hout advies zelfbouw sig fourstar 40

Ik heb een tekening gekregen van een sig 4* en ben deze vanaf 0 aan het bouwen, om het spannend te houden ook het eerste vliegtuig wat ik maak :-) op het moment is de vleugel klaar en wil ik aan de romp beginnen... Nu staat er op de tekening dat er voor de romp 'Lite Ply' gebruikt moet worden, nu kom ik op internet populieren, berken en vliegtuig multiplex tegen. Nu heb ik begrepen dan vliegtuigmultiplex niet alleen duur is maar ook zwaar, van wat ik lees zou populierenmultiplex het beste zijn, klopt dat? En waar is dat te krijgen in fatsoenlijke stukken en kwaliteit/prijs? modelbouw winkels hebben nog al eens alleen bijv 25x100cm of 60x30mm. Ik zoek een dikte van 3mm.
Als laatste vraagje, hebben jullie tips om de spanten goed haaks te krijgen? als ik het wil schuren wordt het allemaal toch een beetje rond.
Ik ben lid van een vliegclub, maar daar is het vrij stil wegens corona en er vliegen eigenlijk geen zelfbouwkisten meer, de leden zijn ook al ouder bouwen ook al tijden niet meer zelf, kant en klaar is makkelijker
 
Licht populieren triplex met een dikte van iets minder dan 3 mm is in platen van 80 x 160 cm te koop bij de meeste bouwmarkten. De kwaliteit van de platen wisselt nogal. Zoek in de voorraad naar een exemplaar met zou weinig mogelijk slechte plekken.

Vliegtuigtriplex dat in de modelbouwwinkel wordt verkocht is heel goed bruikbaar voor onderdelen waar grote krachten op komen zoals bij voorbeeld een motor- of vleugelbevestiging.

Voor het haaks plaatsen van ribben kan je een kleine blokhaak of een (geo)driehoek gebruiken.

Je opmerking over onbedoeld rond schuren begrijp ik niet. Gebruik bij het schuren altijd een schuurblokje. Dan schuur je zo vlak mogelijk.
 
de planken worden gelijmt op de schotjes.
en onderling, over de lengte worden ze ook aan elkaar gelijmt.
normaal ga je zo'n hoekje dus niet helemaal rond zitten schuren.
je haalt het scherpste randje eraf. thats it.

wil je wat meer "vlees" om op te lijmen, pak dan een balsa plankje van 4 of 5 mm dik. snij er een paar vierkantje latjes van.
snij die weer onder 45graden in de lengte door, zodat je driehoekslatjes krijgt.
en plak die aan de binnenkant in dat soort hoekjes.
let wel, dit is een extra, zou normaal niet hoeven. maar soms voelt het beter.
en soms lijmt dat multiplex op de kopse kanten niet zo best.
 
Ik bedoel eigenlijk dat als bijvoorbeeld een vierkant plankje wil hebben met 4 gelijke zijden, dan zaag ik die net te groot.
Als ik dan 1 zijkant in de lengte ga schuren wordt hij een beetje rond of is het vierkant niet meer helemaal vierkant
 
Als je een strook schuurpapier lijmt op een 3 cm brede en 10 tot 15 cm lange houten lat, dan kan je het rond schuren voorkomen. Treedt het toch op dan kan je het met de smalle lat met schuurpapier gemakkelijk corrigeren. Maar het is hoofdzakelijk een zaak van ervaring op doen. Je zal zien dat het steeds beter gaat!
 
Schuurpapier van een bandschuurmachientje heeft een zeer sterke rug, gaat lang mee en is makkelijk op een plankje te lijmen.
 
Als je een strook schuurpapier lijmt op een 3 cm brede en 10 tot 15 cm lange houten lat, dan kan je het rond schuren voorkomen. Treedt het toch op dan kan je het met de smalle lat met schuurpapier gemakkelijk corrigeren. Maar het is hoofdzakelijk een zaak van ervaring op doen. Je zal zien dat het steeds beter gaat!
Zelf leg ik de onderdelen op een vlakke plaat en haal er een haakse schuurlat langs . De ondersteuning van die lat voorkomt ongewenste rondheid die je er handmatig al gauw in schuurt. Door het onderdeel op een dun plankje te leggen wordt de hele rand gelijkmatig geschuurd, omdat je niet met de rand van de schuurlat schuurt. Zo’n schuurlat laat zich goed maken uit een stuk vierkant aluminium dat je met schuurpapier beplakt. Tegenwoordig heb ik er een paar voorzien van klittenband waardoor je dat speciale schuurpapier voor schuurmachines kunt gebruiken en snel vervangen.
 
Ik gebruik meestal een aluminium L-Profiel, daar leg ik aan de onderkant dan schuurlinnen en de zijkant gebruik ik om het stukje hout tegenaan te laten steunen zodat het haaks en recht schuurt.

CIMG4322.JPG



CIMG4323.JPG


GJ
 
De 3hoek latjes waarover Student spreekt zou ik bij het motorschot zeker aan de binnenzijden lijmen, bij alle andere spanten is dit niet nodig
Zodra de 4 zijden van de romp tot 1 geheel is verlijmd ontstaat een erg sterke en stijve romp,
De 4 star 40 zweeft best lang door en om dit wat te verminderen kiezen velen er voor om beide vleugelhelften met 1 spant in te korten.
Mocht je een kopie of scan van de bouw instructie nodig zijn en niet kunnen vinden op internet an wil ik hem wel scannen voor je
 
Het meeste is al gezegd (goede tips Max & GJ!). Wat algemeen helpt: niet met het schuurplankje over je werkstuk gaan, maar je schuurplankje
op tafel leggen en met de spant / werkstuk er overheen gaan. De foto van GJ toont dat mooi (werkt ook zonder L profiel). Je schuurt haast niet
meer onbedoeld "rond".

En veel oefenen inderdaad, je zal merken dat het steeds beter gaat.
 
Echte vliegtuig triplex is overmatig zwaar en sterk. Ideaal voor motorspanten b.v. Vooral die van 3mm. De 0.8mm variant (is triplex!!) is al meer als sterk genoeg voor een 4*40 romp, maar niet praktisch met die dikte.
Bouwmarkt platen van 3mm is sterk genoeg.. Wel op de verlijming letten, en zitten wel eens holtes tussen de buiten platen.

De vleugel wat inkorten is voor electro wel wenselijk met de huidige techniek, voor een 7.5cc 2T of een 10cc 4T is het niet echt nodig. We hebben er op onze oude club genoeg gehad.
Wat voor motorisering gaat er op komen?
 
Back
Top