Bouwverslag Top Flite Cessna 182 Skylane kit

Oh, wat een geweldige winkel lijkt dat. In Arnhem overigens ipv Haarlem.

Voor een liefhebber van houtbewerking is het smullen wat ze daar allemaal verkopen aan gereedschap en andere middelen. Maar eens een dagje Arnhem gaan plannen :p

Mooie winkel om mijn altijd veel te lege verjaardagslijstje mee te vullen.
 
Laatst bewerkt:
Intussen een paar kleine stapjes gezet.

Ik heb het kielvlak ingedekt. En ondanks dat ik me nogal wat moeite getroost had om de boel allemaal goed aan te drukken (zie foto hieronder) heb ik het idee dat de aansluiting van de indekking op de ribben niet echt goed is. Vandaag maar eens een paar goedkope washandjes gekocht, die ik ga vullen met zware loodballetjes of zand ofzo. Dan kan ik de boel wat beter, en gelijkmatiger aandrukken.
IMG_0516.jpg


Omdat ik geen secondenlijm kan gebruiken (ga ik van huilen...) schieten alle lijmklusjes echt niet op. Daarom heb ik parallel maar wat kleine klusjes opgepakt zoals het verlijmen van alle rompdelen. Omdat veel van die stukken nogal krom zijn, verlijm ik ze met een stevig stukje hardhout als basis.
IMG_0518.jpg


Intussen zijn alle delen van de romp die gedubbeld moesten worden klaar. Volgende stap is het maken van een richtingsroer. Maar morgen eerst even naar de modelbouwbeurs in Goes met de kindertjes en opa en oma.
 
Laatst bewerkt:
Een heel ander ding waar ik mee bezig ben is nadenken over de motorisering. Heb ik nog alle tijd voor. Ik ben in augustus jarig, dus mooi moment om een motortje cadeau te vragen. Intussen ben ik me druk aan het inlezen in de 'electro' wereld.

Ik gebruik het forum hier maar even als veredeld notitieblok.

Specificatie van Top Flite
2-stroke .61 - .91 cubic inch
4-stroke .91 - 1.2 cubic inch

OS Max motoren
2-takt OS Max 65AX: 1.7 pk ~= 1.3 kW
2-takt OS Max 75AX: 2.4 pk ~= 1.8 kW
2-takt OS Max 95AX: 2.86 pk ~= 2.1 kW
4-takt OS Max FS-95V: 1.7 pk ~= 1.3 kW
4-takt OS Max FS-120S-E: 1.87 pk ~= 1.4 kW

Ok, het gewenst vermogen ligt dus tussen de 1.3 kW en de 1.8 kW (95AX lijkt iets te veel voor dit toestel)

Specificatie van de ARF versie op TowerHobbies
De ARF versie is volgens TowerHobbies iets zwaarder dan de kit versie. Naast de spec van Top Flite wordt hier ook een electro setup genoemd:
Rimfire 1.20 (50-65-450) Outrunner, levert constant 1.8 kW

Als ik kijk naar de vermogensrange die TopFlite opgeeft, kan het dus in theorie ook met een maatje kleiner, de Rimfire .80, levert constant 1.3 kW.

Benzine-varianten
Ook een benzinemotor lijkt haalbaar, bijvoorbeeld:
Zenoah Titan ZG 20, 1.7-2.4 pk ~= 1.3 kW tot 1.8 kW (afhankelijk van uitlaat)
DLE 20, 2.5 pk ~= 1.86 kW


Ik vraag me af, zijn die opgegeven vermogens van zo'n gloeiplug motor nou vergelijkbaar met een electro-variant?
Is zo'n benzinemotor echt een optie in dit toestel?
Andere alternatieven?
 
Ik vlieg de mijne met een 15cc Saito viertakt,vliegt prima al ben ik wel een beetje klaar met die vette smeerboel en denk dat ik ook over ga op electro.
Succes verder.
 
Zo, weer eens wat voortgang melden.

Het richtingsroer is intussen bijna klaar. Was helaas vergeten om een verstevigingsblokje in te bouwen waar de aansturing komt, dus dat vergde een kleine operatie:
IMG_0524.jpg


Blokje met PU-lijm vastgezet en daarna 'dekseltje' weer dichtlijmen.

Hier de vormblokken bovenop het richtingsroer:
IMG_0529.jpg
 
Omdat ik niet met CA-lijm kan werken (allergie) gaat het allemaal wel wat langzaam. Ik lijm iets en vervolgens moet ik toch een flinke tijd wachten voordat ik ermee verder kan. Dus heb ik besloten maar wat onderdelen parallel te gaan produceren.

Naast het afwerken van het richtingsroer ben ik begonnen aan de opbouw van de romp.

M'n bouwplaat is maar net groot genoeg. De stukken tekening die ik niet nodig heb zijn naar onderen gevouwen.
IMG_0525.jpg


De spantjes op hun plaats lijmen in de goede hoek.
IMG_0527.jpg


Altijd een mooi gezicht zo'n rij spantjes.
IMG_0528.jpg
 
Rustig met de romp verder. Verstevigingen voor het landingsgestel gaan erin.

Voorin:
IMG_0537.jpg


Servoplank zit erin en de versteviging voor het landingsgestel:
IMG_0538.jpg


Bij het monteren (erin schuiven) van de buis van de aansturing is deze op een plek gebroken. Moet ik dus iets omheen gaan knutselen.
 
Geinig, die zwarte buisjes zijn dus bedoeld voor de aansturing van richting/ hoogteroer? Zien er een beetje uit als koolstof...

Freek
 
....
Bij het monteren (erin schuiven) van de buis van de aansturing is deze op een plek gebroken. Moet ik dus iets omheen gaan knutselen.

Ik ben met een soort gelijk project bezig, maar heb afgezien van dit systeem. Is een PIA daar de servo's (achter de firewall moeilijk te bereiken zijn na montage/ afwerking) en daarnaast veroorzaken ze een behoorlijke flutter (vanwege de lengte).

Dit heb ik opgelost door mini servo's direkt te monteren in de hoogte- en richtingsvlak., lees stuurstangetjes van +/- 10 cm. In dit geval moet je wel secuur bouwen qua gewichtsverdeling.

Leuk verslag, ga het volgen en ben benieuwd naar het resultaat! :)
 
En weer een paar kleine stapjes. De stringers erin geplakt en het landingsgestel pas gemaakt. En dan is het onhandig dat het een Amerikaanse kit is. Je wordt gevraagd om in volstrekt bizarre maten schroefdraad te gaan tappen. Niet dus. Ritje naar de lokale schroevenhandel om wat imbusjes te kopen in metrische uitvoering.

IMG_0541.jpg


En dan de beplanking erop. Valt niet mee de eerste keer. Hoe hou je zo'n houtje op z'n plek totdat de lijm hard is. Aan de bovenkant is het makkelijk, gewoon een hoop klemmetjes. Aan de onderkant maar spelden gebruikt. Ideaal lijkt het niet.
IMG_0551.jpg


En zover ben ik intussen.
IMG_0557.jpg
 
Een heel ander ding waar ik mee bezig ben is nadenken over de motorisering. Heb ik nog alle tijd voor. Ik ben in augustus jarig, dus mooi moment om een motortje cadeau te vragen. Intussen ben ik me druk aan het inlezen in de 'electro' wereld.

Mooi project!

Voor het kiezen van de electromotor gebruik ik WebOcalc , dit is een stukje software die U een goed idee geeft van wat je nodig hebt.

Na de setup toch even controleren mat een watt meter, zo een dingetje kost ongeveer 20 euro maar is bij het eerste vliegtuig al terug verdiend. Zo ben je zeker dat je de zaak niet overbelast!, hoewel, een vliegende toorts kan ook mooi zijn :)

Succes

Frank
 
beplanking romp cessna

Zo doe ik het papierenmal maken van de te beplanken delen ,overzetten op de balsa plank ,balsa plank door en door nat maken en rond je spantenvastzetten ,veel elestiek gebruiken .
als de balsa droog is heb een beplanking die een voudig is te verlijmen op je spanten ,rondom vast tepen met goedkoop afplakband.
vogelman
 
Zo doe ik het papierenmal maken van de te beplanken delen ,overzetten op de balsa plank ,balsa plank door en door nat maken en rond je spantenvastzetten ,veel elestiek gebruiken .
als de balsa droog is heb een beplanking die een voudig is te verlijmen op je spanten ,rondom vast tepen met goedkoop afplakband.
vogelman
Ja, dat is inderdaad veel handiger. De laatste stukken heb ik nu met elastieken gedaan. Moest wel wat beschermingshoutjes bij de randen ertussen doen om die randen te beschermen. De onderkant is nu dicht beplankt. Foto's volgen.
 
5 jaar oud,maar is de cessna nog af gekomen.
En elektrisch of toch een brandstof motor.
Ik ga er binnen kort zelf een opbouwen.
En ik wil hem elektrisch maken
 
Back
Top