Sovereign of the Seas by Model Artist

Beste,

ook ik ben begonnen met het bouwen van de Sovereign of the Seas! Dit loopt via een abbo bij DeAgostini. Een erg mooi schip al zeg ik het zelf ;). Ben pas heel laat begonnen met de bouw dus loop redelijk ver achter, maar dat mag de pret niet drukken! Op vrijdag de 13e (lees: intressante datum) heb ik alle kieldelen in elkaar gelijmd, nadat ze een aantal weken lagen te drogen onder de boeken op een droogplank. Nu liggen daar momenteel de voorste spanten t/m spant 13 te drogen. De planning wordt dat deze er zo snel als mogelijk opgaan net als de overige spanten. Verdere foto's volgen dus nog maar hierbij de eerste foto van de kiel zoals deze bij mij in de bouwhelling staat.

IMG3426jwEn.jpg


wat mij tevens opvalt is dat in de boeken staat beschreven dat er bij het beplanken er tussen boven en onder steeds gewisseld wordt. Zo wordt er na de eerste 5 huidgangen verder gegaan vanaf de onderkant kiel. Als je dit zou doen krijg je het schip niet meer terug in de bouwplank. Mijn idee was om hier van af te gaan wijken en gewoon van boven naar beneden te beplanken tot zover als mogelijk is. Maar is dit wel wijs om te doen?

Groetjes,

Model Artist
 
Hallo!

Iedereen heeft zijn eigen methode. Sommigen beginnen onder, andere op dekhoogte etc.
ik ben zelf ook boven begonnen en dan omlaag werken. Paas heel laat de driehoekige steunen weg gehaald en de romp dicht gemaakt.

Wat in iedergeval nuttig is om weerzijde om en om te doen zodat de kiel niet krom trekt. Dus niet eerst een kant van het schip helemaal doen
 
Hallo Artiest,

Ik heb als leek in modelbouw het Agostini boekje zo'n beetje gevolgd, en dat beviel mij ook goed.

Groet Peter
 
Dank jullie wel jongens.

wat betreft het beplanken ga ik gewoon grotendeels het DeAgostini boek volgen maar zodra ze onderaan bij de kiel gaan beginnen ga ik gewoon door om vanaf boven verder naar beneden te werken tot ik niet verder meer kan en dan kan ik altijd nog vanaf de kiel verdergaan. Gister avond nog het 1 en ander gedaan en nu zitten de eerste 3 spanten erin.

full


Toen ik de zij kanten van de spant tegen de het middendeel lijmde kwam ik erachter dat spant 13 geheel krom stond. nu heb ik hem gedeeltelijk weer in het water gehouden en opnieuw laten drogen maar hij staat nu nog redelijk krom (en het is niet 1 kromming maar meerdere). Ik kijk het nog even aan en is die aan het begin van de avond niet naar mijn zin gaat hij weer in zijn geheel het water in en begint het proces overnieuw..
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Welkom op het forum en succes met de bouw. De rompbeplanken moet je doen zoals je zelf handig vindt. Belangrijkste is dat de romp niet krom gaat staan. Dit kan je oplossen door de romp te verstevigen of eerst meer latjes aan de zijkant aan te brengen voor je het schip uit de klemmen haalt.
 
Zo zo afgelopen dagen aardig wat kunnen doen.

Dit is het resultaat:

full


Zoals op de foto te zien ontbreekt spant 13 nog, dit komt omdat deze toch veelste krom was (zie eerdere post hierboven). Opnieuw in het water gedaan en deze ligt inmiddels alweer meer dan 24 uur op de droogplank. Ik verwacht hem ergens in het weekend te kunnen monteren. Dekken zijn ondertussen ook al passend gemaakt (Behalve op spant 13, duhh). verder leek het op het eerste gezicht op dat spant 7 lager is dan de overige spanten, iemand hier ook problemen mee gehad? Ik zit dus te kijken wat hiervoor de beste oplossing kan zijn.

Tot horens, Model Artist
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Spant 7 zat bij mij ook een fractie lager, dus die heb ik iets hoger vastgelijmd. Dan hoef je niet bij elk dek te corricieren.
 
krijg je dan geen probleem met de vorm van de romp,als je een spant hoger plaatst

Je bent me net voor met het vragen ervan. Tevens zal dit niet lukken bij mij omdat betreffende spant al vast gelijmd zit.

Wat betreft de losse lat zoals Gino=s hierboven beschrijft: de latjes die tussen de spanten gezet worden en waar het 2e dek op gelijmd worden ga ik hier ook waarschijnlijk voor gebruiken, ik heb er nog 4 over. (Nadat ik vandaag de andere latjes tussen de spanten had uitgemeten) mochten die te dik zijn kunnen ze nog makkelijk afgeveild worden. Nu zit eindelijk de laatste spant 13 erin dus nu kan ik het ook makkelijker uitmeten met de dekken.
 
Zou toch proberen de spant los te krijgen
en op de juiste hoogte plaatsen
Ik denk dat je makkelijker het dek aanpast dan de romp
 
Betreffende spant zit wat betreft de romp op de juiste hoogte, alleen voor het dek zou het te laag zitten. Ik laat de spant dan ook zitten en leg er een losse lat op dat het dek er goed op past. Morgen zie ik het echte resultaat pas.

Greetz
 
kromme spant

Hallo,

vandaag ben ik begonnen met het inlijmen van de dekken. Tot mijn verbazing constateerde ik het volgende:

full


nou zijn die zij stukjes van de spanten al heel slap van hun eigen en vrij buigzaam en ze staan her en der lichtelijk niet recht, maar dit is wel heel overdreven. En dat terwijl ik de spant eerst 56 uur heb laten drogen op een droogplank (en was toen recht) en daarna nog eens 48 uur in de kiel heb gezet en d.m.v. legoblokjes en klemmen alles recht heb lopen klemmen. NA het loshalen van de klemmen (vanochtend) boog het een klein stukje terug maar niet zoveel.. en met deze spant heb ik dus al eerder problemen mee gehad (zie verhaal hierboven over spant 13). Het lijkt er eerder op dat het houtstruktuur gewoon zo krom is. Iemand nu een idee wat het beste is om te doen? Als er meerdere dekken in komen zal het probleem dan minder worden? Ik zag op het engels forum dat die spanten weg worden gezaagd en dat je er uiteindelijk niks meer van hoeft te zien maar is dat handig zo met de bouw?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb zelf bij mijn kit van Mamoli dit ook gehad. Vaak zitten houten onderdelen al langer verpakt in vochtige, dan weer droge omstandigheden waardoor ze gebogen raken. Beste is om zelf uit eigen hout een nieuwe spant te zagen die mooi vlak is. Je zit nu nog zo vroeg in de bouw dat je makkelijk correcties kunt maken. Bij mij waren er 3 spanten onherstelbaar krom, dus die heb ik zelf opnieuw gemaakt
 
Ik zie dat je de spant al vast gelijmd hebt, anders was het een optie om Dea te mailen en een nieuw deel te vragen. Heb ik bij een kiel deel gedaan, en ze stuurde meteen een nieuw deel op. top service.

Nu is dek ik het beste om tijdens de bouw de spant iets terug te buigen. wanneer je de beplanking erop zet, lijm je hem dan in de nieuw positie vast. succes
 
krom trekken spant

Ik denk dat de reden dat je spant weer krom trekt is; omdat je aan de onderkant extra balkjes hebt gelijmt. Indien hier een minimaal foutje inzit creëer je daar spanning die niet weg kan, dus balkje te kort of te lang en dan heb ik het over tiende van milimeters. Die spanning ontlaad zich in het vrije gedeelte van je spant, in dit geval de bovenkant. De balkjes hadden er dus (eigenlijk) niet tussen gemoeten.


Maar zoals Rob al liet weten, kun je de boel corrigeren met de huidbeplanking.
 
Bedankt voor de reacties, hier kan ik wat mee!

Ik denk dat de reden dat je spant weer krom trekt is; omdat je aan de onderkant extra balkjes hebt gelijmt. Indien hier een minimaal foutje inzit creëer je daar spanning die niet weg kan, dus balkje te kort of te lang en dan heb ik het over tiende van milimeters. Die spanning ontlaad zich in het vrije gedeelte van je spant, in dit geval de bovenkant. De balkjes hadden er dus (eigenlijk) niet tussen gemoeten.

En ik maar denken dat ik met een minimale afwijking van 0,4mm wel weg zou komen. Ik heb spant 13 ook als laatst erin gezet zal dit ook de reden zijn dat alles naar die spant toe trekt dan? de laatste 2 blokjes zat een klein beetje ruimte tussen, ik heb op beide spanten (spant 7 en 13) een klem gezet en daar het balkje opgelegd en gewacht tot de lijm droog dus je zou verwachten dat er geen spanning op staat. Zou dit probleem te verhelpen zijn als ik het balkje doorzaag zodat er wat speling ontstaat (dikte zaagsnede?)

groetjes
 
Back
Top