bouw Baleinera Olandese (17e eeuwse walvisvaarder)

weet je absoluut zeker dat je niet een nieuw busje met acryl vernis hebt gebruikt.

Beste Ad
Helaas het is zelfs hetzelfde potje verf alleen wegens indrogen weer op de goede dikte gebracht met het middel wat de fabrikant daarvoor levert. Het verdunnen heeft eerder nooit problemen gegeven. Daarom is het mij ook zo'n raadsel. (of kan het verdunnen toch de oorzaak zijn?) Ik zal vandaag ook maar eens bij de modelbouwwinkel gaan zij dit probleem kennen.

Je hebt haar toch niet op een laag pitje gezet, hè

Goed gezien! ik was het zo zat dat ik dacht ik maak er een "brander" van!
Verf afbranden was ook een mogelijkheid maar het zal wel uithuilen :cry: afschuren en opnieuw schilderen worden.
Schilderen in de woonkamer is vanwege de tempratuur noodzakelijk maar heeft als nadeel dat het er zo gaat stinken en dat vind mijn vrouw niet zo fijn (en het is natuurlijk ook niet echt gezond om lang in die lucht te zitten). Als ik schilder staat de afzuigkap in de open keuken aan en ik zet de boot onder de afzuigkap als zij droogt.
 
Nog een walvisvaarder!

hallo,
interessant om je bouw te volgen. Ik bouw een identiek model eveneens met de nodige aanpassingen.
Modelbrouwers.nl modelbouw • Toon onderwerp - Fluit als walvisvaarder

lijkt me wel goed om info uit te wisselen. Nu ik weet waar je zit zal ik je vorderingen op de voet volgen.

succes met je walvisvaarder.
Peter

Wat een toeval nog een bouwer van hetzelfde model!:D
Mijn model is ook van Sergal Mantua maar is geleverd met donkerbruin hout waardoor het een ander model lijkt. Ook al het fineerwerk is donkerbruin met een licht houten kern niet echt mooi dus , maar zwart geschilderd kan het er best mee door. Je hebt vast ook gezien dat ik een ander kleurschema volg als het model voorschrijft.
Ik heb je site met veel belangstelling gelezen en je werkt erg netjes. Veel van de problemen die je beschrijft ben ik ook al tegengekomen Het lijkt me ook leuk om informatie uit te wisselen Ik heb de boegversiering al aangebracht en die paste na enig bijvijlen best aardig. Ik heb de versiering van de spiegel proef gepast en ontdekte toen net als jij dat dat niet past. Hoe heb jij het pas gemaakt? Spiegel bijgevijld(?) ornamenten bijgebogen ?
Ik ben benieuwd wat je met de boegspriet gaat doen.

Succes met de bouw
Andy
 
Laatst bewerkt:
Hallo Andy,

de boegspriet wordt als in d bb aangegeven, dat komt goed overeen met wat er toen werd gebruikt. Gewoon knie met vlaggestok, wat touwwerk da's alles. Geen mars. Over marsen gesproken, de mars grote mast en fokkemast moeten op dezelfde hoogte komen. Juist in de 17e eeuw onderging de mars een aanzienlijke verandering: van een echte "ton" aan het begin tot een vrijwel randloos rond platform aan het eind vd eeuw. De Engelse marsen hadden een andere vorm. Ons model had ronde marsen
Heb je de stand van de masten bekeken voor je de dekken plaatste? Ik kwam nogal krom uit, maar kon dat ruimschoots corrigeren omdat alleen de valse kiel en de spanten waren gemonteerd en de dekken nog los lagen.
Het gietwerk heb ik geschuurd, gefreesd gebogen kortom aangepast aan de scheepsromp. De "ontbrekende" stukken vul ik aan. Op de boeg maak ik de hoekmannen en de satertjes met hoofdpijn passend op de berghouten.
Heeft jouw model 1 of 2 huidgangen? Die van mij 2: 1e mahonie, 2e walnoot.

Peter
 
de blanke lak slaat wit uit (2)

Ook de modelbouwwinkel had geen idee hoe het kan dat blanke lak wit uitslaat en kan als oplossing niets beters bedenken als: afschuren, oude verf weggooien en met nieuwe verf en een nieuwe kast het nogmaals proberen. Lijkt me inderdaad de enige oplossing nu maar hopen dat het wit uit de houtnerf te schuren is. Lijkt me een goed plan om daar het neiuwe jaar mee te beginnen.

Een goed 2011 aan alle modelbouwers:proost:
 
Denk persoonlijk te veel verdunner, condensatie kan ook zo iets veroorzaken succes met de reparatie, is trouwens een mooi project ;)
 
de boegspriet wordt als in d bb aangegeven, dat komt goed overeen met wat er toen werd gebruikt. Gewoon knie met vlaggestok, wat touwwerk da's alles. Geen mars.

Vele afbeeldingen die ik van 17de eeuwse fluischepen heb gevonden hebben een sprietmast met mars en ra. Ook de afbeelding voorop het boek "De gouden eeuw van het fluitschip" van A. Wegener Sleeswijk toont een fluitschip met een sprietmast. Ook het model van een walvisvaarder/fluit in het scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een sprietmast (voor een fluitschip is de romp wel wat breed maar verder vertoont het schip alle kenmerken van een walvisvaarder (geen galjoen en een hefbalk voor de sloepen).
p5021916.jpg
fotofluitschip3.jpg


Ook andere oude modellen hebben een sprietmast (zie hierboven).
Het moderne model van Willem Vos heeft daarintegen weer geen spietmast.
modelwalcherenzeeuwsmus.jpg


Maar dit model (De Walcheren ws. Scheepvaartmuseum Rotterdam ?) heeft het weer wel.
Mijn plan is om het schip zoals dit laatste model (maar zonder zeilen) op te tuigen. Mijn ra's worden voorzien van paarden omdat die in de loop van de 17de eeuw voor het eerst op de Hollandse schepen zijn toegepast.

Over marsen gesproken, de mars grote mast en fokkemast moeten op dezelfde hoogte komen.

Ik heb inderdaad ronde marsen klaarliggen met een klein opstaand randje eromheen zoals in die tijd op Nederlandse schepen (bijvoorbeeld de Prins Willem) gebruikelijk was.

Heb je de stand van de masten bekeken voor je de dekken plaatste?

Heb ik inderdaad naar gekeken, vooral de bazaansmast en de boegspriet klopten niet. Omdat ik nu veel nauwkeuriger werk als 8 jaar geleden (:) althans dat denk ik) ga ik de masthoek nog controleren voor ik ze definitief ga plaatsen.

Dat de hoogte van de marsen van de fokkemast en de grote mast bijna gelijk zijn wist ik nog niet, ik zou de tekening blind gevolgd zijn, ik zal daar nog eens naar goed kijken als ik aan de fokkemast begin.

Het gietwerk heb ik geschuurd, gefreesd gebogen kortom aangepast aan de scheepsromp. De "ontbrekende" stukken vul ik aan.
Heeft jouw model 1 of 2 huidgangen? Die van mij 2: 1e mahonie, 2e walnoot.

Ik vreesde al dat het metaalbewerking zou worden in plaats van houtbouw:rolleyes:.
Mijn model heeft 2 huidgangen beide mahonie en ook al het triplex is van mahonie met een lichte houtsoort binnenin.

Groeten
Andy
 
Laatst bewerkt:
Blanke lak slaat wit uit? De oplossing!

Denk persoonlijk te veel verdunner succes met de reparatie, is trouwens een mooi project ;)

Ik denk dat je gelijk hebt. :D
Ik heb een klein stukje (de rust van de basaansmast) opnieuw gedaan (zonder eerst te schuren!) met een nieuw potje (onverdund dus) en met een nieuwe kwast. Ik dacht: werkt het niet schuren moet ik toch al.
En na 2 uur droogtijd....... ziet het er goed uit!
Mogelijk kan ik dus volstaan met het bijschilderen van de romp.
Dus bedankt voor de tip, eindigt het jaar toch goed:banana:

Een goed 2011 aan alle modelbouwers:proost:
 
Fluyt

Hi Andy,

ken je het model van de fluit in het Maritiem Museum Rotterdam? De oorspronkelijke fluit had een echte peervorm van achteren gezien. Dit model heeft eveneens een "kale" boegspriet. Het lijkt erop dat het Sergal/Mantua model hier een afgeleide van is in de vorm van een parttime walvisvaarder ;).
Je kunt een heleboel aan het model veranderen, want er was een ontstellend aantal varianten in de vaart.

een succesvol 2011:banana:
Peter
 
Veel varianten, dat is mooi!

ken je het model van de fluit in het Maritiem Museum Rotterdam? Dit model heeft eveneens een "kale" boegspriet.

Nee Peter helaas niet, ik ben er wel geweest maar heb het model toen niet gezien, ik ben het ook op in de digitale catalogus op internet (Martiem digitaal) niet gevonden. De "kale" boegspriet kende ik vooral van 17de eeuwse jachten.

Je kunt een heleboel aan het model veranderen, want er was een ontstellend aantal varianten in de vaart.

Gelukkig dat er veel varianten waren, maar een tal zaken op deze schepen waren toch wel redelijk standaard maar op het model niet kloppen of ontbreken zoals de ophanging van de jachtsloepen, de hijstakel aan de ankers , het rak van de ra's en het hijsmechanisme van de ra's etc. Op die punten is het model dus wel (redelijk) historisch correct te maken.
Maar voorlopig nog even worstelen met het herstellen van de wit uitgeslagen blanke lak en het herstellen van een foutje dat ik gemaakt heb bij het roer. :( Daarnaast alvast wat gepuzzel over het wand om straks geen fouten te maken.

Veel bouwplezier in 2011
Andy
 
en zo brouwen we verder aan de oplossingen. ;) Succes met je herstel acties. Frees of vijl de groeven in de ezelshoofden en boor de gaatjes voor de doorvoer van de touwen van de ra's, liefst voor je de zaak assembleert :).
Momenteel ben ik een paar rakken aan het uitproberen voor mijn project ;).

Peter
 
Deze forum net ontdekt. Ik vind dit gesprek zeer interessant.

Tientallen jaren geleden zsag ik eens in een modelbouwzaak een model van dit schip. Sindsdien zit het in mijn achterhoofd. Nu heb ik ongeveer alle foto’s met betrekking tot fit schip van het net gehaald, o.a.:
Het Onderwater model (zie Martijn Onderwater » Dutch Whaler)
Het model uit het Modelbrouwers forum (zie Modelbrouwers.nl modelbouw • Toon onderwerp - Fluit als walvisvaarder)
Het Italiaans “model”;( Baleniera Olandese, il modello)
2 Japanse uitvoeringen en een Russische (Dutch whaler )
Een Frans model door top modelbouwer J.Maillère: Jacques MAILLIÈRE


Maar ik heb ook foto’s van het origineel model. Dit staat ten toon in het Prins Hendrik Museum te Rotterdam. De foto’s zijn op het net terug te vinden op Maritiem Digitaal.nl onder maritiemdigitaal.nl Maritiem Museum Rotterdam.
Van dit laatste model heeft een curator van het museum plannen getekend. Deze plannen zijn de inspiratie geweest van de heer Maillère voor zijn schitterend model (zie hierboven) maar ook en vooral voor Sergal bij het ontwerpen van hun walvisvaarder. Hiervoor heft Sergal wat veranderingen aangebracht: de 2 bovenste kanonnen zijn verwijderd om plaats te maken voor de walvisschuiten, en de spiegel is ook anders.

Ik geef deze informatie omdat ik hier een prachtig model zie, waarvan de bouwer duidelijk heeft nagedacht over de goede en minder goede aspecten van het Sergal model. Hier moeten jullie mij even excuseren voor mijn heel slechte kennis van marine termen: zelfs in het Frans (mijn moedertaal) heb ik er de grootste moeite mee.

De lantaarn: deze vraagt inderdaad om verbeterd te worden. Kijk echter naar het model in Rotterdam en het schip van Maillère: deze hebben allebei dezelfde hoge lantaarn. Dus misschien alleen maar verglazen en de zijkanten rechtzetten als ze niet te breekbaar zijn.

De boegsprit : volgens mij is het Sergal voorstel correct . Als je naar een aantal fluitschepen afbeeldingen bekijkt op Maritiem Digitaal, dan zie je er net zoveel zonder als met extra mast. Ik denk dat de regel op zo’n schip moet geweest zijn om de tuigage zo eenvoudig mogelijk te houden.

De kleuren: het lijkt wel of deze schepen goed herkenbaar wilden zijn want je ziet inderdaad vaak zo’n oranje streep langs de zijkanten. Het Rotterdam model heft zelf een volledige vlag met oranje, wit en blauw, met daaronder, als ik het goed kan zien, een blauwe en een groene band (+ nog een bruine band). De Spiegel heft een blauwe achtergrond, en al wat verguld is was okkergeel met verscshillende kleuren (polychroom). Volgens mij zijn die kleuren enkel toepasbaar op een modern modern, als het geheel helemaal verouderd w<ordt anders zou het veel te fel worden.

De twee marsen staan op het Rotterdam model inderdaad ongeveer op dezelfde hoogte, maar dit lijkt bijna toeval en als de vooste mars iets lager staat, dan valt dat zeker niet op (voor mij althans).

De walvisvaarder op de site van Das Logbuch is uiteraard een schitterend model, en geeft veel oplossingen waar het Sergal model alleen maar vra gen achterlaat. Belangrijkste punten:
-geen voordek: dit lost de vraag van de ankerkabels op, laat een keuken schoosteen zien, en geeft de bemanning wat bewegingsruimte (op het Sergal-Rotterdam model is de ruimte onder het voordek alleen een kruipruimte.
-een achterdek minder : ook het tweede achterdak geeft op het Sergal model geen voldoende hoofdruimte. Dit is op het Rotterdam model minder opvallend, waarschijnlijk omdat Sergal volgens mijn hert eerste achterdek veel te hoog heeft geplaatst, (en ook te horizontaal);
- roer hangt aan 5 scharnieren, wat veel logischer klinkt (Maar het Rotterdam model heft e rook slechts 3. Tevens het Sergal model heeft de uitsnijdingen in het roer vergeten, waardoor het t ever van de romp komt te hangen.
-er is een stok voorzien om het schip te besturen. Op het Sergal model zou er volgens mij een uitsnijding moeten zijn achter de bezaanmast met daarin de installatie voor de stuurman.

Het model in Rotterdam schijnt meer aandacht te besteden aan het tuigage dan aan de romp. De keuze ligt volgens mij bij de bouwer, of hij dit model wil namaken of gewoon zijn eigen ideeën wil toepassen. Ik volg daarom dit bouwverslag met heel veel belangstelling.

Schitterend werk .
 
Mooi verhaal Jean-Pierre, ik denk dat Andy dit wel interessant zal vinden
Als je op Maritiem-Digitaal op fluitschip zoekt, vind je er nog wel een paar....... Maar deze staat in Rotterdam:

wwwopac.ashx


Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt:
Succes met je herstel acties

Dat lukt aardig Peter de witte uitslag op de romp en de rusten was voor 99% weg na schuren en opnieuw met nieuwe matte blanke lak overschilderen. De laatste 1% heb ik voor 75% kunnen camoufleren door aanstippen met bruine verf. En dan blijft er nog 0.25% over en daar moet ik maar mee leren leven.
Het roer is ook een stuk mooier geworden. De afstand tussen het roer en de romp was te groot. Dit heb ik op kunnen lossen door aan het voorkant van het roer passende stukjes hout met hetzelfde fineer als het roer te lijmen. Het roer kan er nog steeds wel uitgehaakt worden en na het overschilderen was erg geen kleurverschil te zien. Herstelpoging geslaagd dus.

Frees of vijl de groeven in de ezelshoofden en boor de gaatjes voor de doorvoer van de touwen van de ra's, liefst voor je de zaak assembleert

Heel verstandig om het zo te doen, ik heb het geprobeerd de gaatjes te boren nadat ik de bezaansmast en de grote mast in elkaar gezet had en dat viel niet mee. Voor de fokkenmast boor ik eerst de gaatjes voordat ik het aan elkaar lijm.
Voor ik de masten in de romp lijm wil ik eerst het lopend wand uitgepuzzeld hebben en alle blokken aan de masten marsen ra's dek etc. aangebracht hebben.

Momenteel ben ik een paar rakken aan het uitproberen voor mijn project

Succes ermee, ik hoor graag hoe het uitpakt. Ik ga de complete rakken (draad, kogeltjes en houten sluitplaatjes) die ik gekocht heb bij de webwinkel van de Kombuis in Nijkerk gebruiken.
Maar zover ben ik nog niet eerst moet ik nog aan de spiegel beginnen en de luiken van de geschutspoorten en de rusten aanbrengen.

Heb je ook het bericht van Jean-Pierre gelezen erg interessant nu moet ik nog maar eens serieus nadenken over mijn plan om een sprietmast te plaatsen!

Bouw ze
Andy
 
Erg interessant!

Deze forum net ontdekt. Ik vind dit gesprek zeer interessant.
Het model in Rotterdam schijnt meer aandacht te besteden aan het tuigage dan aan de romp. De keuze ligt volgens mij bij de bouwer, of hij dit model wil namaken of gewoon zijn eigen ideeën wil toepassen. Ik volg daarom dit bouwverslag met heel veel belangstelling.

Schitterend werk .

Beste Jean-Pierre,

Dit gesprek interessant? Dank voor je compliment maar jouw inbreng is pas echt interessant :D ! Aan je opmerkingen kan je zien dat je het model serieus bestudeerd hebt en ook zonder maritieme terminologie is het bijzonder duidelijk.
- De lantaarn:
deze vervang ik door de hoogste lantaarn die ik kon vinden (is wel iets kleiner maar als ik zelf de lantaarn zou moeten maken kon ik nog beter die van het model gebruiken)
- De Boegspriet:
daar heb je me echt iets gegeven om over na te denken. Ga ik voor het originele model (wat ik in principe altijd doe) of ga ik voor de aanpassing die ik voor ogen had met de sprietmast, ra en mars op de boegspriet (wel een leuke uitdaging)? Daar moet ik echt nog even over nadenken.
- De kleuren:
de kleuren van het model in Rotterdam had ik nog niet eerder gezien, ik volg toch maar het kleurenschema van de Batavia in Lelystad, het model in het scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft immers ook daar erg op lijkende kleuren en dan hoef ik het niet opnieuw te schilderen.
- De hoogte van de marsen:
ik volg hier de maten van de bouwbeschrijving (fokkenmast mars iets lager)
- Het voordek:
dit kon ik helaas niet meer aanpassen, zou ik het model nogmaals bouwen dan zou ik de middelste helft van de wand tussen de deuren weglaten zodat de kabels van het braadspil naar de ankers daar doorheen zouden kunnen lopen. Ik heb "ergens" ( ik mee in De gouden eeuw van het fluitschip) gelezen dat er bij de walvisvaarders bij onvoldoende ruimte voor de bemanning er op het voordek soms ruimte bijgebouwd werd. De hoogte van de deuren op het model is 18 mm en dat geeft bij de schaal 1:60 een hoogte van 108 cm en dat is dus niet echt hoog.

Ik heb inmiddels op Martitiemdigitaal het model in het Prins Hendrik Museum te Rotterdam gevonden en de foto's gedownload. Ik zal ze nog eens goed bekijken.

Bedankt voor al je informatie
Andy
 
Overgeschilderd

Het overschilderen van de wit uitgeslagen matte blanke lak is klaar!

p11003104516891.jpg


p11003084503319.jpg


Onderaan het roer is de witte uitslag nog te zien maar dat geeft niet want het onderwaterschip moet ik toch nog wit schilderen :D.

De grote mast en de bezaansmast zijn los in de romp gezet voor de definitieve plaatsing wil ik eerst nog alle blokken aanbrengen gaatjes boren etc.
Maar eerst de spiegel nog... dus de beelden pas maken en bevestigen, metaalbewerking dat is een nieuwe terrein voor me.

edit_preview.php


Wordt niet ongerust.... het gas is uit!

Veel succes met bouwen
Andy
 
Hallo Andy,

dat ziet er goed uit. :D De kleuren kunnen het aanzien van dit model een heel ander aanzien geven, je moet het model bouwen naar eigen (bouw)wensen. Je bent in ieder geval een eind op streek.
Succes, ik blijf je volgen

Peter
 
De spiegel en schilderen van onderwaterschip

Ik heb de spiegelversiering pas gemaakt en in model geklopt. Ik wist niet beter als dat gegoten metaal hard en bros zou zijn en dus zou moeten breken als je erop slaat maar ...... het was prima in de juiste vorm te slaan
icon_biggrin.gif
. Omdat de lantaarn nog niet binnen is heb ik de bovenste rand van de spiegel nog niet aangebracht. De ornamenten zijn te klein waardoor er overal kieren tussen zitten, mogelijk vul ik deze later nog op als ze me storen.


p1100314.jpg



Het onderwaterschip heb ik met witte grondverf geschilderd maar...... de verf lijkt glanzend op te drogen :shock: ik wist niet dat dat kon...
Even afwachten maar of het mat is als het geheel droog is en anders ........ overschilderen? De boot wordt zo wel zwaar van al die lagen verf :rolleyes: !

p1100319.jpg


Verder nog wat voorbereidend werk (schaven schuren boren etc) aan de fokkenmast gedaan.

Andy
 
Laatst bewerkt:
glanzende lak

Hoi Andy,

gewoon laten drogen en uitharden. Daarna met een dotje staalwol of zo'n schuursponsje rustig :rolleyes: over het te behandelen oppervlak wrijven. Wordt dan mooi dof evt na behandelen met groene zeep (de echte) om donkere vegen weg te werken. Ja, en anders......:onweer:
succes
Peter
 
Back
Top