 150cc dit weekend probleemloos omhoog, zolang het maar steil ging. De mooiste sleepjes van dit weekend waren voor mij achter de Pilatus Porter die met flaps iets uit bijna loodrecht omhoog kon. Super gecontroleerd en veilig. Richard Branderhorst heeft veel uitgezocht met betrekking tot veilig slepen en heeft veel ervaring. Ik verwijs naar de BIGGS sleepmanual. Dit is denk ik ook de reden waarom er bij BIGGS zo gesleept wordt. Bij deze wijze van slepen voel ik mij zeker veilig.
 
Het verhaal van Brandenhorst is bekend; stijl slepen gebeurt vooral uit veiligheidsoverwegingen. Minder risico voor de sleepkist. En ergns ook logisch.


In mijn geval stoorde ik mij aan het feit dat niet naar mijn vraag geluisterd is ...... (het commntaar van mijn clubmaats naderhand was nog leuker :rolleyes: )

Dat overgemotoriseerde sleepkisten niet langzaam kunnen vliegen en daarom dus vaak stijl gaan is jammer genoeg waar. Klopt de opmerking vooraf van ik meen Johannes dat ook een wat minder gemotoriseerde sleepkist wel eens handig kan zijn. Maar dat strookt dan weer niet met de Brandenhorst theorie ................

Dus; ik blijf gewoon lekker bij mijn cluppie vliegen :)
 
Normaal zou je om een olifant te slepen toch een flinke sleper nodig hebben ;-)

Als zwever heb je de sleper niet altijd voor het uitkiezen. Er vliegen bij Biggs grote slepers en kleinere. Steil slepen is niet mooi maar voor minder ervaren zwevers wel makkelijker. Vlak en langzaam slepen vereist een goed op elkaar ingespeeld team van sleper en zwever. Thuis slepen we een L-spatz met een piper voorzien van 2cyl. boxer saito. Erg mooi maar zeer beperkt en niet geschikt om een breed scala aan ander zwevers te slepen. Bij Biggs weet je als sleper niet van te voren welke zwever er in de line-up op je ligt te wachten en dus is een sterke sleper die alles aankan meer voor de hand liggend dan een lichtere.

Ik geniet nog iedere keer van de sleep evenementen bij Biggs en hoop er nog heel vaak bij te zijn.
 
Normaal zou je om een olifant te slepen toch een flinke sleper nodig hebben ;-)

Als zwever heb je de sleper niet altijd voor het uitkiezen. Er vliegen bij Biggs grote slepers en kleinere. Steil slepen is niet mooi maar voor minder ervaren zwevers wel makkelijker. Vlak en langzaam slepen vereist een goed op elkaar ingespeeld team van sleper en zwever. Bij Biggs weet je als sleper niet van te voren welke zwever er in de line-up op je ligt te wachten en dus is een sterke sleper die alles aankan meer voor de hand liggend dan een lichtere.

Ik geniet nog iedere keer van de sleep evenementen bij Biggs en hoop er nog heel vaak bij te zijn.

Als het een sleeppiloot is met inzicht ( je kan toch tenminste vragen hoe de zwever graag omhoog gebracht word ? ) en je ziet toch ook het model dat achter je sleper hangt, mag dit géén probleem zijn...
Grote slepers hebben immers ook een bedienbare gasstand en kunnen zich ( of zouden het tenminste moeten kunnen ... ) in principe aan elke situatie aanpassen:yes:
 
Laatst bewerkt:
In mijn geval stoorde ik mij aan het feit dat niet naar mijn vraag geluisterd is ......
Dat kan ik me helemaal voorstellen. Als jij graag niet te steil sleept moet de sleepvlieger zich daaraan aanpassen. Ik heb al wel gezien dat communicatie heel belangrijk is. En als op aanwijzigingen voor/tijdens de sleep niet gereageerd wordt kan je altijd nog kiezen om vroeg te lossen.

Ik ben met de Elefant ook gesleept door hele vette sleepkisten zonder enig probleem. Enkele van de BIGGS slepers hebben heel goed gevoel voor het slepen van oudjes. Helaas heb je de sleepvlieger inderdaad niet altijd voor het uitzoeken.
 
Back
Top