Aangezien ik een Logo 10 3D XL heb terug gebouwd naar een logo 400 en er V-stabi op heb gezet, hieronder mijn bevindingen :
---------------------------------------------
introductie :
Logo 10 3D XL ombouw naar 400 en V-stabi
set-up :
motor : plettenberg orbit 20-10 + fan
regelaar : jazz 80-6-18
servo's tuimel : JR/Graupner DES 658BB
servo staart : futaba S9254
bec : medusa research 3.5A
ontvanger : jeti duplex kopter satteliet (korte antenne's) + MUI-75 sensor
Module 0.7 tandwielen
maingear = 138T
pinion = 14T
blades : 430mm carbon (merk ?)
Accu's : SLS EP 6s 2650mAh 25C + Turnigy Nano-tech 2.65 6s 2650mAh 35C/70C
Nadat ik Bas de Groot had zien vliegen met zijn logo 400 v-stabi heb ik ook besloten om de logo 10 3D xl om te bouwen naar een 400 v-stabi.
Dit om de volgende redenen:
* mooie maat heli; niet te groot en niet te klein
* lipo's relatief goedkoop
* betrouwbaarheid van mikado
* nu kan de 450 eruit
* met v-stabi vliegt deze 500 maat als een veel grotere
* mooie test heli om v-stabi uit te proberen
Mechanisch gezien is het chassis al terug gebouwd naar een 400 size. De flybar blijft hetzelfde en dat ziet er heel gek uit met die korte 430mm bladen, maar die gaat er natuurlijk toch af.
Aanvankelijk wilde ik de plastic kop met was aanpassingen erop laten zitten, maar besloot toch maar om de alu kop te bestellen omdat deze veel stijver is dan de plastic versie.
Qua v-stabi komt er een "normale" v4.0 op te zitten maar dat wordt in de loop der tijd wel een mini v5 versie.
Ontvanger wordt een jeti kopter satteliet, deze heeft kortere antenne's dan de 'normale' satteliet en wordt via de "aux" ingang aan de v-stabi gekoppeld (levert standaard ppm signalen).
V-stabi is helemaal nieuw voor me, dus ik ben benieuwd hoe alles gaat verlopen.
Ik heb al een steje 430mm bladen maar dat is merkloos en wordt nog iets beters , tips welkom natuurlijk
wordt vervolgd...
Bas
---------------------------------------------
enfin, we zijn weer even verder en hierbij een update van de ombouw naar 400 en v-stabi :
enkele weken geleden de logo 400 omgebouwd naar een v-stabi kop. Dat ging zeer gemakkelijk en alles paste precies. Ook gelijk even alles gecontroleerd en de tuimelschijf is na meer dan 200 vluchten nog steeds spelingvrij, nu weet ik weer waarom ik ooit voor Mikdado heb gekozen en ook waarom ik een logo700 wil hebben, het is gewoon hartstikke goed spul !
Enfin, genoeg lofende woorden...
Enkele dagen later de v-stabi eindelijk aan de praat gekregen, het lukte maar niet, de software kreeg geen verbinding met de v-stabi eenheid. Dat bleek dan toch met een driver te maken te hebben en het feit dat de v-stabi een spanning moet hebben ...
Toen ik verbinding had, leek de satteliet ontvanger de signalen niet door te geven aan de v-stabi. De satteliet had wel radioverbinding met de zender, dat kon ik op de jetibox zien, dus dat was wel handig.
Na het v-stabi forum te hebben geraadpleegd kreeg ik bijna meteen antwoord en het blijkt dat je in de software ergens moet aanvinken dat je een "single line" ontvanger hebt waarbij de v-stabi de standaard ppm signalen binnenkrijgt. Dat had ik ook gelezen maar toch had ik het vinkje bij "jeti" gezet ....
Daarna klopten de stickbewegingen niet met wat je in de software te zien krijgt en moest ik nog de juiste kanalen in de software toekennen.
Uiteindelijk werkte alles naar behoren en helaas was het al weer bedtijd ....
De manual zou wat mij betreft wel wat duidelijker gemaakt mogen worden. Op zich zijn die filmpjes op het v-stabi forum wel mooi maar die zijn blijkbaar toch niet duidelijk genoeg.
Nu moet ik de v-stabi + sensor en de ontvanger nog inbouwen en alle servo's aansluiten.
---------------------------------------------
Weekje later : weer een aantal uurtjes zitten klooien ... zucht ....
Nu zit de sensor, de unit en de onvanger er netjes op. De sensor zit naast de unit op de plek waar vroeger de gyro zat. De ontvanger zit onderin het frame, en de antenne's rusten op de staartsteunen.
Dat zit wel goed. De sensor kan vrij bewegen en zit op gemonteerd op het bijgeleverde dubbelzijdig kleefband.
Nou, dan weer verder met afstellen. Eerst dacht ik dat de servorichtingen ingesteld moesten worden in de software bij " tuimelschijf instellingen" . Daarmee kreeg ik niet de spiegeling tussen de ' aileron' servo's eruit. Alle bewegingen waren correct, dus ook pitch, behalve de aileron; ze bewogen precies tegengesteld. En wat bleek nu; servodraairichting moet toch in de zender gebeuren, BEHALVE die van de pitch, die moet dan weer wel in de software gebeuren .... zucht , weer een uur verder ....
De beweging van de stick moet overeenkomen met de tekst die bij de bar in de software vermeld staat, bv. linker stick naar voren heet dan "elevator, push" en rechter stick naar rechts "aileron right" .
Na controle met de sensor op de vstabi blijkt alles goed te werken, hij corrigeert exact in de andere richting, wat dus ook moet.
Toen was het tijd om te kijken hoe er tussen de verschillende banks geschakeld kan worden. Met een 'normale' ontvanger doe je dat dmv een patchkabeltje tussen de AUX aansluiting en het betreffende kanaal op de ontvanger aan te brengen. Echter sluit je een Jeti single line ontvanger juist aan op die AUX aansluiting op de v-stabi ....
Na wat zoeken en weer het forum geraadpleegd te hebben, moet je in het menu bij de kanaalindeling inderdaad een AUX en AUX2 kanaal definieren. Bij mij is dat kanaal 5. Echter omdat de telling bij 0 begint , wordt dat dus 4 (ook zoiets ontzettend onlogisch gemaakt, welke fabrikant heeft nu kanaal 0 op zijn systeem zitten , het begint altijd bij 1 ?!).
Toen dat gelukt was moest ik kanaal 5 drie verschillende waardes geven : bank 1/2/3 . Bank 0 is voor initiele instellingen, feitelijk heb je dus 4 banken. (bank 0 kun je dan kopieren naar willekeurig andere of naar allemaal)
Dat was ook weer even een karwei omdat ik dat slim dacht te doen en in de zender de "offset" van kanaal 5 voor de verschillende toestanden veranderde. Toen bleek het bereik niet toereikend te zijn en vervolgens gewoon de max waardes aangepast voor de verschillende banken.
In de v-stabi software zit gelukkig wel een bar die real-time meeloopt met de waarde van de zender, in dit geval dus kanaal 5. Toen kon ik gewoon de waardes veranderen en zien wanneer hij oversprong naar de volgende bank.
Toen nu toe ging het niet over rozen en ik denk dat dit voor beginners een heel lastige zaak is. Op zich is er een stappenplan in de manaul, maar die is gewoon onvolledig.
Ik hoop dat versie v5 duidelijker is ...
En toen was het weer bedtijd !! Kortom, veel geprutst maar nog steeds geen vliegende heli ....
------------------------------------------------
Enkele dagen later :
ik dacht klaar te zijn met de omschakelingen van de "banks" , maar na controle in de zender bleek het niet helemaal goed te zijn, met al die schakelaars en vliegfasen.
Ik moest niet de max waardes aanpassen, maar ook de offset, en de minimale waarde van kanaal 5. Dat was even uitzoekerij welke parameter (offset/min/max) bij welke stand van de 3-standen-schakelaar hoort.
Toen dat goed was, nog eens even alles getest en nu was het goed, de 'bar' liep keurig mee met de 3-standen schakelaar en je kon mooi zien hoe die van bank 0 naar bank 2 loopt. bank3 heb ik niet in gebruik, niet nodig.
Daarna kon ik verder gaan met afregeling van de pitchwaardes. Die zat al aardig goed. Een vreemd punt hierbij is dat de pitchverandering altijd symmetrisch, om het nulpunt is. Dus als ik bv. -4 / +6 graden wil dan lijkt dat niet te kunnen in de software ?! Heel vreemd, dit zal ik ook weer eens op het forum vragen. Mischien moet er dan toch iets vanuit de zender gebeuren ?
Ik was bijna met de maiden vlucht begonnen, had alles gecontroleerd en weer gecontroleerd en nog een keer om er zeker van te zijn dat ik niet per ongeluk naar een lege bank zou schakelen bijvoorbeeld.
Uiteindelijk besloten om het toch maar om het nog niet te doen. Ik was moe en ook vergeten om de failsafe van de regelaar te programmeren, en veiligheid gaat voor alles natuurlijk.
Misschien verderop in de week. Ik weet ook dat ik nog wel wat te doen heb om het helemaal perfect werkend te hebben, en ben blij dat ik dat niet eerder, tussen de wedstrijden door heb gedaan. Nu kan ik rustig alles uitproberen.
------------------------------------------------------
weer enkele dagen later …….
Expo is toch in v-stabi software in te stellen, van mild tot heel veel. Er staan geen getallen bij, maar goed het kan dus wel degelijk, had ik alleen nog niet ontdekt. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden waarvan ik geen flauw idee heb wat ze doen en waarschijnlijk ook nooit hoef te veranderen. Ik begrijp dat veel van deze opties in V5 niet meer aanwezig zijn om het simpeler te houden.
Overigens bevatten alle huidige menu's een simpele en moeilijke mode.
Ik wilde beginnen met de failsafe in te stellen (uiteraard met verwijderd motortandwiel ! ) en toen wilde de motor niet meer lopen ....??!!#! Wat krijgen we nou dacht ik ?????????
Na het v-stabi forum wederom geraadpleegd te hebben vertelde iemand dat ik de regelaar opnieuw moest inleren vwb de standen voor het gaskanaal ....
Ik vertellen dat dat niet nodig was en verder geprobeerd; eerst een andere ontvanger, met hetzelfde resultaat. Toen maar eens een servo aangesloten op die ontvanger en voila, de servo liet mooi de governor standen zien, he, zou het dan toch .... ? Daarna dezelfde servo weer in de v-stabi geprobeerd (via sat ontvanger) en voila, ook die liet hetzelfde zien.
Ja dan kon het niet anders dat de regelaar opnieuw geprogrammeerd moest worden ...... dus met de progcard van de jazz aan de gang gegaan en even de uiterste standen opnieuw ingeleerd en daarna, voila : liep hij weer als een zonnetje !
Ik vermoed dat tijdens het programmeren met de v-stabi de regelaar een keer per ongeluk gereset is, dat kan niet anders !
Daarna kon ik weer verder gaan met het progammeren van de failsafe, dat was nu een fluitje van een cent, even de jetibox aansluiten en de waarde voor de failsafe bepalen. Aangezien je de pulsbreedte in het diplay live kunt volgen kun je zo zien welke waarde je moet programmeren tijdens failsafe; dat is dezelfde waarde als de stand "motor uit". Daarna even getest en het werkt uitstekend, motor slaat netjes af als de zender plots wordt uitgezet ! Dat geeft een veilig gevoel ....
Nu dus echt klaar voor de maiden ! Alleen nog even een geschikt moment uitkiezen ....
--------------------
E zo kwam het vrijdag dan toch eindelijk tot de maiden vlucht !
Na de motor netjes opgetoerd te hebben de heli gelijk de lucht in getrokken (na alle spook(?) verhalen gelezen te hebben van omvallende heli's!).
En aangezien ik nog geen expo geprogrammeerd had de heli even kort en heftig overstuurd mar dat was gelukkig zo voobij, schrok echter wel even.
Even rustig hooveren en heen en weer gevlogen, ja dat voelt toch wel heel anders. Hoe anders ? Eh, tja , moeilijk te omschrijven. Het voelt vooral heel stabiel aan, met de standaard settings van de logo 400. Zeker gezien het feit ik altijd expo gebruik en ik nu zonder expo de heli toch netjes kan hooveren zonder dat hij heel zenuwachtig aanvoelt. Dat is wel een groot verschil.
Toerental verhoogd en er komt wat leven in de brouwerij. Pitchbereik is nog steeds +/- 10graden.
Daarna wat hoger boven de huizen gehooverd en zelfs bij flinke windvlagen is het enige dat de heli doet; op en neer ! Wordt dus niet zomaar door de wind weg geblazen, ik kon mijn ogen niet geloven, ik begon al automatisch tegen te sturen maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn, wat een verschil met een flybar !!
Verder reageert hij nog erg tam , dus nu moet ik nog gaan fine-tunen.
Ook heb ik gezien dat als ik snel nick stuur hij nog na-hopt, mischien de gain eens wat verlagen ?
Last but not least LIJKT het alsof de besturing een beetje na-ijlt en na het v-stabi forum te hebben geraadpleegd zou dat ook zo kunnen zijn; Futabe Fasst en Jeti satteliet ontvangers hebben (nog) niet de geavanceerde digitale verwerking van de ppm kanalen, waardoor de pulstrein, serieel, afgehandeld moet worden.
Ik wil nog eens de vergelijking maken met een normale ontvanger en de connectie maken mbv de patchkabels, kijken of er echt verschil in zit of dat dit maar zo lijkt.
De trimvlucht moet nog gedaan worden maar dat lijkt vooralsnog nog niet nodig te zijn.
De logo400 kan nu in elk geval de lucht in en mee op vakantie. Daar hoop ik dan wat tijd te vinden om hier en daar wat te fine-tunen.
Accu's heb ik nu genoeg; het zijn uiteraard weer SLS 6s 2650mAh geworden maar ook de nieuwe generatie van Turnigy, Nanotech 35-70C om eens te kijken wat die doen. Volgende specs mag je deze met maximaal 8C laden !
We zullen het gaan zien.
Bas
wordt vervolgd ………
---------------------------------------------
introductie :
Logo 10 3D XL ombouw naar 400 en V-stabi
set-up :
motor : plettenberg orbit 20-10 + fan
regelaar : jazz 80-6-18
servo's tuimel : JR/Graupner DES 658BB
servo staart : futaba S9254
bec : medusa research 3.5A
ontvanger : jeti duplex kopter satteliet (korte antenne's) + MUI-75 sensor
Module 0.7 tandwielen
maingear = 138T
pinion = 14T
blades : 430mm carbon (merk ?)
Accu's : SLS EP 6s 2650mAh 25C + Turnigy Nano-tech 2.65 6s 2650mAh 35C/70C
Nadat ik Bas de Groot had zien vliegen met zijn logo 400 v-stabi heb ik ook besloten om de logo 10 3D xl om te bouwen naar een 400 v-stabi.
Dit om de volgende redenen:
* mooie maat heli; niet te groot en niet te klein
* lipo's relatief goedkoop
* betrouwbaarheid van mikado
* nu kan de 450 eruit
* met v-stabi vliegt deze 500 maat als een veel grotere
* mooie test heli om v-stabi uit te proberen
Mechanisch gezien is het chassis al terug gebouwd naar een 400 size. De flybar blijft hetzelfde en dat ziet er heel gek uit met die korte 430mm bladen, maar die gaat er natuurlijk toch af.
Aanvankelijk wilde ik de plastic kop met was aanpassingen erop laten zitten, maar besloot toch maar om de alu kop te bestellen omdat deze veel stijver is dan de plastic versie.
Qua v-stabi komt er een "normale" v4.0 op te zitten maar dat wordt in de loop der tijd wel een mini v5 versie.
Ontvanger wordt een jeti kopter satteliet, deze heeft kortere antenne's dan de 'normale' satteliet en wordt via de "aux" ingang aan de v-stabi gekoppeld (levert standaard ppm signalen).
V-stabi is helemaal nieuw voor me, dus ik ben benieuwd hoe alles gaat verlopen.
Ik heb al een steje 430mm bladen maar dat is merkloos en wordt nog iets beters , tips welkom natuurlijk
wordt vervolgd...
Bas
---------------------------------------------
enfin, we zijn weer even verder en hierbij een update van de ombouw naar 400 en v-stabi :
enkele weken geleden de logo 400 omgebouwd naar een v-stabi kop. Dat ging zeer gemakkelijk en alles paste precies. Ook gelijk even alles gecontroleerd en de tuimelschijf is na meer dan 200 vluchten nog steeds spelingvrij, nu weet ik weer waarom ik ooit voor Mikdado heb gekozen en ook waarom ik een logo700 wil hebben, het is gewoon hartstikke goed spul !
Enfin, genoeg lofende woorden...
Enkele dagen later de v-stabi eindelijk aan de praat gekregen, het lukte maar niet, de software kreeg geen verbinding met de v-stabi eenheid. Dat bleek dan toch met een driver te maken te hebben en het feit dat de v-stabi een spanning moet hebben ...
Toen ik verbinding had, leek de satteliet ontvanger de signalen niet door te geven aan de v-stabi. De satteliet had wel radioverbinding met de zender, dat kon ik op de jetibox zien, dus dat was wel handig.
Na het v-stabi forum te hebben geraadpleegd kreeg ik bijna meteen antwoord en het blijkt dat je in de software ergens moet aanvinken dat je een "single line" ontvanger hebt waarbij de v-stabi de standaard ppm signalen binnenkrijgt. Dat had ik ook gelezen maar toch had ik het vinkje bij "jeti" gezet ....
Daarna klopten de stickbewegingen niet met wat je in de software te zien krijgt en moest ik nog de juiste kanalen in de software toekennen.
Uiteindelijk werkte alles naar behoren en helaas was het al weer bedtijd ....
De manual zou wat mij betreft wel wat duidelijker gemaakt mogen worden. Op zich zijn die filmpjes op het v-stabi forum wel mooi maar die zijn blijkbaar toch niet duidelijk genoeg.
Nu moet ik de v-stabi + sensor en de ontvanger nog inbouwen en alle servo's aansluiten.
---------------------------------------------
Weekje later : weer een aantal uurtjes zitten klooien ... zucht ....
Nu zit de sensor, de unit en de onvanger er netjes op. De sensor zit naast de unit op de plek waar vroeger de gyro zat. De ontvanger zit onderin het frame, en de antenne's rusten op de staartsteunen.
Dat zit wel goed. De sensor kan vrij bewegen en zit op gemonteerd op het bijgeleverde dubbelzijdig kleefband.
Nou, dan weer verder met afstellen. Eerst dacht ik dat de servorichtingen ingesteld moesten worden in de software bij " tuimelschijf instellingen" . Daarmee kreeg ik niet de spiegeling tussen de ' aileron' servo's eruit. Alle bewegingen waren correct, dus ook pitch, behalve de aileron; ze bewogen precies tegengesteld. En wat bleek nu; servodraairichting moet toch in de zender gebeuren, BEHALVE die van de pitch, die moet dan weer wel in de software gebeuren .... zucht , weer een uur verder ....
De beweging van de stick moet overeenkomen met de tekst die bij de bar in de software vermeld staat, bv. linker stick naar voren heet dan "elevator, push" en rechter stick naar rechts "aileron right" .
Na controle met de sensor op de vstabi blijkt alles goed te werken, hij corrigeert exact in de andere richting, wat dus ook moet.
Toen was het tijd om te kijken hoe er tussen de verschillende banks geschakeld kan worden. Met een 'normale' ontvanger doe je dat dmv een patchkabeltje tussen de AUX aansluiting en het betreffende kanaal op de ontvanger aan te brengen. Echter sluit je een Jeti single line ontvanger juist aan op die AUX aansluiting op de v-stabi ....
Na wat zoeken en weer het forum geraadpleegd te hebben, moet je in het menu bij de kanaalindeling inderdaad een AUX en AUX2 kanaal definieren. Bij mij is dat kanaal 5. Echter omdat de telling bij 0 begint , wordt dat dus 4 (ook zoiets ontzettend onlogisch gemaakt, welke fabrikant heeft nu kanaal 0 op zijn systeem zitten , het begint altijd bij 1 ?!).
Toen dat gelukt was moest ik kanaal 5 drie verschillende waardes geven : bank 1/2/3 . Bank 0 is voor initiele instellingen, feitelijk heb je dus 4 banken. (bank 0 kun je dan kopieren naar willekeurig andere of naar allemaal)
Dat was ook weer even een karwei omdat ik dat slim dacht te doen en in de zender de "offset" van kanaal 5 voor de verschillende toestanden veranderde. Toen bleek het bereik niet toereikend te zijn en vervolgens gewoon de max waardes aangepast voor de verschillende banken.
In de v-stabi software zit gelukkig wel een bar die real-time meeloopt met de waarde van de zender, in dit geval dus kanaal 5. Toen kon ik gewoon de waardes veranderen en zien wanneer hij oversprong naar de volgende bank.
Toen nu toe ging het niet over rozen en ik denk dat dit voor beginners een heel lastige zaak is. Op zich is er een stappenplan in de manaul, maar die is gewoon onvolledig.
Ik hoop dat versie v5 duidelijker is ...
En toen was het weer bedtijd !! Kortom, veel geprutst maar nog steeds geen vliegende heli ....
------------------------------------------------
Enkele dagen later :
ik dacht klaar te zijn met de omschakelingen van de "banks" , maar na controle in de zender bleek het niet helemaal goed te zijn, met al die schakelaars en vliegfasen.
Ik moest niet de max waardes aanpassen, maar ook de offset, en de minimale waarde van kanaal 5. Dat was even uitzoekerij welke parameter (offset/min/max) bij welke stand van de 3-standen-schakelaar hoort.
Toen dat goed was, nog eens even alles getest en nu was het goed, de 'bar' liep keurig mee met de 3-standen schakelaar en je kon mooi zien hoe die van bank 0 naar bank 2 loopt. bank3 heb ik niet in gebruik, niet nodig.
Daarna kon ik verder gaan met afregeling van de pitchwaardes. Die zat al aardig goed. Een vreemd punt hierbij is dat de pitchverandering altijd symmetrisch, om het nulpunt is. Dus als ik bv. -4 / +6 graden wil dan lijkt dat niet te kunnen in de software ?! Heel vreemd, dit zal ik ook weer eens op het forum vragen. Mischien moet er dan toch iets vanuit de zender gebeuren ?
Ik was bijna met de maiden vlucht begonnen, had alles gecontroleerd en weer gecontroleerd en nog een keer om er zeker van te zijn dat ik niet per ongeluk naar een lege bank zou schakelen bijvoorbeeld.
Uiteindelijk besloten om het toch maar om het nog niet te doen. Ik was moe en ook vergeten om de failsafe van de regelaar te programmeren, en veiligheid gaat voor alles natuurlijk.
Misschien verderop in de week. Ik weet ook dat ik nog wel wat te doen heb om het helemaal perfect werkend te hebben, en ben blij dat ik dat niet eerder, tussen de wedstrijden door heb gedaan. Nu kan ik rustig alles uitproberen.
------------------------------------------------------
weer enkele dagen later …….
Expo is toch in v-stabi software in te stellen, van mild tot heel veel. Er staan geen getallen bij, maar goed het kan dus wel degelijk, had ik alleen nog niet ontdekt. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden waarvan ik geen flauw idee heb wat ze doen en waarschijnlijk ook nooit hoef te veranderen. Ik begrijp dat veel van deze opties in V5 niet meer aanwezig zijn om het simpeler te houden.
Overigens bevatten alle huidige menu's een simpele en moeilijke mode.
Ik wilde beginnen met de failsafe in te stellen (uiteraard met verwijderd motortandwiel ! ) en toen wilde de motor niet meer lopen ....??!!#! Wat krijgen we nou dacht ik ?????????
Na het v-stabi forum wederom geraadpleegd te hebben vertelde iemand dat ik de regelaar opnieuw moest inleren vwb de standen voor het gaskanaal ....
Ik vertellen dat dat niet nodig was en verder geprobeerd; eerst een andere ontvanger, met hetzelfde resultaat. Toen maar eens een servo aangesloten op die ontvanger en voila, de servo liet mooi de governor standen zien, he, zou het dan toch .... ? Daarna dezelfde servo weer in de v-stabi geprobeerd (via sat ontvanger) en voila, ook die liet hetzelfde zien.
Ja dan kon het niet anders dat de regelaar opnieuw geprogrammeerd moest worden ...... dus met de progcard van de jazz aan de gang gegaan en even de uiterste standen opnieuw ingeleerd en daarna, voila : liep hij weer als een zonnetje !
Ik vermoed dat tijdens het programmeren met de v-stabi de regelaar een keer per ongeluk gereset is, dat kan niet anders !
Daarna kon ik weer verder gaan met het progammeren van de failsafe, dat was nu een fluitje van een cent, even de jetibox aansluiten en de waarde voor de failsafe bepalen. Aangezien je de pulsbreedte in het diplay live kunt volgen kun je zo zien welke waarde je moet programmeren tijdens failsafe; dat is dezelfde waarde als de stand "motor uit". Daarna even getest en het werkt uitstekend, motor slaat netjes af als de zender plots wordt uitgezet ! Dat geeft een veilig gevoel ....
Nu dus echt klaar voor de maiden ! Alleen nog even een geschikt moment uitkiezen ....
--------------------
E zo kwam het vrijdag dan toch eindelijk tot de maiden vlucht !
Na de motor netjes opgetoerd te hebben de heli gelijk de lucht in getrokken (na alle spook(?) verhalen gelezen te hebben van omvallende heli's!).
En aangezien ik nog geen expo geprogrammeerd had de heli even kort en heftig overstuurd mar dat was gelukkig zo voobij, schrok echter wel even.
Even rustig hooveren en heen en weer gevlogen, ja dat voelt toch wel heel anders. Hoe anders ? Eh, tja , moeilijk te omschrijven. Het voelt vooral heel stabiel aan, met de standaard settings van de logo 400. Zeker gezien het feit ik altijd expo gebruik en ik nu zonder expo de heli toch netjes kan hooveren zonder dat hij heel zenuwachtig aanvoelt. Dat is wel een groot verschil.
Toerental verhoogd en er komt wat leven in de brouwerij. Pitchbereik is nog steeds +/- 10graden.
Daarna wat hoger boven de huizen gehooverd en zelfs bij flinke windvlagen is het enige dat de heli doet; op en neer ! Wordt dus niet zomaar door de wind weg geblazen, ik kon mijn ogen niet geloven, ik begon al automatisch tegen te sturen maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn, wat een verschil met een flybar !!
Verder reageert hij nog erg tam , dus nu moet ik nog gaan fine-tunen.
Ook heb ik gezien dat als ik snel nick stuur hij nog na-hopt, mischien de gain eens wat verlagen ?
Last but not least LIJKT het alsof de besturing een beetje na-ijlt en na het v-stabi forum te hebben geraadpleegd zou dat ook zo kunnen zijn; Futabe Fasst en Jeti satteliet ontvangers hebben (nog) niet de geavanceerde digitale verwerking van de ppm kanalen, waardoor de pulstrein, serieel, afgehandeld moet worden.
Ik wil nog eens de vergelijking maken met een normale ontvanger en de connectie maken mbv de patchkabels, kijken of er echt verschil in zit of dat dit maar zo lijkt.
De trimvlucht moet nog gedaan worden maar dat lijkt vooralsnog nog niet nodig te zijn.
De logo400 kan nu in elk geval de lucht in en mee op vakantie. Daar hoop ik dan wat tijd te vinden om hier en daar wat te fine-tunen.
Accu's heb ik nu genoeg; het zijn uiteraard weer SLS 6s 2650mAh geworden maar ook de nieuwe generatie van Turnigy, Nanotech 35-70C om eens te kijken wat die doen. Volgende specs mag je deze met maximaal 8C laden !
We zullen het gaan zien.
Bas
wordt vervolgd ………
Laatst bewerkt: