Bochten nemen beginner

Wel eigenlijk vind ik het moeilijk om met mijn linkse duim links-rechts beweging te doen zonder dat de throttle mee varieert.
Ik weet niet of dit duidelijk is zo.
Dit weekend nog eens gevlogen en geprobeerd met rudder erbij.
Dan maakt het vliegtuig rare kapriolen en moet ik snel toch overgaan op aileron bochten (raggen zoals jullie het verwoorden)

mss toh meer met de sim oefenen :)
Duidelijk dat het vaak als moeilijk word beschreven.

Ligt vaak aan de kracht die nog gebruikt word met de duim op de knuppel.

Dat verdwijnt wel met de tijd als je gaat merken dat er helemaal geen kracht voor nodig is en je meer gevoel krijgt voor de weerstand van de sticks zelf .

Als je dan straks met de trainer 1600 vliegt zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is . :D

Mvg Johan
 
En, sorry Fraggy, maar ik vind het echt nogal belachelijk om tegen iemand die vraagt hoe hij rudder moet gebruiken in een bocht, te gaan uitwijden over snap rolls, stall turns, zijwind en noem maar op.
Nou sorry, maar ik heb de vraag anders gelezen:

Nu ben ik wel heel nieuwschierig bij welke oefeningen je je rudder wel gebruikt voor een beginner?
Ik heb het zo gelezen dat een oefening een figuur is. En ik heb meteen in het begin al gezegd dat voor gewoon rondjes vliegen je geen richtingsroer hoeft te gebruiken.

Daarnaast zou ik niet weten waarom een beginnend vlieger niet wat figuren kan oefenen? Die heb je immers ook nodig voor je brevet! Niet iemand die net zijn eerste vlucht heeft gemaakt, maar wel iemand die met een calmato of een funcub ofzo aardig rondjes kan vliegen en iets meer wil doen dan alleen rondjes vliegen. Daarnaast zijn het allemaal eenvoudige figuren waar eigenlijk niets fout mee kan gaan als je een beetje fatsoenlijk hoogte hebt. Behalve misschien de spin en daar vertel ik de risico's uitgebreid erbij.

En als laatste blijf ik natuurlijk toch iemand met een kunstvlucht achtergrond en vanuit die achtergrond kan ik iets vertellen over het richtingsroer.

Ik vind het jammer dat mijn uitleg als iets negatiefs wordt ervaren terwijl ik er wel wat tijd in heb zitten en het best toepasbaar is voor een beginnende vlieger.

Wel eigenlijk vind ik het moeilijk om met mijn linkse duim links-rechts beweging te doen zonder dat de throttle mee varieert.
Ik heb dat nog wel eens met rolroer en hoogte (mode 2). Als ik dan alleen rolroer wil sturen doe ik er soms een klein beetje hoogte bij. Dan krijg je dus geen mooie rol maar een barrel-rol. Blijft dus lastig! Gewoon heul veul vliegen!
 
Laatst bewerkt:
Ik vind het jammer dat mijn uitleg als iets negatiefs wordt ervaren
Kan ik me voorstellen. Nou ja, zoals het er nu staat is in elk geval duidelijk dat het voor beginners nog even niet echt urgent is...
Dit is natuurlijk wel het "beginners" forum hè.
 
Nou, toen ik leerde 1:1 zwevers te vliegen (wel 50 jaar geleden) leerde je eerst gewoon wat je daarbij met je roeren moest doen en het haakeffect kwam pas een tijd later hoor... om maar te zwijgen van andere effecten... (ik heb nooit meskant gevlogen met een Grunau Baby... :D )

Voor mij is t geen 50 jaar geleden (wel alweer 14), maar goed, tijden, methodes en instructeurs veranderen ;-)

Meskant heb ik niet genoemd hoor... Lijkt me niet zo zinnig voor een beginner...

Maar goed, de bal ligt weer bij de topicstarter, hopelijk leert hij er wat van!
 
Oorspronkelijk geplaatst door Ton.nl
Maar als het te ingewikkeld is laat maar links liggen, en ga lekker vliegen! :wink:

Oorspronkelijk geplaatst door Fraggy
Ik vind het jammer dat mijn uitleg als iets negatiefs wordt ervaren

Het is voor een beginnende (ikzelf) best ingewikkeld maar het is wel leuk om te weten waarvoor je je richtingsroer nou eigenlijk voor gebruikt. Want zoals hier verteld word hoef je je richtingsroer niet echt te gebruiken als je gewoon een beetje rondjes vliegt als beginner (raggen). Daarom was ik zo geïntereseerd in bij welke oefeningen/figuren je hem juist wel nodig hebt. Niet dat ik al die capriolen meteen ga doen als beginnende, maar gewoon de achterrliggende gedachte wilde weten achter het richtingsroer.

Ik vind de antwoorden die jullie geven echt wel van toegevoegde waarde. Al is het nog niet in de practijk als beginnende uit te voeren denk ik maar wel om te weten waarvoor je het roer kan gebruiken in een later stadium.

Bedankt voor de antwoorden
Gr. Tim
 
Laatst bewerkt:
Thanks gasten

Het is leuk om te weten dat we op de goede weg zijn ;)
En laten we inderdaad niemand het gevoel geven dat ze negatieve commentaar geven alhoewel dat ik wel overdonderd werd (maar dat mag ook eens)
Ik ben al blij dat er mensen zijn die constructief mee willen denken en antwoorden.

@Plotterwelt: Ik maak zo snel mogelijk een afspraak met jou!!
Ik kan haast niet wachten om ermee te vliegen.

mvg
David
 
Ik heb vandaag richting gemixt bij ailerons ga volgende keer testen hoe dit werkt volgens mij vliegt dit wat eenvoudiger in de bochten die dan mooier vlak blijven.
 
ja dat wordt vrij veel gedaan... heeft echter ook een nadeel: je kan het toestel niet snel even rechtleggen, bijvoorbeeld als-ie vlak voor de landing een tip laat zakken, zonder dat ook de koers wijzigt.
Sommige mensen zetten daarom die mix onder een schakelaar.
Zelf heb ik het anders gedaan: ik heb niet rudder bij de ailerons gemixt, maar omgekeerd. Ik heb het over een zwever, dus de kans dat ik op een gegeven moment alléén rudder nodig heb is minimaal. Ailerons kan ik nog steeds bedienen zonder dat er iets anders mee gaat; maar als ik rudder bedien gaat er een klein beetje aileron mee. Een paar keer mee gevlogen nu en ik geloof dat me dit bevalt.
 
... de natuurlijke beweging van je duim is niet hoog-laag of links-rechts, maar diagonaal...
Is er dit jaar niet een zender op de markt verschenen waarop de kruisknuppel-units een beetje naar elkaar toegedraaid zijn? Ben het even kwijt.


Microsoft-Natural-Keyboard-Elite-B0000642RX-L.jpg
 
Dat is er al een tijdje Ron.

De MPX royal EVO kun je de stand van de sticks zelf bepalen en draaien naar wens.
Bij de Cockpit SX staan ze al in een vaste schuine stand.
Dit schijnt ergonomisch een stuk beter te werken.
 
@Fraggy

Vind die uitgebreide uitleg zeer leerzaam, mijn dank daar voor :thumbsup:

De persoon in het filmpje bedient zijn sticks tussen duim en wijsvinger, bedien ze zelf met alleen de duim.

Wat is wijsheid qua bediening.

Of is het een kwestie van voorkeur en maakt het niet zoveel uit.
 
Met de mix van aileron en richting kan ik altijd nog richting sturen als dat nodig is zonder dat dit de ailerons be-invloed.
 
Met de mix van aileron en richting kan ik altijd nog richting sturen als dat nodig is zonder dat dit de ailerons be-invloed.
Ja natuurlijk... maar het punt is, waarvooor zou je dat nodig kunnen hebben? Je gaat geen meskant vliegen of zo (denk ik).
Omgekeerd, zoals ik eerder uitlegde, ken ik wél situaties waarbij ik ailerons wil kunnen gebruiken zonder dat het richtingsroer mee doet.
 
@Fraggy

Vind die uitgebreide uitleg zeer leerzaam, mijn dank daar voor :thumbsup:

De persoon in het filmpje bedient zijn sticks tussen duim en wijsvinger, bedien ze zelf met alleen de duim.

Wat is wijsheid qua bediening.

Of is het een kwestie van voorkeur en maakt het niet zoveel uit.

Graag gedaan. Leuk om te horen dat het toch nog voor iemand zinvol is.

Ik had de eerste paar jaar dat ik vloog een handzender en bediende de sticks ook alleen met mijn duim. Het voordeel daarvan is dat je vrij agressief en snel de sticks kunt bedienen (je ramt ze zo een hoek in met je duim). Toen ik wat meer precisie ging vliegen heb ik mezelf aangeleerd met duim en wijsvinger te sturen. Ik had het gevoel dat ik daarmee veel nauwkeuriger kon werken. Rond die tijd ben ik ook overgestapt naar een pult-zender en dan wordt met duim en wijsvinger sturen nog logischer, want een pultzender in je handen houden en dan met je duimen sturen, daar moet je wel ECHT grote handen voor hebben.

Dat gezegd hebbend zijn er ook vreselijk veel vliegers die gewoon met hun duimen sturen. Vooral de '3D' piloten, maar ook wel een aantal aerobatics piloten. Het is net waar je voorkeur ligt en wat je wilt doen. Probeer gewoon beide tijdens het vliegen en kijk wat jou het beste bevalt!
 
...een pultzender in je handen houden en dan met je duimen sturen, daar moet je wel ECHT grote handen voor hebben.
Omgekeerd, een handzender vasthouden en dan met duim-en-wijsvinger sturen daar moet je óók wel speciale handen voor hebben hoor... ik zou niet weten hoe ik dat moest doen (behalve dan als ik, zoals ik al eerder beschreef, op een stoel zit met de zender op schoot).(wat overigens wel een goede manier is om te proberen of een pultzender iets voor je is.)
 
Omgekeerd, een handzender vasthouden en dan met duim-en-wijsvinger sturen daar moet je óók wel speciale handen voor hebben hoor...

Had ik nooit moeite mee. Handzender aan een koord om je nek en vervolgens de sticks met twee vingers vastpakken. Eventueel je pinken/ringvingers langs de zijkant van de kast leggen als ze in de weg zitten.

Maar inderdaad, zonder koord om je nek is het een 'beetje' onhandig :)

Ik weet dat ze niet zo populair (meer) zijn en dat ze er niet zo gelikt uitzien als een handzender, maar er is best wat te zeggen voor een pultzender hoor :) Ja, je loopt voor AAP met zo'n bak voor je buik, maar het werkt wel fijn in mijn ervaring. Ook heeft een pultzender langere sticks waardoor de uitslagen groter zijn en je dus met meer gevoel kleine bewegingen kunt maken.

Hier aan het begin van het filmpje kort te zien hoe je voor AAP loopt met zo'n kruisband om je schouders en pultzender (Licht uitgebouwde Graupner MC24 met Weatronic module) voor je buik!
[media=youtube]gFLPDCu38J4[/media]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je hoort een pult ook niet voor je gulp te dragen maar zo dat je armen er op kunnen rusten, verder is er niks mis met een pult.
Mijn vrouw gebruikt die ook omdat die slecht met de handen ovreweg kan vanwege div operatie's.
 
Vanmiddag zo goed als windstil (2Bft) dus tabee collega's en met een stukkie piepschuim en zender naar het speelveldje om bovengenoemde theorieën in de praktijk te brengen.

Met "bewust" hoogteroer erbij in de bocht is het zeker goed bochtenraggen, en zoals eerder genoemd in feite een soort van looping op zijn kant. Met wat richtingsroer (rudder) erbij is er ongetwijfeld nog minder hoogteverlies, maar dat is nog een bocht te ver voor mij :D
 
Eén van de redenen dat ik nogal gek ben op vliegende vleugels is, dat juist het bochtenwerk met een vliegende vleugel spectaculair kan zijn. Doordat de elevons dicht achter het zwaartepunt zitten, kan je als je het tostel op z'n kant rolt, met een flinke dosis UP, op de plaats keren. Dat blijft leuk om te doen...
 
Vliegende Vleugels (Deltawings) zijn niet echt beginnersvriendelijk volgens mij.

Beginnerstoestel moet mooi rechtuit zweven met gas dicht, de Parkzone UM T-28 (mijn stuk piepschuim) doet dat prima.

6314903786_20db250525.jpg
 
Back
Top