even wat fabels uit de wereld helpen.
Voor de hobby zou ik gewoon 60/40 (60/37) met multicore harskern gebruiken.
Multicore is geen eis maar soldeert veel prettiger dan 1 harskern. Bij goed soldeertin staat dit ook vermeld op de verpakking of het 1, 3 , 5 of zelfs meer harskernen bevat.
Loodvrij (zilver) soldeer zou ik lekker links laten liggen als hobbyist dat geeft alleen maar extra gedoe en nergens voor nodig in de hobby.
Extra hars middelen of vloei middelen nooit zomaar toevoegen! S39 is grote troep maar ook soldeerhars en andere dingen is niet nodig bij de normale solderingen. Of je moet met SSOP smd gaan werken maar dan heb je over het algemeen genoeg ervaring om te weten wat je moet doen en kiezen. Als je soldeer niet goed vloeit is het 99% van de tijd een te lage temperatuur.
Soldeer temperatuur is beetje afhankelijk van je bout. Stelregel is 350 graden voor lood soldeer.
Echter met een kleine punt zul je zeker bij de instap soldeerstations snel temperatuur verliezen waardoor vaak hoger zetten nodig is. De duurdere stations kunnen hier vaak beter mee over weg. Daarnaast kan een soldeerpunt bijna nooit te groot zijn. Wel te klein!
Een te kleine punt heeft te weinig warmte overdracht waardoor je soldeer niet wilt vloeien. Een te grote punt kan hooguit vervelend zijn dat je meerdere punten tegelijk soldeert / er niet goed bij kunt komen.
De soldeerdraad dikte is ook van belang, voor elektronica in de modelbouw is 0,7mm de voorkeur. 1mm kan ook maar is vaak net te dik om lekker te werken. 0,4mm of dunner is alleen nodig bij klein smd soldeerwerk.
Elektronica componenten hebben een varierende temperatuur die ze mogen worden tijdens het solderen, echt specifieke informatie staat in de datasheet. Maar als stelregel is het makkelijkste om uit te gaan van maximaal 2 seconden om te solderen. Duurt het langer dan 2 seconden is de temperatuur van je soldeerbout te laag (of koelt deze erg af door een te kleine punt).
Verder is het een kwestie van doen, let op dat je je soldeerbout niet te heet zet of te lang ongebruikt laat uitstaan dit zal schade aan je soldeerpunt veroorzaken. Deze zal zwart / mat oxideren en geen soldeertin meer willen vasthouden. Als soldeertin niet hecht aan je punt dan is je punt aan vervanging toe.
99% van de huidige soldeerpunten heeft een speciale coating. De basis is veelal koper echter koper oxideert in de open lucht. Ga dus NOOIT schuren of vijlen aan je soldeerpunt als die coating weg is blijf je schuren en vijlen en dat wordt alleen maar vaker.
Soldeerpunt altijd schoonmaken met een vochtige spons, NIET NAT! Eventueel een zachte droge spons of doek kan ook maar kijk uit dat deze niet verbrand.