Wisboom stoomgemaal

We zijn in een stadium van de bouw gekomen dat we de vele losse onderdelen aan elkaar kunnen gaan zetten.
Zo hebben we intussen de tussenmuur, de dakspanten en alle andere balken en liggers van de dakconstructie precies op elkaar pasgemaakt en vastgelijmd. (behalve de nokbalk om nog even makkelijker toegang te houden bij het zetten van de ramen…)
Vervolgens konden we eindelijk beginnen met de voorzetgeveltjes. Te beginnen met de oostelijke voormuur.
En die hebben we ook meteen voorzien van de naamplaat en de raampartijen.
Als laatste gaan we hierop nog een afwerkrandje zetten langs de randen van de twee verdiepte stukjes gevel.
F3C11E3E-C796-42F1-8286-94BA979A48C5.jpeg


Verder hebben we nagedacht over een praktisch probleem dat mogelijk in de eindfase van dit project gaat spelen.
We wilden de afwerking eigenlijk ter plaatse in het gemaalgebouw doen, maar er wordt dan misschien ook nog gewerkt aan de restauratie van de oude elektrische pompinstallatie uit 1925 en wij willen liever niet tegelijkertijd in die zelfde omgeving werken.
Maar misschien gaat de restauratie heel snel en speelt ons “probleem” niet op, alleen willen wij daar niet blind op vertrouwen.
Vandaar dat wij hebben besloten om onze aanpak aan te passen en, meer als oorspronkelijk gedacht, vooraf in onze eigen werkplaats te gaan maken.
Dan gaat het om bijv. de kolenopslag, de dijk die voorlangs loopt, de tuin van de machinist, misschien zelfs een stukje kleinspoor, (getrokken door paarden) dat gebruikt werd om kolen vanaf de rivier naar de opslag transporteren.
Zo moeten we onze bouwplaat nadrukkelijker gebruiken dan eerst gepland, maar zijn we niet afhankelijk van de voortgang van de restauratie van het grote Wisboom gebouw in Kinderdijk
Nu hebben wij ook helaas niet de ruimte om alles op te stellen en daarom zulken we onze basis bouwplaat “vergroten” met losse elementen die we in verschillende combinaties als uitbreiding rondom de basisplaat kunnen positioneren.
Het vergt zo wat aanpassingen, maar dat is te overzien….

Op basis van dat nieuwe plan hebben we vast groeven gefreesd zodat we de kroosvangers nu ook al kunnen neerzetten. (dat is noodzakelijk als we de aansluiting aan de wallenkant willen voorbereiden)
Hier de groef en een stukje profiel met de rongen. De brug kan zo tegen de basis van schoorsteen schuiven.
9F65BC6D-E2AF-42D4-9356-460002BB55B7.jpeg


Hier het aanzicht van de “open” kant. Hier stroomt water onderdoor naar de schepraderen aan de noordkant.
Op de latere vaste bodemplaat van de maquette willen we hier een 3 mm dikke epoxylaag (als immitatie van water) op zetten zodat het profiel en het onderste stukje van de rongen en de poten onder de brug in het water zullen staan.
79CC5D2B-F03D-4714-A9D7-F4BFE6D5AEE8.jpeg

Gr. Jan B.
 
Laatst bewerkt:
Jan en Olaf, het ziet er prachtig uit. Jammer dat ik er vandaag niet bij kon zijn.
Ik zie op de foto dat de deuren in de frontgevel dicht zitten. Kunnen ze nog open want dat geeft nog zicht op de machine.
Gr, Jan W.

Die deuren staan los in de sponning….en vallen eruit als we ze open zetten…..
Daarom zitten ze hier dicht…..maar die gaan straks natuurlijk open….
Gr. Jan B.
 
Vandaag hadden we een interview over ons project met een regionale krant (Het Kontakt).
Dit was op initiatief van de directie van SWEK Kinderdijk, en natuurlijk werken we daar graag aan mee.
Tevens voor ons een mooie gelegenheid om voor “de foto” alles weer even bij elkaar te zetten. Inclusief de smidse en het machistenkamertje. Daarbij ook het eerste scheprad op de goede plek.

Daarbij is nu ook de eerste uitbreiding van de bouwplaat gebruikt.
Op dit losse deel aan de zuidkant kunnen we nu bijv. de lange kroosvanger aan de zuidkant laten aansluiten. En ook “ongeveer” de toekomstige positie van het tuinhuisje bepalen. Op dit deel kunnen we nu de scenery aan de zuidkant verder uitwerken en zijn we voor onze bouwactiviteiten minder afhankelijk van de mogelijkheden in het echte gebouw.

Voor de beeldvorming.:
Vanaf de stenen waterlopen waar de schepraderen in draaien wordt de oever aangelegd. Die loopt dan langs de knotwilgen naar het eind van de kroosvanger om vervolgen linksaf ( langs de schouw) te buigen.
Het achterste deel van het gebouw staat daarmee rondom in het water (dat heet de “lage boezem”). Het waterniveau komt straks op de bodemplaat ( = hier de bouwplaat).
5F6AD555-F965-4CA2-8AA7-8C4830005780.jpeg


Hier de noordkant waarbij halverwege de lange zijde van het gebouw de kolenbrug (weliswaar hier nog te hoog) indicatief is bijgezet. De kolenbrug vormt de verbinding tussen de stookplaats voor de ketels en de kolenopslag op de wal. Ter hoogte van het het einde van deze brug komt straks de kolenopslag. Ook hier loopt de oever schuin van het gebouw af zodat ook hier de toevoer naar de schepraderen een trechtervorm krijgt.
En achteraan is nog een stukje van de tweede kroosvanger te zien.
Ook voor deze kant hebben we een aanvullend stuk bouwplaat om straks de omgeving te kunnen modelleren.
F8F9177E-D102-4ADC-AF53-EB274F04C70D.jpeg


En met de electrische aandrijving op het juiste toerental afgesteld…

Gr. Jan B
 
Laatst bewerkt:
Vandaag eindelijk de valse voorzetmuurtjes definitief kunnen plaatsen. Dat was ons (Olaf en ik) laatste klusje aan het gebouw voor een korte vakantiestop. Na de vakantie gaan we verder met het dak.
Dat blijft wel bijna helemaal open voor een goede inkijk, maar we willen er wel een paar planken, panlatten, en wat pannen op gaan leggen voor de beeldvorming.

Toen de voorzetmuurtjes eenmaal goed vastzaten konden we daarvan de “verbindingen” bij de opengewerkte muren weghalen. Die verbindingen zaten er in om deze kwetsbare platen tijdens alle werkzaamheden te beschermen.

Hier zijn ze nog eens goed te zien in de inkijkopening bij de ketels en bij de machinekamer. Deze verbindingen zitten op de aansluitingen van de delen. Op de lange wanden zijn het nl. 3 delen naast elkaar. De naden zijn nauwelijks zichtbaar, maar werken we straks toch helemaal weg achter regenpijpen.
6D77935E-0836-4EC3-872D-6D323FBE99A6.jpeg


Nu zoals het geworden is. Grote openingen waardoor het interieur goed zichtbaar is.
Intussen staat hier ook het kozijn van de deur naar de stookplaats op zijn plek.
99B7F0CC-B9ED-42E2-9E40-0D605CFA54EE.jpeg


Een ander detail wat nog toegevoegd moest worden is de sierrand langs de randen van de verdiepte muren in de voormuur. Deze zijn van cement en vormen een soort kader.
Dit heeft aanvankelijk wat hoofdbrekers gegeven, maar konden we toch eenvoudig oplossen met een strookje plastic hoekprofiel….
Hier de situatie in detail zoals het tot vandaag was.
72DF56BD-8D4F-4848-865B-29A52E1044E6.jpeg


En hier in detail de afgewerkte situatie met het hoekprofieltje erin. Het zijn de kleine dingen die het doen…
43E302CB-9EFE-49C1-A469-3A30525A9EE1.jpeg



Het totaalplaatje zover van de voorgevel. Na de vakantie hier en daar nog even bijtippen…en de afwaterende onderrand in kleur zetten.
1E6B4230-7BCC-4417-850A-D19BA90A66BF.jpeg


Gr. Jan B.
 
Laatst bewerkt:
Laatst bewerkt:
Ik zal dit helaas niet kunnen bezoeken.
Zal dus moeten wachten tot het officiële moment.

Hoop dat jullie na die dag nog goed kunnen lopen en zitten, met al die veren in je.....
Wens jullie heel veel plezier!
 
Laatst bewerkt:
We zijn weer terug van vakantie….en ons project weer opgepakt. Vandaag vooral onze presentatie op de tentoonstelling in Schoonhoven voor komend weekend voorbereid.
O.a. zijn hiervoor de provisorische electrische aansluitingen aangepast om de machine voor wat langere tijd te kunnen laten draaien.
En omdat de electrische aansluitingen voor de verlichting al voorbereid waren hebben we de verlichting ook maar geïnstalleerd.
Een paar sfeer beelden….

en als de “avond” is gevallen…
 
Het moois bewonderd in Schoonhoven en gesproken met de bouwers. Echt Hogeschoolwerk en petje af! Kom nog een keer kijken als de boel op zijn definitieve plek staat. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Helaas niet in Schoonhoven geweest vandaag.
Maar ik weet, van wat ik hier op het forum gezien heb, dat hier 3 heel begaafde mensen aan het werk zijn (en op de achtergrond nog meer).
En ik ga me zeker verwonderen aan de maqette met alle rook en licht effecten.
Ik zal alleen nog lang moeten wachten.
Maar weet dan dat ook de rest van het gebouw te bezichtigen zal zijn.
 
We zijn weer terug van vakantie….en ons project weer opgepakt. Vandaag vooral onze presentatie op de tentoonstelling in Schoonhoven voor komend weekend voorbereid.
O.a. zijn hiervoor de provisorische electrische aansluitingen aangepast om de machine voor wat langere tijd te kunnen laten draaien.
En omdat de electrische aansluitingen voor de verlichting al voorbereid waren hebben we de verlichting ook maar geïnstalleerd.
Een paar sfeer beelden….

en als de “avond” is gevallen…
Ik ben ook langs geweest. Wat een schittert werk leveren jullie!
Gr. Peter
 
Waarschijnlijk was afgelopen zondag de eerste en ook meteen de laatste openbare gelegenheid om ons project te zien voor de officiële introductie ergens voorjaar 2023.
Dus gaan we de nodige vorderingen van de bouw gewoon hier verder blijven melden.

Terwijl Jan Walpot weer verder gaat met de schepraderen en we verder alles weer in onze bouwlokatie hebben opgesteld en zijn we begonnen met de hemelwaterafvoeren. De goten en de afvoerpijpen.

Kenmerkend voor de bouwstijl zijn vooral de vele fraaie steunen onder de goot.
Een aantal steunen waren als test geprint van aluminium, maar de serie hebben we vanwege de prijs toch laten printen van resin. De sterkere aluminium versie gebruiken we nu voor de einden en alle tussenliggende steunen zijn de resin exemplaren.
Eerst aftekenen en daarbij even rekening houden met de afvoerpijpen op de hoeken…
BB0ABAF7-5783-4961-954F-D1EE53C5AC4D.jpeg


We gebruiken een boormalletje om alle gaatjes voor de aangeprinte paspennen van de steunen netjes in lijn te kunnen boren. Daarna de steunen erin.
9C12524F-1120-4CEE-9DEB-995347A51357.jpeg


En de goot erop.
D3B0C19D-2B5B-4518-8034-7E3022E01CFD.jpeg


Daarna de regenpijpen pasgemaakt en er “koud” opgezet. Ze moeten tenslotte nog wel een zink-kleurtje krijgen.
Hier de constructie van de pijpen en de ligging van de goot in de steunen in detail op de noord-oost hoek.
4183D8DE-B90C-4B64-8443-C0DC813CAAA8.jpeg


Ook op de naden van de muurdelen hebben we aan de opengewerkte noordkant stukjes regenpijp toegevoegd. Deze
pijpjes eindigen net boven het waterniveau en het regenwater stroomt dan vrijelijk in de boezem.
Aan de dichte zuidkant worden de regenpijpen natuurlijk wel helemaal zichtbaar.
Zoals je ziet steekt de goot aan deze westkant iets verder naar voren uit omdat hier het dak straks iets voorbij de muur oversteekt.
9EEC932D-8382-45EA-8873-13A8EAA471B4.jpeg


Aan de noord-oost en de zuid-oost kant is het iets anders en komen de regenpijpen in de waterlopen uit.
420361D3-A42B-4D1A-AE1B-1D146AB24B7F.jpeg

Volgende week maken we de regenpijpen aan de zuidkant verder af….
Gr. Jan B.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top