De Ruyter en Zeven Provinciën naar Peru

De de ruyter vordert lekker. Alles past behoorlijk goed.

C820826B-BCCC-4D78-8771-112547EF7423.jpeg
 
Prachtig om door te lezen en bekijken! En wat ben ik blij dat ik dit bouwverslag ben tegengekomen. Ik ben zelf al jaren plastic modelbouwer en wilde eens wat anders proberen en heb toevallig ook deze twee schepen besteld bij Scaldis. Eigenlijk wilde ik een B-jager omdat mijn vader daar op gevaren heeft.
Ik ben gisteren begonnen met de bouw van de Friesland (eerste serieuze bouwplaat ooit :) Ik ga dit verslag er nog wel een paar keer bij pakken!
Het is nog wel even wennen dat bouwen in papier, wat mij aanspreekt zijn de onderwerpen en de formaten van de schepen.

Heel eerlijk moet ik zeggen dat die 3d geprinte onderdelen het wel afmaken! Zijn die misschien ook beschikbaar voor anderen? Ik ben zelf technisch tekenaar, maar 3d printen kan ik thuis helaas niet.
Ik hoor graag of er wat mogelijk is.

Groeten uit Amersfoort!
Marcel
 
Hoi Marcel,

leuk dat je zo geïnteresseerd bent. Scaldis geeft zowel de A jager als B jager uit. De ene (Zeeland) in combinatie met de Zeven Provincien of apart, en de ander (Drenthe) in combinatie met de Karel Doorman (misschien ook los, maar die kon wel eens uitverkocht zijn). Als je wat verder bent met de bouw kan ik je wel helpen met de 3d. Laten we dat even in een privé chat in dit forum afhandelen. En natuurlijk ook de lc set gebruiken! Die van de Zeeland zal op beide jagers passen. Groetjes Erik
 
De opbouw van beide zussen gaat gelijk op. De DR heeft nog een aantal extra platforms die bij de zeven blijkbaar verwijderd zijn.
image.jpg
image.jpg
 
Het zp achterdek geeft wat problemen. De vraag is voor mij ook steeds: minteer ik nou eerst de wanden en dan het dek, of andersom, of stukje voor stukje. In alle gevallen kanje er niet goed bij of heb je risico op vervorming if verzakking.

het past sowieso slecht bij de uitstulpingen. Hier maak ik een nepdekje. Ook de boarding vind ik geen gezicht van binnen: lelijke lijnen en er mist een stuk, wat te begrijpen is vanuit het vouwen. Maar toch. Gewoon een stukje eroverheen geeft een beter resultaat.
IMG_8191.jpeg
IMG_8192.jpeg
IMG_8193.jpeg
IMG_8194.jpeg
IMG_8195.jpeg
 
De schoorsteen was wat lastig. Hier op de zeven. De achterkant stak uit en is verborgen onder een papiertje. Bakboord loopt de verticale band/markering niet door, stuurboord juist perfect. Raadselachtig!

image.jpg
image.jpg
image.jpg
 
De kanonnen passen goed. Het is wel zaak een goede plakvolgorde te kiezen. Eerst de zijkanten op de onderkant, dan de (voorgevormde) achterkant en voorkant. Daarna de bovenkant en daarna de cirkel eronder. In dit geval kun je
image.jpg
image.jpg
redelijk goed aandrukken en positioneren
 
Ik bedacht me ook dat ik nog “mr surfacer” heb liggen. Dat vult net als putty gaten maar is grijs. Het is wel erg waterig dus oppassen. maar het lijkt te werken voor kleine kiertjes

image.jpg
 
De bouwplaat was oorspronkelijk 1:400 en is toen omgezet naar 1:250. Dat verklaart deels het weinige detail. Maar met onderdelen als deze maakt men het toch wel erg bont. We kijken wat 3d later kan betekenen

De schotels zijn platte platen op blanke boxen.
De richtradar is een kruisje
De mitrailleurs zijn … ja wat eigenlijk?

en dat vind ik jammer, want de opbouw is best mooi gedaan. Maar details zijn door ontwerper overgeslagen. Deels kan dat een bewuste keuze zijn: tijdgebrek of het beperken van de moeilijkheidsgraad. Dat tweede vind ik echter een slecht argument: ontwerp dan een moeilijke en makkelijke variant en plaats beide op de bouwplaat en laat de bouwer kiezen. Tegenwoordig zie je dat vaak.

ps: de laser cut set maakt een hoop goed, met mooie radar bv, maar niet deze onderdelen.

image.jpg
image.jpg
image.jpg

image.jpg
image.jpg
 
Het cijfer is een referentie naar de viscositeit. Een beetje zoals bij schuurpapier, hoe hoger het cijfer hoe fijner de korrel.
Merci! Ik heb hem besteld. Ik zie dat het eigenlijk een primer is.
Zoals wel vaker waren de verzendkosten hoger dan de prijs, dus maar wat bijgekocht
 
Laatst bewerkt:
Back
Top