HMS Victory, Binnenste buiten.

Update 176
Langzaam vordert de bouw, maar niet altijd is er wat leuks te laten zien.
Deze week heb ik de resterende 24 rolpaarden voorzien van oogbouten en ringen.
Per stuk 7 oogbouten en twee ringen dus 168 oogbouten en 48 ringen. Kost best wel wat tijd en je ziet er “niks” van.
Verder weer twee kanons opgetuigd en geplaatst.
En ook enkele roosters geplaatst.
Een overzicht:

full

Foto: Overzicht. De broeking van het laatst geplaatste kanon lijkt iets te lang. Het kanon staat tegen het rooster aan en broeking staat nog niet strak. Ook is er geen plaats meer voor een terughaaltakel. De laatste balk is de grens met het open gedeelte van de bak. Vlak daarvoor zitten twee trappen die ook nog vóór het rooster op het dek staan. De stuurboordtrap zal voor het gevecht wel weggehaald zijn en die laat ik op het rooster liggen.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Man man, zover zal ik nooit komen! wat een klus. Wat is de diameter van de kanonskogels? In de doos van Corel zijn ze zo klein dat je ze nauwelijks ziet.
 
De kogels voor 32 ponder op lower deck zijn 15cm, op middeldek 24 ponders met 14 cm kogels en upperdek met 12 ponders van 11 cm.
Op mijn schaal van 1:72 wordt dat dus resp. 2,1 1,9 en 1,5 mm.
Mijn kogeltjes (Zie update 144 op pag 45.) zijn 2,5 mm dus eigenlijk wat te groot.
 
Update 177
Deze week heb ik weer een paar kanonnen geplaatst en bemand.
Op dit dek staan 12-ponders.

full

Foto: Info over de 12 ponders op de Victory.

Het wordt druk op het dek.
We zitten nu onder het open stuk van de bak. Daaroverheen zitten de balken waar de bijboten op staan. Deze balken heb ik dus nodig voor het volgende dek om bijboten op te zetten. Maar normaal zou ik de dekbalken hier plaatsen. Ik heb ervoor gekozen om deze balken in de lengte te halveren en op beide dekken een halve dekbalk te plaatsen.
De dekbalken op dit dek zijn dan te dun om daar nog bedrading voor ledjes in te werken. Maar op het open stuk zullen niet veel olielampen hebben gehangen, dus dat is niet zo erg.

Dan de foto's

full

Foto: Vier bemande kanonnen. De halve dekbalken zijn rood van boven.

Het meest rechtse kanon is maximaal ingereden en de loop wordt met een natte spons op een 3 m lange stok gekoeld. Deze kanonnen hebben een terugslag van ongeveer 50 a 60 cm.
Het gevolg is dat die stok van 3 m een heel eind naar buiten moet worden gestoken om in de loop te kunnen.

full

Foto: Stok met spons steekt ver naar buiten. Rechts van de poort een doorvoer met een schijf voor een van de tuigage touwen. (De hals van het grootzeil).

Als een schip werd geënterd lagen de schepen waar ze het breedste zijn, ter hoogte van het lower deck, tegen elkaar. Daar kon dus geen stok meer naar buiten worden gestoken. En dus konden ze ook niet meer vuren. Op dit dek zou het misschien nog wel gaan maar moeilijk.

full

Foto: Dek recht van boven gezien. Aan bakboord staat er een trap van het bakdek naar dit dek. Die zou aan stuurboord enorm in de weg staan en is dus losgemaakt en ligt op het rooster.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
In het boek "HMS Victory Owners' Workshop Manual" staat o.a. de volledige procedure van vuren van een kanon in detail beschreven. Dus ik kan elke stap daarvan uitbeelden.
 
Niet alleen hartstikke mooi uitgebeeld, maar ook leerzaam.
Jan een vraag: Die kanonnen zijn 2,70 meter lang, als ze volledig vuurklaar staan, hoever steken ze dan buiten het touwwerk van het staande want??
 
Pingu
De afstand van de vuurmond tot de ring is ongeveer 30cm
177-6-12ponder.jpg

full


Op de Victory ziet het er dan zo uit:
full

Foto: Kanons steken niet veel meer dan 30 a 40 cm uit de poorten. Ze komen niet voorbij het eind van de luiken, niet voorbij de rusten en niet voorbij het want.

full
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor je uitleg Jan, dat geeft de kanonniers bij de kanonnen achter de rusten niet veel speling om te richten, willen ze het want niet aan flarden schieten
 
Klopt. Maar dat zijn er maar 5 per kant op het hoogste dek.
De onderste 3 dekken, 44 per kant, hebben vrij schootsveld.
 
Bij de schepen uit die periode is dat inderdaad zo. De rusten zitten daar hoger als in eerdere periodes.
In het boekje over de Sovereign of the Seas, uit 1637 wordt nog gesteld dat de kanonnen zo groot moesten zijn dat ze door het touwwerk heen kwamen.
Vandaar dat ik je die vraag stelde.
Dat houd ook in , dat de kanonnen uit eerdere periodes langere lopen gehad moeten hebben.
 
Je hebt van modelbouw een hele wetenschap gemaakt waarmee zowel ervaren als onervaren bouwers hun voordeel kunnen doen. Ik als onervaren bouwer ben in ieder geval blij met dit soort postings want ik steek er veel van op en het behoed mij regelmatig voor het maken van fouten. Volgens mij ben je een paar honderd jaar te laat geboren, en had je op een van die schepen moeten zitten.
 
Als ik toen op dit schip had gezeten, had ik nu veel vragen kunnen beantwoorden.
Maar als je je verdiept in het leven aan boord toendertijd, ben ik toch blij dat ik er toen niet bij was.
 
Geen koffie, geen warm bed, en geen modelbouw winkel in de buurt om wat spulletjes te halen....
En met alle vragen die je kon beantwoorden werd je misschien nog wel argwanend aangekeken ook.
 
Back
Top