brave jongen, de verhouding is steeds dezelfde !!
dus niks te maken met efficientie enz;;;;;
wat een bla-bla !!!..de mensen willen wel een nuttige uitleg, denk ik ?
Als het niets met efficiëntie te maken had, dan was er maar 1 soort gear-box..bla-bla-bla..!!!
Helaas is het verhaal te complex om uitteleggen, vooral omdat bijna alle rijders hier, in “tandjes tellen denkt”, wat meteen al verkeerd is. Het verklaard op een “simpele manier” een bep verhouding wbt omwentelingen input en output van een gearbox. Naast het omzetten van omwentelingen, moet er ook nog kracht omgezet worden, en liefst naar een plaats waar je het nuttig acht. Gearing volgens het hefboomprincipe zijn oa de gears die een verhouding hebben van 1:1 maar met verschillende diameters, denk aan rotor/anker > pinion, spur > pulley, differentieel > band...!!! Alle 1:1 op de as, maar als je de onderlinge diameters bekijk, dan zie je meteen dat er een onderlinge “andere verhouding”, heerst…hefboomprincipe…!!!
Het omzetten van kracht werkt oa volgens het “hefboomprincipe”, wanneer je in het bezit ben van een fiets met verschillende bladen, zowel voor als achter, dan moet je maar eens de verschillende combinaties uitproberen, met dezelfde overbrenging verhouding. Je zal er snel achter komen welke combinatie het best bij jou past, en welke minder geschikt zijn voor iemand van jou gewicht/kracht/snelheid/lengte, hetzelfde geldt dus ook voor je motor in je modelauto.
De gearbox van een TC is volgens vele hier: pinion > spur > diameter/omtrek/loopafstand band, was het maar zo simpel…!!!
Gearing TC (bij benadering) vanaf de motor: diameter/omtrek rotor/anker > pinion, pinion > spur, spur > pulley, pulley > differentieel, differentieel > band (zelfs het ballonneren van een band, is een “variabele gear"..), dit wordt allemaal in mm uitgedrukt om het goed te kunnen berekenen, niks tandjes!!!
Kortom, het loont echt wel de moeite om verschillende combinaties eens uit te proberen, elke motor heeft zijn eigen karakter, en om deze zo efficiënt mogelijk over te brengen naar het wegdek, is soms veel testen vereist. Veel huidige modelauto’s zijn nog steeds niet goed geprepareerd op de komst van brushless motoren, het karakter van een brushless motor is totaal anders als van een brushed motor, ondanks het toerental misschien hetzelfde is, dus de kans dat je een verkeerde combinatie rijdt is best groot..en soms ook door beperkingen van het niet goed mechanisch kunnen combineren..!!! Bij off-road kunnen de verliezen van de oneffen ondergrond, ook goed ondervangen worden door verschillende combinaties uit te proberen...!!!