welke materialen voor 3d printen/

Zoals de meesten wel al weten heb ik een vleesetende bacterie in mijn gezicht gehad. hierdoor is mijn gezicht behoorlijk gehavend. Het herstel en de reconstructie verloopt hetzelfde als met brandwonden.
Na de diverse operaties moet ik nu een drukmasker dragen, dit wordt gemaakt door eerst met gips en siliconen pasta een negatieve mal te maken van mijn hoofd om daar weer een positieve, mal van gips mee te maken. hierna kunnen ze met vacuüm technieken een kunststoffen masker maken. het harde gedeelte van het masker is van polycarbonaat of een andere plastic soort die doorzichtig is, de zachte binnenzijde is van siliconen gemaakt.

Nu zoek ik een snellere manier om die mal te maken en daarna het masker te kunnen maken. Het moet toch mogelijk zijn om dit met 3d inscannen of via een 3d foto dit te bewerken en dan met 3d printen een goede bruikbare mal te maken. Echter die mal moet dan wel bestand zijn tegen hogere temperaturen ivm het vacuüm trekken.
In welke materialen kunnen we nu al 3d printen?
En wie kan zoiets en wil dit als experiment uitproberen zodat we sneller een masker kunnen maken. Ik moet nu ruim 3 tot 4 weken wachten hierop. (dit geld trouwens voor alle mensen die deze behandeling nodig hebben.....)
Het maken van het masker zelf is een specialisten werk, en dat laat ik over aan de medisch instrument maker.
 
Dat zou moeten kunnen inderdaad. Vreemd genoeg gebruiken medische specialisten het 3D printen blijkbaar nog maar sporadisch. Onlangs sprak een oogprothesist me aan omdat hij speciale brillen in plastic maakt, volledig met de hand... schuren, vijlen... van een CNC machine had hij nog nooit gehoord, terwijl hij die brillen perfect zou kunnen ontwerpen in 3D (zelfs parametrisch) en vervolgens printen in 3D. Maar het probleem is wellicht het ontbreken van voldoende computer kennis en skills om zoiets te tekenen.

soit, hier kan je alle materialen vinden waarin men kan printen met specs:

http://i.materialise.com/materials/technical-specifications

Scanners worden ook alsmaar goedkoper:

http://tweakers.net/nieuws/92491/3d-systems-komt-met-goedkope-draagbare-3d-scanner.html

Scanning levert een gigantische puntenwolk op welke met speciale software moet bewerkt worden.
Zelf heb enkel ervaring met ontwerpen en printen.

Succes en een spoedig herstel gewenst.
 
Wat je beschrijft, gebeurt ook wel al, ook radiologische scans voor bv botten enz.
Het zal idd met specifieke expertise ter plekke te maken hebben zeker?
Voor thermoforming voldoen de meeste harsen van SLA, objet enz. Voor PC wellicht ABS enz niet, al heb ik er nog voorbeelden van gezien in PS wel.
 
@TC01,

Ik werk in een ziekenhuis en heb daar bij de bestralingstherapie wel eens diverse maskers gezien.
Deze zijn gemaakt van een materiaal wat in warm water zacht wordt en dan over het gezicht gaat en weer hard word.
In dit geval worden ze gebruikt om iemands hoofd op steeds dezelfde plek te kunnen fixeren ivm bestralingstherapie.
Ikzelf ben absoluut niet medisch opgeleid(ben een storingstechnicus) en weet dus niet of dit in dit geval ook bruikbaar is?

Zie dit YouTube-filmpje om te zien wat ik bedoel:

Ik hoop voor je dat je herstel naar verwachting verloopt.

M.Vr.Gr. Eric.
 
@Electric helaas is dat soort masker niet te gebruiken, dat geeft geen steun en druk, maar fixeert alleen maar het hoofd.

De materialen die ik zie in de link van XXL66 zijn geen van allen bruikbaar op het eerste oog, alle metalen zijn niet poreus genoeg voor het vacuüm trekken, de anderen blijven niet goed met hogere temperaturen.

Mijn genezing gaat snel en goed, misschien wel te snel en goed. van de 4 slachtoffers vorig jaar die behandeld zijn in Maastricht genees ik het snelste en beste. Dit zorgt echter ook voor andere ongemakken (verklevingen) die weer verholpen moeten worden. Vanaf September 2014 tot nu toe heb ik pas 5 operaties achter de rug en er komt nog minimaal 1tje aan dit jaar.
 
Hoi TC01.

De werkwijze voor wat jij wil bestaat al, en werkt niet met 3D printers, vnl vanwege inderdaad de temperatuursbeperking. Wordt bv. gebruikt voor het maken van redressiehelmpjes voor babies.

De werkwijze is als volgt. Men plakt een aantal stikkertjes (markers) op je hoofd op vaste orientatiepunten. Vervolgens maakt men met een handscanner een scan.

Op basis van die scan wordt er een mal van je hoofd uit hout gefreest met een CNC freesmachine. Die mal kan dan voor de vervolgstappen gebruikt worden.

Die scantechniek koop je tegenwoordig zelfs al bij de Saturn. Stel je er zoiets bij voor:

http://www.3dscanco.com/products/3d-scanners/3d-laser-scanners/artec/artec1.cfm

Met de juiste kop kan een 3D printer wel meer hittebestendige materialen printen, zoals nylon en zelfs metaal. Alleen is het dus niet de aangewezen route, frezen is makkelijker.
 
Hallo TC01,

Wij hebben zowel een 3D printer (ultimaker2) als een handheld 3D scanner. ( parttime 3D print & scan bedrijf naast onze gewone werkzaamheden.

Het maken van een scan en een printbaar model is redelijk eenvoudig te realiseren.
Het printen zoals gezegd nog lastiger. Voornamelijk materialen tegen hogere temperaturen is lastig. De thuisgebruik printers moeten de kunststoffen eerst smelten om te kunnen printen. Hierdoor is de temperatuur waar het tegen kan ook niet erg hoog. Wellicht dat meer proffesionele machines beter zijn. Er zijn een aantal machines welke metalen kunnen printen om ondermeer mallen mee te printen.

Een tweede punt is het print oppervlak. Voor veel printers ligt dat i. De buurt van 20x20x20 cm

Groeten,

Mark Heiden
 
Ik heb een scanner van David-3D. Daar zou je best een dergelijke scan mee kunnen maken, maar dan moet je wel wat langer stil kunnen zitten (de scanner is vooral bedoeld voor het scannen van niet al te grote objecten, maar wel in relatief hoge resolutie, zeker voor een hobby-apparaat) Ik denk dat je een 3D geprinte mal best zou kunnen gebruiken om te vacuümvormen. Zeker als je bijvoorbeeld ABS of nylon gebruikt. De tijd dat de mal in contact komt is relatief kort, dus erg veel kans om op te warmen heeft de mal niet. Het is dat ik geen vacuümvorm machine heb, anders zou ik het best eens willen proberen.
 
Ik verwacht ook niet dat het geprintte snel kapot zal gaan, alleen gaat het er aan vastsmelten. En dat doet het wel vrij snel, helaas.

Maar, als je ABS gebruikt om mee te vacuumvormen, kun je printen in nylon. En dat kan op een consumentenprinter (mits je de juiste printkop gebruikt).

http://e3d-online.com/E3D-v6

Het formaat hoeft geen probleem te zijn, je kunt het in meerdere delen printen.

Wil je het sneller, kun je natuurlijk ook een mal printen, die gebruiken als mal voor ander materiaal, bv. glasvezel met epoxy, en DAAR uiteindelijk op dieptrekken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik verwacht ook niet dat het geprintte snel kapot zal gaan, alleen gaat het er aan vastsmelten. En dat doet het wel vrij snel, helaas.
Nee hoor. Google maar eens. Voorbeelden genoeg van mensen die een 3D printer hebben gebruikt om een vorm te printen die ze vervolgens hebben gebruikt als mal. Het kunststof koelt waarschijnlijk zo snel af als het vacuüm wordt gezogen, dat de mal niet eens de kans heeft om warm genoeg te worden om te verkleven.

http://embeddedjunkie.com/2014/04/08/vacuum-forming-a-3d-printed-stormtrooper/
http://www2.stetson.edu/innovation/2013/10/14/adventures-in-vacuum-forming-part-1/
http://machinedesign.com/3d-printing/3d-printing-makes-tools-quickly-vacuum-forming



 
Ik hoef het niet te googlen, ik heb zelf een 3D printer, en heb die ervaring. Om die reden heb ik die E3D kop gekocht. Het vacuvormen in dat filmpje, is geen ABS maar een materiaal met een lagere werktemperatuur. Verder is het flinterdun materiaal.

Je eerste link: geen ABS.

Je tweede link:
The plastic is 0.03″ PTGCE-PETG

Je derde link: geen ABS.

Nu kan het best zijn dat die materialen prima geschikt zijn voor het doel. Mijn uitspraak betrof ABS.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top