T.O.P. Racing Topic

André

Afgelopen zaterdag ben ik er geweest, stuur me even een mail dan komt mijn huidige set-up je tegemoet. Deze week ga ik er nog even mee verder ;-)

Groet Robert
 
Mijn Photon EX voor het 2013 seizoen :-)

img1531488203.jpeg


img1531488183.jpeg


img1531488190.jpeg


img1531488194.jpeg


Groet Robert
 
gaat toch niet om de lengte Oscar, het gaat erom wat je ermee doet ;-)

Ik vind de discussie wel interessant,
er zijn verschillende wegen met de dempers.
Kleine dempers hebben naar mijn idee meer rebound,
maar wel een lager zwaartepunt en minder gewicht.
Ook zie ik steeds meer dempers zonder bladers en rebound,
daar komt de demper as er aan twee kanten uit.

Ik ben toch benieuwd of welke van deze twee richtingen het voordeel gaat geven.
 
Ik vind de discussie wel interessant,
er zijn verschillende wegen met de dempers.
Kleine dempers hebben naar mijn idee meer rebound,
maar wel een lager zwaartepunt en minder gewicht.
Ook zie ik steeds meer dempers zonder bladers en rebound,
daar komt de demper as er aan twee kanten uit.

Ik ben toch benieuwd of welke van deze twee richtingen het voordeel gaat geven.

Allicht zoek ik binnenkort contact met je Oscar, voor lagere demper torens ;-)

Groet Robert
 
Ik rij nu met de korte tshox en lage dempertorens. Indoor zeker een verbetering, die tshox bouwen we zonder rebound of met negatieve rebound. Lage towers en korte dempers lijkt wel de trend te worden...
 
....zonder rebound of met negatieve rebound....

Ik probeer een beetje bij te blijven met de terminologie die hier gebruikt worden in de rc-wereld, aangezien die nogal afwijken van de 1:1 wereld wbt demping…(omgekeerde wereld)...!!!

1:1..zonder rebound (demping) > …”weinig weerstand”…. bij de uitgaande slag…!!!

Rc…zonder rebound > uitgedrukt in % > door de onderdruk (vacuum) …1% = ”meer weerstand”… 100% = minder weerstand bij de uitgaande slag…!!!

Maar wat moet ik mij voorstellen bij ….”negatieve rebound”….???
 
dat je shaft + piston bij onbelaste toestand vanzelf weer wat terugtrekken in de shockbody. Jilles reed bijv op het WK met shocks waarbij hij 100% negatieve rebound had (haal je de veren etc eraf dan trekt de shaft zich volledig terug in de shock).
 
Zit er dan een veertje in de olie?

yep! zie onderstaand, we plaatsten het veertje onder de piston ipv erboven. als je het veertje erboven plaatst heb je dus positieve rebound en bij alle 4 de shox precies hetzelfde. Er zijn bij deze shox 4 soorten veertjes meegeleverd in verschillende lengte en hardheden. Werkt prima!

tshox%20manual.jpg
 
Mooie shockdampers, zeer innoverend toch wel, de normale dampers die wij kennen in de rc wereld, zijn eigenlijk de meest simpele vorm,..deze biedt doormiddel van veertjes.…een mechanische oplossing voor wat normaal gesproken, een by-pass voor de shock-oil zou zijn…

Wel een ongelukkig gekozen term voor het veertje aan onderzijde…”negatieve rebound”… terwijl in werkelijkheid, de “rebound damping” toeneemt,…meer weerstand bij de uitgaande slag… en de "compressie damping" afneemt ...!!!...Veertjes aan de bovenzijde..."positieve rebound"...???...meer weerstand ingaande slag... > dus in werkelijkheid, neemt de "compressie-damping" meer toe, en de "rebound-damping" neemt af...!!!
 
Alle conventionele dampersets kennen onder en bovendruk, dus niet alleen die van Tamiya, het setje van T-Shox is zo te zien “druk-neutraal” en gedraagt zich lineair (zonder de veertjes) over het gehele bereik (de gehele slag)…

De manier van opbouwen bij conventionele dampers, bepaald of je meer of minder onderdruk/bovendruk heb. De (over)druk kan gecompenseerd worden dmv een bladder, lucht, foam oid. Door weinig of geen compensatie te gebruiken (geen bladder, of deze op te vullen), versmal je het drukneutrale werkgebied, overdruk en onderdruk zullen steiler toenemen. Door veel druk te compenseren (bv zachte bladder, veel foam, enz) word het drukneutrale werkgebied veel vlakker, en zal meer aanvoelen gelijk aan de T-shock zonder veertjes, althans dat is de theorie!!!

Overigens is het gebruik van veertjes in een shock niet helemaal nieuw, bij wat grotere off-road modellen met conventionele shocks, maakt men ook wel eens gebruik van veertjes onder of boven de piston, ook bestaan er dual piston systemen, met bv een floating piston ingeklemd tussen 2 veertjes onder de traditioneel geplaatste vaste piston!!! Bij onroad shocks is de werkslag te klein voor dergelijk systemen!!!

Of dit nieuwe T-shock systeem beter of slechter is dan de conventionele dampers, valt nog te bezien, het is wel een mooi concept voor anders denken….:D...!!!
 
Deze discussie (die nu al helemaal niet meer over TOP gaat)
blijft interessante input krijgen.

Groot voordeel van het T-schock is dat het volume in de demper niet verandert.
Daardoor heb je minder snel lekken en luchtbellen.
Wel heb je weer aan twee kanten een O-ring, dus 2 keer zo veel wrijving en slijtage.
Ook hoorde iemand opperen om dikkere olie in een demper te gebruiken met grotere gaten in de piston, omdat dikkere olie minder de neiging tot lekken heeft.
Ik kan niet goed overzien of je het tegen elkaar kunt wegstrepen.(dikke olie en grote gaten tegen dunne olie kleine gaten)
 
Back
Top