Oke ik doe een worp. De banden zijn standaard verkrijgbaar, die er nu op zitten zijn de clod tires van rc4wd, uit amerika, verder reden we altijd met de gewone tamiya clodbusters en nu eigenlijk bijna iedereen op kyosho usa1 banden omdat deze meer grip hebben. Of de huidige banden veel grip hebben weet ik nog niet, ze zien er vooral mooi uit
We slijpen de banden zelf aan, ieder heeft ook zijn eigen profielkeuze.
Er is wel een band die speciaal voor de rc tractorpulling in amerika is gemaakt, deze is voor onze reglementen helaas te groot maar wel apart.
Hier te zien op een zeer mooie trekker:
160 is de maximale maat en wat je dan kiest mag je zelf weten. Ik rijd inderdaad op lucht, hiermee kan ik de bandenspanning na de baan aanpassen (zie verhaal onder) maar er zijn ook pullers met schuim in de banden tegen het opzetten en ook met een combinatie van de 2.
Het kooitje is een verbastering van de veiligheidskooi op de grote tractors, hij moet er zitten als zijnde een aangrijppunt mocht de puller op hol slaan of iets dergelijks. Verder weinig nut, ja met het starten is het makkelijk vastpakken maar veel pakken hem ook aan de trekhaak. (wel oppassen dat je niet tegen je banden zit)
Met oplegger zul je de sleepwagen bedoelen denk ik. Deze ziet er zo uit:
Die plaat glijd over de grond heen en naarmate je verder komt gaat de gewichten bak naar voren en door het gewicht (zo'n 11kg bij onze klasse geloof ik afhankelijk van de baan) komt er meer wrijving. We kunnen ook 'messen' naar beneden doen als hij niet hard genoeg remt maar hij graaft zich in principe niet in.
De verste afstand hangt af van een heel aantal factoren. Niet elke baan is het zelfde en dan is er bijv ook nog links meer grip in de baan dan rechts. Alles draait om de balans van de puller, rechtuit met de voorwieltjes iets in de lucht geeft de beste afstand. Om dit te bereiken moet je bandenprofiel goed zijn voor die baan, hoog of lage nok dus, bandenspanning zodat de band zich mooi naar de baan 'zet'. Ook de juiste gewichtsverdeling, als de banden aan de grond blijven is je gewichtsoverdracht op de achteras niet optimaal.
Als je moet corrigeren omdat hij opzij trekt verlies je ook meters omdat je dus even van het gas moet. Bij het grote spul heb je daar afzonderlijke remmen voor per band maar wij moeten het met de voorwielen doen. Het feit dat er een differentieel in de achteras zit kan veroorzaken dat een band gaat groeien en dan trekt hij scheef. Hij gaat harder rond want die kant heeft op dat moment minder grip, dit kan ook komen door het koppel van de motor die ervoor staat en hem als het ware op 1 wiel tilt, ook te zien aan de foto waar hij dus de voorkant scheef trekt maar de achterkant vlak laat. Ook kan een te grote correctie onbalans in het geheel leveren dan krijg je dit soort situaties:
Wat ook wel eens mis kan gaan, let op het rechter achterwiel dat groot word na dat hij naar rechts stuurde, hier ging het allemaal een beetje hard...:
De sterkste wint gaat niet op, het helpt wel mee want je kunt je wielen harder rond laten gaan en dus meer wrijving creëren maar ook dan is het een optelsom van een aantal factoren die tot de winst leiden
Zoiets?