Bouwverslag Smit Kamara in 1:50

etswerk

Hi Adam.

Wat een geweldige plaat etswerk.
Dat geeft voor mij straks ook weer insperatie om nog meer onderdelen te etsen.
Én je ziet het 0,2 blijft gewoon staan.
Dat geeft het extra detail.

Zie je Leen
 
Hallo Adam,

Mooi etswerk. Hoe heb je dat laten maken? Leverde jij het fotobelichtingmateriaal aan en hoe kom je aan het zetwerk voor dit etswerk zodat Saemann het verder kan maken?

Waarom koos je voor Alpaca en niet voor messing? Was dat jou keus of van dat bedrijf? Veel vragen in 1 keer dus ben ik erg benieuwd.

Groeten Paul
 
Hoe heb je dat laten maken?
Hoe het precies gemaakt wordt weet ik ook niet, maar dat is van ondergeschikt belang, omdat de firma Saemann dit perfect in de vingers heeft ;)

Leverde jij het fotobelichtingmateriaal aan en hoe kom je aan het zetwerk voor dit etswerk zodat Saemann het verder kan maken?
Ik lever geen fotobelichtingsmateriaal aan. Ik neem aan dat jij met "zetwerk" het ontwerp bedoeld?
Ik heb mijn ontwerp getekend in AutoCad, maar Saemann kan ook met ander fileformats overweg. Ik weet dat Leen Boers bijvoorbeeld in Visio aanleverd.
Maar mijn "voorkant" ontwerp zag er ongeveer zo uit:

Etswerkprintscreen.jpg


Door aan de voorkant lijnen weg te laten kun je items half laten etsen. Hiermee kan je bijvoorbeeld letters "op" een plaat maken, of boutkopjes op een flens aanbrengen.
Vervolgens maakt Saemann een "film" van beide zijde die tot een soort van zakje worden gemaakt.
Ik heb er voor gekozen om Saemann ook het film werk te laten doen. Je voorkomt daarmee discussies over de kwaliteit van de film op het moment dat je etswerk niet naar je zin zou zijn.
Filmkosten bedragen bij Saemann € 20,= per zijde en je hebt twee films nodig.
Misschien dat je het in Nederland iets goedkoper kan krijgen, maar vervolgens moet je beide films weer opsturen naar Duitsland, wat ook bijna € 10,= kost.

Waarom koos je voor Alpaca en niet voor messing? Was dat jou keus of van dat bedrijf?
Ik neem aan dat Alpaca een andere naam is voor Neusilber?
Je kan bij Saemann kiezen voor messing, maar volgens mij is dat duurder, en ik heb het idee dat messing wat "slapper" is.
Optisch speelt bij mij geen rol omdat toch alles gespoten wordt. Ik kan mij voorstellen dat bij jouw schepen de optisch factor wel een rol speelt, en je dus voor messing wilt kiezen.

Ik hoop dat ik je meeste vragen beantwoord heb, en zo niet "be my guest".
 
Hallo Adam,

Bedankt voor de heldere uitleg. Als ik het goed begrijp hebben ze aan een goede haarscherpe print op papier genoeg om er een film van te maken. Heb jij die print met een laser of inktjetprinter gemaakt en opgestuurd, of het bestand laten uitprinten door een copyshop? Hoe scherper de print hoe mooier het etswerk..

Soms overweeg ik etswerk wel maar de toepassing voor modellen die ik uit kies is minder van belang. Bij werkschepen zoals jij aan het bouwen bent zou ik ook dit direct toepassen. Zeker als je meervoudige details moet hebben van 1 soort. Daarbij vallen de kosten erg mee voor zulk prachtig maatwerk!

Neusilber zoals de Duitsers het noemen heet hier gewoon nieuwzilver in de volksmond. Echte naam is Alpaca en wordt veel gebruikt bij edelsmeden in opleiding. Echt zilver is te duur en Alpaca heeft redelijk wat eigenschappen wat daar op lijkt vandaar de naam. Dat het sterker is als messing kan wel kloppen. Er zit nikkel in en geeft de zilver"look" alhoewel messing ook vele legeringgehaltes kent qua sterkte/taaiheid.

Groeten Paul
 
Ik heb het als een bestand gestuurd.
Je krijgt nooit een dergelijk scherpe print op papier, we hebben het in sommige gevallen over lijndiktes van 0.2mm.
In papier loopt dit altijd uit.
 
Rest mij nog 1 vraag en dan zal ik erover ophouden.;)

Tekende je dit meteen op schaal of was de tekening groter zodat Saemann het verkleinde tot 1:50 voor extra detail?

Groeten Paul
 
Hallo Adam,

Indrukwekkend hoor het blijft een feest voor het oog hou jij bouwt. Ondertussesn is de OAS er af en het schip weg uit europese wateren. Mijn collega hier aan boord heeft nog steeds contact met de mannen van de Kamara en was zeker onder de indruk alleen 1 vrrag.
Het viel ons op dat op de etsplaat de naam Rotterdam staat terwijl de Smit Kamara (op foto's dan) steeds de haven Antwerpen heeft. Is deze veranderd naar rotterdam??

SMIT.KAMARA.H.de.Jong%20(2).jpg
 
Laatst bewerkt:
Rest mij nog 1 vraag en dan zal ik erover ophouden.;)
Tekende je dit meteen op schaal of was de tekening groter zodat Saemann het verkleinde tot 1:50 voor extra detail?
Als dingen niet duidelijk zijn Paul, zeker niet stoppen met vragen ;)
In AutoCad teken je in principe 1:1.
Nu kan je discussiëren wat 1:1 is?
Voor mij was het origineel in dit geval het model, dus alle onderdelen zijn getekend op de ware grootte zoals ze op het model moeten komen.
Saemann heeft dus niets verkleind, en heeft mijn AutoCad bestand gewoon 1:1 op film gezet.

Het viel ons op dat op de etsplaat de naam Rotterdam staat terwijl de Smit Kamara (op foto's dan) steeds de haven Antwerpen heeft. Is deze veranderd naar rotterdam??

Scherp op gemerkt ;)
Dat is echter wel een beetje een gevoelig onderwerp. Binnen de MailLine heb ik altijd lopen foeteren op bepaalde lieden die vinden dat de URS mooie schepen heeft.
Die mening ben ik (op een heeeeeeele enkele uitzondering na) zeker niet toe gedaan, dus ik bouw uit principe geen "Belgische" boten.
Met de Kamara dus geen enkel probleem, zie onderstaand één van mijn eerste foto's van de Kamara:

SMKA4-1.jpg


Tot dat Smit echter besloot om het management van de Smit Kamara onder te brengen bij de URS, en er dus Antwerpen op de kont kwam te staan.
Nu ging dat natuurlijk geheel tegen mijn principes in, en daarom koester ik nog altijd de bovenstaande foto met, zoals op het hoort op een Hollands schip, "ROTTERDAM" op de kont.
Ze is dus niet van Antwerpen naar Rotterdam om gevlagd, maar van Rotterdam naar Antwerpen. Tegenwoordig vaart ze trouwens onder de vlag van Dominica.
Maar eigenwijs als ik ben komt er dus bij mij ROTTERDAM op de kont te staan en geen Antwerpen.
 
Trappen

In een ververleden hebben we met de MailLine al eens een A4 laten etsen met o.a. trapwangen en traptreden.
Het in elkaar solderen was nog al een priegelwerk, waarbij het niet altijd mee viel om de treden netjes parallel en evenwijdig in de wangen gesoldeerd te krijgen.
Omdat ik voor de Kamara nog specifiek werk heb laten etsen, had ik de mogelijkheid om een soldeerhulpje voor de trappen mee te laten etsen.
Het voordeel van het laten etsen van het soldeerhulpje is dat de maatvoering van de trappen gebruikt kon worden voor het maken van het soldeerhulpje, en er dus geen afwijkingen t.o.v. de trappen en het soldeerhulpje is.
Aangezien het etswerk voor de Kamara net voor de kerst binnen is gekomen, heb ik inmiddels het soldeerhulpje in elkaar gezet, en de eerste trap er mee gesoldeerd.
Het blijft nog steeds een priegelwerk, en vraagt best enige soldeer ervaring, maar het voordeel van het malletjes is dat alle treden netjes parallel en evenwijdig gesoldeerd kunnen worden.

IMG_7088.jpg

Omdat het malletje ook maar uit 0.3mm Neusilber materiaal is gemaakt blijft het een fragiel geheel, vandaar dat ik het malletje op een dik stuk aluminium gelijmd heb, waardoor het wat minder kwetsbaar is

IMG_7091.jpg

De ruimte voor de treden kunnen gevuld worden.

IMG_7093.jpg

De soldeerhulpmal gevuld met treden. De mal heeft de mogelijkheid om nog één trede meer aan te brengen, dus 12 treden in totaal.

IMG_7092.jpg

De trapwang word aan één zijde gefixeerd en de treden kunnen dan tegen de wangen aangeschoven worden.

IMG_7095.jpg

De compleet gesoldeerde trap nog in de soldeerhulp.

IMG_7087.jpg

En het eindresultaat zoals ze op het brughuis de Kamara komen.
Als extra is op beide wangen nog een topplaat aan gebracht welke ik ook in de laatste etsopdracht had mee genomen.
In deze topplaat zijn de gaatjes van 0.8mm meegenomen waar de staander voor de trapleuningen in moesten komen.
Op deze manier wist ik zeker dat alle staanders exact op de zelfde afstanden kwamen te staan, zodat als je langs de trappen kijkt er geen verschil in afstanden is.
 
super tof.. maar ehm... moeten de staanders van de trapleuning niet vertikaal staan?
Nee hoor, staanders staan wel degeljk op deze wijze. Zal wel met een stukje standaardisatie te maken hebben. Op deze manier ben je onafhankelijk van de traphoek. Met de relingsteunen zoals jij bedoeld moet je ze voor iedere traphoek weer anders maken, en kun je dus niet aan serieproductie doen.
 
Back
Top