Bouwverslag Kolderstok VOC Retourschip Batavia 1628

Hans,
Heb ik niet gedaan omdat ik wist dat ik dat niet netjes genoeg voor elkaar kon krijgen. Ze zitten nu op de fortuining ( weer een nieuw woord geleerd) gelijmd in plaats van erin, maar ik vind het niet storend.

Newbie,
Dit is gedaan met 4-5 lagen Ceta Bever Tuinbeits, transparant zijdeglans, kleur donker eiken 009. Het kruipt mooi in de hoeken en kieren en geeft daar een iets donkerdere kleur dan op de rest van de planken, dus je krijgt meteen een soort wash effect.
 
Ik heb weer wat vorderingen te melden.:)

Om te beginnen zijn de raamopeningen op het verdek nu helemaal klaar. Ik heb ze van binnen rood geschilderd zoals op het origineel. Ik ben erg tevreden met hoe ze er nu uitzien. De binnenzijden zijn helaas wat rafelig, maar dat valt alleen op als je er echt naar zoekt.
full


Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het figuurtje van de nar bij de kolderstok. Ik heb het 1:87 brandweermannetje hier flink voor toe moeten takelen, maar het resultaat is het honderd procent waard.

Jullie zien hier dat het mannetje tijdelijk in positie hangt, ik heb hem in tweeën moeten snijden en een stuk tussen zijn middel weggesneden. De benen zijn onder een andere hoek geplaatst, het mannetje is verder voorover gebogen dan eerst, en zijn hoofd en armen zijn zo goed als verwijderd. Verder heb ik een zigzag patroontje tussen zijn benen gesneden om de losse flappen weer te geven.
full


Hier heb ik het mannetje weer verwijderd om hem nog goed na te kunnen lijmen en te kunnen schilderen. Goed is te zien hoeveel materiaal echt is weggesneden. Het lijkt hier bijna of het mannetje bloedt, maar dit zijn restjes rode verf die van het raamkozijn afkomen en in de kruipende secondelijm zijn blijven hangen.
full


Ik heb het mannetje een basislaag groen gegeven, en van een afgeknipt en gebogen spijkertje het stafje gemaakt wat hij om zijn middel heeft hangen.
full


Hier is het mannetje volledig geschilderd.
full


En definitief vastgelijmd, met het origineel ernaast ter vergelijking. Hij komt niet voor de volle 100% overeen met het origineel, maar ik vind het toch een zeer overtuigend detail waar ik erg tevreden over ben.
full


En nu verder met de binnenzijde van de fortuining.:)
 
Laatst bewerkt:
Steuntjes moet ik nog maken, formaat is goed te doen. Ik ben alleen even aan het puzzelen hoe ik ze ga monteren want op het origineel is natuurlijk het laagste steuntje rood en op mijn model gaat dat nu niet.
 
Twee blauwe vind ik geen probleem hoor. Om hem rood te maken om maar conform de Batavia te blijven staat raar.
 
Ik ben ook nog aan het overwegen om het raampje een halve plank lager te plaatsen ( en die aan de andere kant ook). Als je op de foto's kijkt zie je dat de mijne eigenlijk iets te hoog zitten. De voetjes komen dan ook meteen een stuk gunstiger uit voor de steuntjes.
 
Geen update met betrekking tot de steuntjes voor de nar, wél een update met betrekking tot de steuntjes aan de binnenzijde van de fortuining.

Ik ben op het punt aangekomen dat ik de 'relingen' ( zal wel een officiële naam hebben maar die weet ik niet) kan gaan maken bovenop de fortuiningen.
Aan de achterzijde gaan deze trapsgewijs. Ik moet per 'trapje' de verticale steuntjes aanbrengen, schilderen, er een horizontaal plankje bovenop lijmen, rode steuntjes lijmen, en als de verticale steuntjes voor het trapje ernaast ook op hun plek zitten kan ik de toplaag erop lijmen. Deze toplaag is echter weer de fundering die onder de rode steuntjes ernaast moeten komen, dus je kunt maar weinig voortgang per keer boeken omdat alles eerst moet drogen voor je verder kunt. Op onderstaande foto moet ik eerst nog de rode steuntjes lijmen voor ik verder kan.
full


Op het voorkasteel ben ik ook bezig met de fortuining. Ik heb eerst een 2x3mm latje rood geschilderd en hier stukjes van 6mm lang vanaf gesneden. Deze zitten op onderstaande foto vastgelijmd. Er staan er nog een paar schuin, maar deze lijm ik pas goed als de toplaag erop zit, anders kan ik blijven corrigeren tijdens het gelijkschuren van de bovenzijden van de steuntjes.
full


Hier zijn de bovenzijden van de steuntjes vlakgeschuurd, en de toplaag zit er op gelijmd. Er zitten hier nog steeds een paar steuntjes schuin, deze zitten enkel aan de onderzijde vastgelijmd dus ik kan ze nog rechtzetten.
full


Hier zitten ze aan beide zijden van het model vastgelijmd. De steuntjes staan inmiddels recht. Er moet nog wel wat schilderwerk aan verricht worden, en als de fortuining achter ook klaar is kan ik de nagelbanken en dergelijke op hun plek lijmen.
full
 
Laatst bewerkt:
De afgelopen dagen heb ik rustig doorgewerkt aan de binnenzijden en relingen van de fortuining.

In mijn vorige post had ik al een klein gedeelte van de achterste fortuining voorzien van steuntjes aan de binnenzijde, nu heb ik op dit gedeelte ook de rode steuntjes gelijmd die van buiten zichtbaar zijn.
full


Hier werd vervolgens een 1x4mm latje bovenop gelijmd, net zoals die er ook een onder de rode steuntjes ligt.
full


Deze werd vervolgens zwart geschilderd.
full


Herhaal dit een aantal keer (wel goed op de tekening blijven letten), dan krijg je dit:
full

Te zien is ook dat ik de rode bies op de romp weer mooi strak heb gemaakt, bij het vervangen van de kleur op de fortuining had ik de rode bies ook een stukje meegenomen, en dat is nu weer gecorrigeerd.

Op het spiegeldek staan de latjes wat verder uit elkaar, en aan beide zijden staat er één onder een zeer scherpe hoek naar achter. Verder is hier te zien dat ik ook al wat ringetjes voor de tuigage heb aangebracht, en een doorvoertje heb gemaakt.
full


Nu kon eindelijk het doorluchtig wulf op zijn plek worden gelijmd. Ik heb ter ondersteuning en als afwerking twee gele latjes aan weerszijden van de spiegel gelijmd, hier komen straks de staathouten nog tegenaan.
full


En tot slot een mooi overzicht. Ik moet de bovenste rand van de fortuining nog maken, maar ik maak nu eerst het galjoen af. Overigens is hier nu ook te zien dat het voorste luikje op de fortuining te ver naar achteren staat. Deze hoort een stukje vóór de ringen voor de tuigage te zitten, en hangt er nu onder. De ringen zitten sowieso op de juiste plek. Ik twijfel nog of ik de luiken laat zitten of ze verplaats. Daar heb ik gelukkig nog ruim de tijd voor, pas als de rusten en het staand want op hun plek zitten kan ik het niet meer corrigeren.
full
 
Laatst bewerkt:
Vanwege omstandigheden heb ik de afgelopen twee weken een bouwpauze genomen, maar gisteren ben ik weer langzaam begonnen met het afbouwen van de Batavia.

Ik heb nu ook de laatste relingen op de achterste fortuining geplaatst. Kostte me ongeveer een middagje werk.
full


Nu de laatste twee gebogen latten als afwerking van het galjoen plaatsen, en dan kan ik gaan beginnen met het plaatsen van alle knechten en belegpunten op de dekken en aan de binnenzijden van de verschansingen en fortuiningen.
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels is het galjoen zo goed als klaar, en heb ik de luiken op de bovenste dekken afgewerkt.

Hier is te zien dat ik voor de afwerkingen van de luiken enkele stukjes balsa op maat heb geschuurd en deze op stukjes karton heb gelijmd.
full


Hier heb ik ze een enkele laag verf gegeven. Uiteindelijk zijn er 3 lagen overheen gegaan om de nerven dicht te werken.
full


En hier zitten ze op de dekken gelijmd. Mogelijk dat ik de kiertjes nog ga plamuren.
full


Vervolgens moest toch het galjoen maar eens afgemaakt worden. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van 4x4mm latjes welke ik heb gebogen en vervolgens iets taps heb geschuurd. De extra steuntjes heb ik gemaakt van 2x3mm latjes. Op onderstaande foto heb ik alleen aan stuurboord de steuntjes geplaatst, aan bakboord hangt de boel nog los.
full


Toen beide zijden netjes verlijmd waren heb ik ze voorzien van wat laagjes beits. Ik heb hier aan beide zijden nog een lang steuntje bijgezet. Het betreft hier de achterste steuntjes van het galjoen. Deze zou ik niet netjes hebben kunnen beitsen als ik ze vantevoren al zou hebben vastgelijmd, dus ik heb ze eerst gebeitst en daarna pas geplaatst.
full


Op het origineel zijn de bovenzijden van het galjoen voorzien van zwarte verf, en de zijkanten van zwarte steunplaten. Deze heb ik nagebootst door de balkjes gewoon te schilderen.
full


Nu kan definitief het boegbeeld verlijmd worden.
full


En tot slot weer een zijaanzicht om het volledige silhouet goed te kunnen aanschouwen.
full
 
Laatst bewerkt:
Back
Top