Statenjacht uit 1678

Die term ken ik alleen van de middenplank op een dek met hout belegd.

Het viel me op dat in je model het ene zwaard ondersteboven gemaakt is of hangt met de binnenkant buiten.
Daarna ben ik gaan zoeken naar afbeeldingen en kwam bij Statenjacht de Utrecht uit.
Daarbij kan je zien dat vanaf het voorschip er 3 planken evenwijdig met de voorkant van het zwaard lopen en dat de rest evenwijdig aan de achterkant wordt aangevuld.
Lijkt me dat je dat dan voor BB en SB eender neemt.

pDcKSB5P6UXKMmpXI73wqctK7l6WBCySkvBwSFYaN2WkZ4seXSvT9uu3xSJDhLdm9wel3NLbr2SvD2KWdjWEwB-ZpqCr8cstcHH4FQiRsZ6WWleisqyH6LlCvM9_eH-gyQ5f5z9Nv-v6udQCCLoRu8pXJJjdeYfjK5vPv5z-H3buCNf9M0cXSBfZCLyvgTtIBI-07cPkGMxQPdlzW6oZhK9cSeEU__LSNWNX18FgVuN56n3bB8BHRJ7x_D4T2h6zqfmTPZ26fiF3rmSRowxsNib7xLSFkJqOej5rQ_LnR0wpppDkKh2nhhjh_zDnP8Fou1YmxGLM1qyT0Pu6uW-oLHnNs3WtjCdEIYg9R9t1Z3ZrM4IKhrsYBWBOx-jaAKyDmXpQJ8buqxoOqqLCkSvgkFunUd4RnaAfdxH8DZDhRbI7aP531hdTSOU_tPXpkhMrXt__2Bnprnz32YiWqD5sJ3zyVJoCSAOdhZYIX0H-DxE-gJU6uxJd576kae3cs1BdiRQITBZ8wmP-Syh15bzvh5yeMI2l9f_zjYV6wNKwhYqpg8YRGnUkRqQJoDvkT0e2FQLs1VQ0oxERADLrqzZSFJ2p7BO0ZHR3yaDpCpiEJzHDOjuwRkMYkhK-eHLukrkZS-gVcfGfV7cYzGRkIKDiV-N3wSZFPAeW=w2122-h1354-no


Ik ben geen platbodemzeiler en heb dus verder geen kennis van krachten in een zwaard en waarom men het dus zo maakt als op de foto.


edit:
betere foto ontdekt.
DUI7408-1125x750.jpg
 
Laatst bewerkt:
Het viel me op dat in je model het ene zwaard ondersteboven gemaakt is of hangt met de binnenkant buiten.

Het kan zijn dat je helemaal gelijk hebt, want zelf heb ik geen verstand van dit soort scheepjes. Dit is de 1e keer dat ik zoiets bouw en heb de zwaarden gemaakt volgens de beschrijving en de tekening en ze gespiegeld afgehangen, er staat verder niet bij hoe ze precies moeten worden afgehangen, dus als dit niet goed is dan neem ik dat zonder meer aan. Daar alles vast zit ga ik het echter niet meer veranderen, mede omdat jij de enige bent die dit opvalt. In ieder geval bedankt voor de info en de plaatjes.
 
Laatst bewerkt:
JPG_7438_3830_bewerkt-1.jpg

Het anker aan stuurboord hangt op zijn plek, ik heb het vaste part van de talie aan een ring onder de kraanbalk bevestigd en het dubbelblok met haak is van eigen fabricaat, daar het best wel een robuust blok mag zijn waar het anker aan hangt. De borgstrop aan het ankerkruis is bevestigd aan de bolder. (voor een varend schip zou het anker waarschijnlijk op deze manier wat laag hangen, maar het ziet er op/aan het model wel aardig uit. De kans dat ze gaat varen is overigens uitgesloten....;)
 
Het anker aan bakboord hangt ook op zijn plek,
JPG_7447_3833_bewerkt-1.jpg

Vandaag ook de stoothouten gemaakt van 6 mm rondhout en aan één kant halfrond geschuurd (binnenkant), 4 stuks, 2 aan bak- en 2 aan stuurboord. De stoothouten heb ik licht-eiken gebeitst en aan de boven en onder kant zijn ze omwikkeld met bruin garen, dus eigenlijk precies zoals de beschrijving het laat zien,
fender_bewerkt-1.jpg

Aan bakboord hangen ze al aan de verschansing (foto boven). Achter heb ik ze belegd op/aan het kruishout (B) en voor zitten ze vast met een hakje aan een ring (A) waar ook de talie van het rolpaard aan vast zit. De stoothouten voor de stuurboord kant zijn ook gereed, die moet ik alleen nog ophangen.

Op enkele decoraties na aan de hut is de romp nu gereed en kan ik dus aan de mast, rondhouten en tuigage beginnen....
 
Vandaag is ondanks mijn helder witte rolluiken de temperatuur toch gestegen naar 25+ graden Celsius, dus de airco voorgaats gehaald en aan de slag gegaan met de mast van het Statenjacht. De mast bestaat uit drie delen waarvan er twee helemaal gereed zijn. Morgen proberen het 3e deel (masttop) te maken en dan kan de mast in elkaar worden gezet en zal ik middels enkele foto's laten zien hoe één en ander in zijn werk gaat. Ook de mast van het jacht is iets nieuws voor mij en is compleet anders van constructie dan ik gewent ben.

Zoals eerder vermeld ga ik de zeilen zelf maken met de hand want ik heb geen machine. Ik heb al een plan gemaakt hoe ik dit ga aanpakken nadat ik hier op het forum heb rond gekeken hoe anderen dit doen en heb goede hoop dat ook dat in orde gaat komen.
 
de Mast,

De drie delen van de mast zijn gereed om aan elkaar te bevestigen, hieronder laat ik zien hoe ik te werk ben gegaan en zoals altijd is dit natuurlijk niet per definitie hoe het moet, maar zoals ik het heb gedaan. Veel handwerk, alleen het taps maken van de rondhouten doe ik op een kleine hout-draaibank...

Het bovenste stuk van de mast de top laat ik hier helemaal zien; de tekst die bij iedere foto hoort staat onder elke foto,
JPG_7457_3837_bewerkt-1.jpg
De top is 80 mm lang en is gemaakt uit rondhout van 4mm dik en taps geschuurd naar ong. 1,5 mm aan de top. De 'balletjes' die ook op de top van de vlaggenmast zitten heb ik gemaakt met een fijne beitel op de draaibank en tevens de top taps gemaakt.
JPG_7462_3840_bewerkt-1.jpg
Het eind resultaat is te zien op bovenstaand plaatje.
JPG_7463_3841_bewerkt-1.jpg
Om de verbinding met het middelste gedeelte van de mast te maken heb ik de top vast geklemd aan de werktafel met een lijmklem, waarna ik met een kleine kapzaag de onderkant voor de helft heb ingezaagd (voorzichtig, want te ver is niet goed en te weinig ook niet). De verbinding is 20 mm lang.
JPG_7459_3839_bewerkt-1.jpg
Daarna met een schuurblok mooi haaks 20 mm weggeschuurd, hier ook een tikkie taps schuren.
JPG_7458_3838_bewerkt-1.jpg
Net zo lang schuren tot het vlak precies past op het eerder voorbereide midden stuk van de mast.
JPG_7465_3842_bewerkt-2.jpg

Op bovenstaande plaatje is te zien hoe de verbinding stukken mooi in elkaar passen, links de onderkant van de mast, dan het middenstuk en rechts de masttop.
JPG_7465_3842_bewerkt-3.jpg
Op de laatste foto de hele mast, die bestaat uit het onderstuk, een rondhout van 300 mm en 8 mm dik met aan de onderkant een gevijld vierkant stukje wat precies in het model past. Aan de bovenkant is net als de beschreven top ook een stuk weggeschuurd als verbinding van 45 mm lang. De ondermast is taps geschuurd tot een dikte van 6 mm aan de top. Vervolgens het midden stuk van 150 mm lang en 6 mm dik op de zelfde manier behandeld als reeds beschreven en taps geschuurd tot 4 mm dik aan de top.
Het middenstuk van de mast dient licht naar voren gebogen te worden, wat op bovenstaande foto te zien is. De verbindingstukken worden straks met woelings aan elkaar gezet. Het is tevens belangrijk dat de verbindingstukken mooi zijn uitgelijnd en aan de zelfde kant van de mast liggen (voor- en achterkant) daarom gebruik ik de lijmklemmen om de rondhouten vast te zetten op de werktafel zodat er niets kan verschuiven als ik aan het zagen en schuren ben. (word vervolgt...)
 
de mast (2)

De mast krijgt twee verdikkingen, ook wel nommer of hommer genoemd en een vijftal woelings om de drie delen van de mast te verbinden. De nommers zijn gemaakt van stukjes notenhout van 2x3 mm, één van 20 mm en één van 12 mm lang,
JPG_7468_3844_bewerkt-1.jpg
Op bovenstaande plaatje de stukjes notenhout van 12 mm voor de bovenste nommer, waar ik er 7 van nodig had. Ik heb de zijkantjes afgeschuint zodat ze mooi strak om de mast passen (witte pijltjes).

JPG_7467_3843_bewerkt-1.jpg
Nadat de stukjes netjes naast elkaar om de mast zijn gelijmd doe ik er een stukje tape om en wikkel daarna een touw strak om het geheel zodat de stukjes bijna naadloos aansluiten. Dit laat ik dan een uurtje zitten zodat de lijm kan drogen waarna ik touw en tape weer verwijder en de nommers in model schuur/vijl. Tevens is op de foto te zien dat er vijf woelings zijn aangebracht die de mast delen met elkaar verbinden.

JPG_7469_3845_bewerkt-1.jpg
Nadat alles in model is geschuurd is dit het resultaat. Tevens een drietal klampen aangebracht en...
JPG_7470_3846_bewerkt-1.jpg
twee gaatjes geboord voor tuigage en wimpel. Wat rest is de mast in de beits zetten en twee nagelbankjes (beide voor twee korvijnnagels) aan de voet van de mast lijmen even boven het dek. waarna de mast in het model kan worden gelijmd.

(de nagelbankjes zaten gelazerd in een triplex plaatje van 1 mm dik, waarvan er één gaatje open staat (misschien gebeurd met het uitsnijden), dus die maak ik opnieuw van een iets steviger stukje resthout) Op onderstaande foto is te zien dat de onderste niet helemaal OK is:rolleyes: en ook hoe klein ze zijn, zo'n 5 mm lang...
JPG_7472_3847_bewerkt-1.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ik check dat laatste niet altijd, maar zal het snijbestand iets aanpassen zodat de nagelbanken wat meer "vlees" krijgen.
 
Morgen de ra's en de
Ik check dat laatste niet altijd, maar zal het snijbestand iets aanpassen zodat de nagelbanken wat meer "vlees" krijgen.
Is helemaal geen ramp hoor Hans, een nieuw nagelbankje is zo gemaakt, kan ook toeval zijn dat de onderste wat zuinig is gelazerd omdat die andere in principe wel OK is.
 
De mast is gebeitst en in het model gelijmd. Op de foto hieronder is te zien (boven) de nieuwe nagelbankjes, die ik iets meer body heb gegeven en dus zodoende wat steviger zijn als de triplex plaatjes van 1 mm. (links onder) is te zien dat de mast mooi is uitgelijnd met de vlaggenmast en de boegspriet en rechts onder is de bovenkant van de mast te zien vanaf de zijkant aan bakboord,
mast_bewerkt-1.jpg


Het model met de mast,
JPG_7485_3857_bewerkt-1.jpg
 
Bezig met mijn favoriete hobby, de tuigage:), het is nog maar een beginnetje en ik vind het al moeilijk om te stoppen.... maar ik kan/mag maar enkele uurtjes per dag i.v.m. de slechte rug, dus morgen weer verder.
De 1e 4 hoofdtouwen zijn een feit,
My Collage_bewerkt-1.jpg
 
Back
Top