spuitcabine do's en don'ts en in welke richting afzuigen

Beste na 1 keer er achter komen dat mijn neusinhoud wel erg geel was en eigenlijk mijn omgeving ook wil ik toch ook aan een spuitcabine beginnen.

Nu een paar vraagjes ik heb al wat ontwerpjes in me hoofd en heb het nodige gelezen hier en ik denk ergends gelezen te hebben in welke richting je het beste kan zuigen.

Zo zou je naar beneden kunnen zuigen, naar achteren maar dat zuigt een hoop stof aan en naar de zijkanten of juist naar boven. Wat het naar boven afzuigen betreft dan zou je misschien niet meer kunnen verfen :P dat word gelijk weggezogen.

Een aantal ideen die ik had:
- Een traditionele afzuigenkap te maken die er boven hangt.
- Een geperforeerde plaat te kopen een stoffen filter er over heen te leggen en die dus onder het werkstuk te leggen.
- Diezelfde platen maar dan aan de zijkant
- Weer die platen maar dan aan de achterkant.

Dat kan dus eigenlijk overal. En mijn idee was om dus meerdere platen te maken die los van elkaar kunnen. Op die manier kan ik het geheel klein opbergen 8)

En dan nog wat voor materiaal voor de filter. Ik dacht bijvoorbeeld aan metaalfilters dat is makkelijk schoon te maken.


Edit:
Ik ben even een pittig detail vergeten. Ik wil mijn hovercraft van 1.10 bij .50 m er in spuiten :)
 
In 'normale' spuitcabines waar je een auto's gespoten worden, gaat de luchtstroom van boven naar onder. Onderaan bevinden zich sleuven of goten waar de 'vuile' lucht via een water filter wordt gecollecteerd. Bovenaan bevinden zich stoffilters (60x60cm) in een zo groot mogelijk oppervlak zodat de luchtstroom laag blijft (grootte orde 2..10cm/s).
Dit zijn enkele ontwerpregels die ik vroeger toegepast heb. Echter zal je met een open front (zoals de meeste spuitcabines zijn voor modelbouw) dit niet kunnen realiseren, en zal je proefondervindelijk moeten vaststellen wat de beste opstelling van top en bottom sleuven zijn. Eventueel de luchtsnelheid een beetje hoger nemen, en de hoeveelheid afgevoerde lucht (onder dus) een 10..30% hoger nemen dan de hoeveelheid toegevoerde lucht (boven). Hiermee krijg je een top-down luchtstroom, en tevens een luchtstroom naar achter toe (weg van de gebruiker).

Luc
 
Back
Top