Bouwverslag mega jacht - orienterende fase

Goedemiddag,

Sommigen kennen mij wellicht, maar toch een korte introductie. Sinds ik klein ben bouw ik al bootjes, ooit begonnen met een half blok brandhout met een zeiltje aan een touwtje... Tegenwoordig ben ik nog steeds bezig met houtbouw, maar dan op een heel ander ‘niveau’. De constructies worden steeds complexer, daar de snelheden nu boven de 110km/h liggen..
In het dagelijks leven ben ik aan het afstuderen aan de opleiding HBO scheepbouwkunde, specialisatie jachtbouw. Dit doe ik bij een architectenbureau voor de jachtbouw, waar ik onderhand ook alweer goed 3 jaar werk en stages heb gedaan naast mijn studie. Als alles goed gaat hoop ik komend jaar aan de gang te kunnen als Naval Architect. Niet totaal onbekend met ‘bootjes’ dus!

Dit keer dus de keus om mij eens te gaan oriënteren op een schaal project. Niet alleen voor de winter, maar ook als project waar je zo nu en dan lekker mee bezig kan.

De bedoeling is om een jacht (goh verassend) te gaan bouwen uit hout. Het model zal +- 1100 lang, 230 breed en 375 hoog worden. Het schaalgewicht zal +-6,5 kilo moeten gaan worden om op de juiste diepgang te komen. Gezien de ervaring met cats van rond één meter moet dit wel lukken lijkt mij.

Nu de vragen, wat raden jullie aan qua motorisering? Het schip vaart in het echt 14 knopen, op schaal zou dat 4 km/h zijn (http://www.triple-s.nl/Modelberekeningen.xls). Mij lijken 2 standaard 540 sized motoren voldoende hiervoor. Of is het aan te raden krachtigere motoren toe te passen? Als ik de schaal aan houd voor de schroeven, zullen deze een diameter van +-37mm krijgen.
Ik had dit draadje al eens even bekeken ivm de mogelijkheid tot brushless, maar eigenlijk wil ik het eerst bij borstelmotoren houden: brushlessmotoren-voor-schepen

Ik ben helemaal in to the lipo’s, maar wellicht is het voor een dergelijk schip net zo gemakkelijk om met een kleine 12V loodaccu te varen? Gebruiken mensen ook al lipo's?

De bedoeling is om het schip zo gedetailleerd mogelijk te maken in de loop van de tijd. Er zal volgende week niet direct een foto update zijn van de voortgang, ben mij nog wat aan het oriënteren en inlezen. Daarnaast moet het jacht nog uitgewerkt worden in 3- en 2d tot modelbouwpakket..

Ik hoop dat jullie mij alvast wat op weg kunnen helpen in de schaalwereld. Heb zelf in ieder geval wel zin in een ander soort uitdaging!


Groeten Jurriaan
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb ze wel, maar laat het model nog even in het midden daar de aanvraag nog niet definitief is om gebruik te maken van de gegevens :)

Wellicht moet ik straks van model veranderen, maar dat veranderd dan niks aan de plannen voor het formaat. Vandaar dat de vragen vast gesteld zijn
 
Wow.
Gezien je staat van dienst met de cats ben ik alvast erg benieuwd.
Gaat je bouwverslag uiteindelijk ook in dit topic terechtkomen? Dan moet ik ff abo'tje zetten. Dat wil ik wel vanaf de start volgen!
 
Dank je! In dit topic ga ik inderdaad het bouwverslag ook bijhouden :)
Heb erg zin om eens uitgebreider met hout bezig te gaan!
 
Yes, vandaag toestemming gekregen om alle informatie te gebruiken voor het schaalmodel!
Met natuurlijk de kanttekening dat er vertrouwelijk met de informatie omgesprongen wordt.

Om welk jacht gaat het nu? De E&E (ex Jasmin II). Het is een 'Expeditie Vessel' type jacht welke in mijn ogen strak en stoer eruit ziet. Ik ben niet zo van allemaal ronde en gekromde vormen door elkaar heen, vandaar mijn keuze :)

Even wat plaatjes van het jacht:
e-and-e-yacht.jpg

EandE.jpg

EEMotoryachtDesignedbyVripack.jpg


ik heb nu dus de beschikking over alle informatie, wat de bouw zal bevorderen. Het 3d model heb ik even uitgekleed en ontdaan van alle outfitting en onnodige vlakken. Later als het tijd is voor de details zal ik het volledige model er weer bijpakken, voor nu werkt een zo kaal mogelijk model het snelste.
De constructie gaat er ongeveer zo uitzien als op de plaatjes hieronder. Ik heb het momenteel alleen nog maar als vlakken erin staan, dit wordt straks uitgewerkt tot bouwpakket (zie mijn cats).

*foto's volgen weer*

Het eerste ontwerp had rond de ramen zwarte banen geschilderd, dit gaat mijn model hoogst waarschijnlijk wel weer krijgen. Dan oogt het jacht nog wat ruiger, maar dat is iets voor later natuurlijk..

Tot zover even
 
Laatst bewerkt:
Een jacht op een zeesleperromp, was mijn eerste indruk. Wel bijzonder, zie je niet zo vaak. Krijgt hij wel kimkielen? Gezien de hoge opbouw zul je daar wel profijt van hebben.
 
kimkielen

Ik dacht te zien in een van de renders dat het jacht is uitgevoerd met stabilizers, actieve kimkielen tegen het dynamische en statische rollen.

Stoer ding.

groeten HJ
 
@ Koen, ik moest ze op de hoogte houden ja. Vinden ze leuk :)

@ Indoorvlieger, dat zal wel door de bulb komen. Het zal je verbazen hoe vaak nog een dergelijke rompvorm gebruikt word. Ahoewel een bulb in de jachtbouw zelden voorkomt overigens. De trend ligt tegenwoordig een beetje richting de expeditie en research vessels

@ HJ, klopt! Hoe ik dit ga tackelen op dit schaalmodel moet ik nog zien. Het model is vrij hoog dus ik denk dat ik even goed naar het gewicht moet gaan kijken.
 
Hmm dat zou kunnen, zal even in die materie moeten duiken. Ik vlieg dan wel laag met mijn andere boten, maar heb geen kaas daarvan gegeten :)
Opzich moet de stabiliteit ook met een laag VCG te halen zijn, dan kunnen de stabilizers puur optisch zijn.
 
Ha chef,

VCG = Vertical Center of Gravity, gewoon het zwaartepunt in de verticale/hoogte richting dus :)
Vandaag in de pauze weer bezig geweest met het tekenen van de constructie, begint al ergens op te lijken! Ben er alleen nog niet helemaal uit over de bouwmethode, heb veel mooie projecten voorbij zien komen hier op het forum..
 
Laatst bewerkt:
Actieve stabilisers is natuurlijk wel erg vet als je dat aan de praat krijgt...! Maar ik kan me voorstellen dat dat toch een beetje een brug te ver gaat zijn, als je ook al de hele boot zo natuurgetrouw en gedetailleerd mogelijk wil bouwen. Details zijn killing als het op tijd aankomt...
 
Behalve actief aangestuurd (met een Lage-Regler overdwars) zou je ze ook mechanisch aan de roeren kunnen koppelen, zoals in de Drumbeat of Devon wordt gedaan, dat schijn goed te werken.

Groeten, Jan.
 
Jurriaan,

Dit is niet veel rond hoor haha, is weer eens wat anders.

Ik heb het ook wel eens geroepen om een jacht te bouwen maarja ik ga jou project eens even aanzien hoe erg het mee of tegenvalt.

Natuurlijk ga je er weer een spectaculair bouwverslag van bijhouden !

Gr Stefan
 
Back
Top