En die gooit elke 3D kist kapot . :rolling:
De jeugd wil raggen en dus laat ze .
Willen ze hoger op (F3A) gaan ze wel anders vliegen.
Mvg Johan
Je hebt helemaal gelijk Johan. Met normale motorkisten kun je prima met rolroer en hoogteroer een bocht door sturen. Dan heb je geen richtingsroer nodig. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat ook niet of nauwelijks doe.
Voor het strak vliegen van figuren gebruik je wel degelijk je richtingsroer heel veel. Het is ook leuk om te zien dat mensen die al jaren vliegen en op een gegeven moment wat figuren willen gaan vliegen opeens zoiets hebben van: "hey, ik heb ook nog een richtingsroer!"
Zoals ik hier lees gebruik je je rudder niet echt bij een bocht.
Nu ben ik wel heel nieuwschierig bij welke oefeningen je je rudder wel gebruikt voor een beginner?
Gr. Tim
Eigenlijk bij alle figuren, al is het alleen maar om stiekum je vlieglijn te corrigeren of als wind-correctie bij zijwind. Als je dat met rolroer doet, dan zie je meteen een vleugel hangen. Als je een heel klein beetje richting geeft voor langere periode kun je hetzelfde bereiken maar is het bijna onzichtbaar.
Allereerst wil je tijdens elk figuur (behalve dingen als snaps) in principe dat de kist zijn lijn (richting en hoogte) stak aanhoudt. Je wilt dus 'op je lijn blijven'. Dit betekent dat je tijdens het vliegen van het figuur continue met alle roeren moet werken om je vliegtuig in de positie die hij heeft (rechtop, op zijn zij of op zijn kop, of iets daartussen) gewoon rechtdoor te laten vliegen. Klinkt makkelijk, maar is in de praktijk zeer lastig en eigenlijk het enige dat van belang is bij het vliegen van figuren.
Wanneer gebruik je nou ECHT je richtingsroer? De meest duidelijke toepassing is bijvoorbeeld in
meskant/knifeedge vlucht. Geef een beetje gas en gooi je kist op zijn zijkant. Je gebruikt dan het richtingsroer om te zorgen dat het vliegtuig gewoon rechtdoor blijft gaan.
Als je comfortabel meskant kunt vliegen, dan kun je daarna een
langzame rol gaan doen. Een langzame rol duurt ongeveer 3-4 seconde. En 4 seconde is natuurlijk het makkelijkste timen wat dat is 1 seconde per kwart. De rolsnelheid (hoeveelheid rolroer) is tijdens het hele figuur constant. Je komt in die langzame rol twee keer in meskant en je moet dus twee keer je richtingsroer gebruiken. Alleen kun je niet zomaar richtingsroer erin 'gooien'. Je moet dat geleidelijk doen en geleidelijk weer afbouwen. Het kan heel goed zijn dat wanneer het vliegtuig op zijn kop ligt, je ook je hoogteroer moet gebruiken, omdat de kist dan anders (vaak) wat omlaag zakt. Je moet dus drukken! De meeste kisten hebben dat probleem, hoewel de 'echte' kunstvlucht kisten zo getrimd zijn dat dat vaak minimaal is (je wilt zo min mogelijk corrigeren in figuren!)
Naast de langzame rol kennen we ook nog de
4-punts rol. Dat wil zeggen dat je sneller rolt, maar elk kwart even blijft 'hangen'. Dus even een halve seconde meskant, dan een halve seconde op-zijn-kop, dan een halve seconde meskant de andere kant op en dan weer rechtop. Verder is de techniek hetzelfde als de langzame rol. Je kunt het jezelf moeilijker maken door een 8 of een 16-punts rol te gaan oefenen
Voorbeeld filmpje van punts roll en langzame roll en op het eind een stukje meskant/knifeedige.
[media=youtube]MKKF8I-qIvo[/media]
Let op dat de zender in beeld in MODE 2 is. het richtingsroer zit dus RECHTS! en je kunt mooi zien hoe hij met het richtingsroer corrigeert in de vlucht. P.S. Er staat bij het filmpje wel '3D', maar de figuren die hij vliegt zijn standaard kunstvlucht figuren en geen 3D.
Volgende typische richtingsroer figuur: De
stallturn. De uitvoering van het figuur is een beetje afhankelijk van het vermogen van je kist, maar elke kist kan dit in principe vliegen. vlieg voor jezelf langs, vlieg verder door dan het midden (dat is makkelijker omdat je dan beter ziet wat gebeurt). Zorg dat de vleugels mooi recht liggen en trek de kist RECHT omhoog. Maar wel echt helemaal RECHT omhoog. Als de kist naar links of naar rechts gaat ipv recht omhoog lagen de vleugels niet helemaal recht! Natuurlijk kun je nog corrigeren met richtingsroer, maar dat is niet waar het in dit figuur om gaat. Als je niet zo veel vermogen hebt, gaat de kist nu steeds langzamer omhoog. Maakt niet uit, gewoon vol gas blijven geven! Als de kist bijna stil hangt in de lucht gooi je VOL richtingsroer erin. De kist zal nu over 1 vleugel omdraaien en weer recht omlaag vliegen. GAS DICHT! en weer netjes recht leggen. Als je een kist hebt met veel vermogen zul je tijdens het omhoog vliegen het gas wat moeten minderen. Als de kist bijna stil hangt gooi je het richtingsroer om en geef je een beetje gas bij. De kist zal weer over een vleugel weg vallen. Om het makkelijker te maken kun je in het laatste stukje omhoog al een klein beetje richtingsroer geven. Als het helemaal mis gaat zal de kist niet links of rechtsom over een vleugel vallen, maar voorover of achterover. Dat maakt niet uit, hetzelfde truukje voor herstel: recht omlaag laten vliegen om snelheid op te bouwen en dan rustig! eruit trekken om weer rechtuit te vliegen.
Een ander figuur waar het richtingsroer voor nodig is, is een
spin. ga lekker hoog vliegen, gooi het gas dicht en blijf een beetje hoogteroer geven. De kist remt af en valt op een gegeven moment over een vleugel weg. (linksom of rechtsom dat maakt niet uit). Geef rolroer en richting in de richting waarop de kist wegvalt en je zit in een spin. Geef daarbij hoogteroer en een beetje gas en je zit in een flat-spin. LET OP! Het uitvliegen is even tegen-natuurlijk. Laat alle roeren "los" en laat de kist RECHT omlaag vallen om snelheid op te bouwen. Vervolgens weer langzaam recht leggen en verder vliegen. LET OP! als je probeert op een andere manier uit de spin te komen kan het wel eens zijn (afhankelijk van de kist) dat je er niet goed uitkomt. Spins zijn wat dat betreft rot-figuren.
Zo zijn er nog tientallen andere voorbeelden van figuren waar je je richtingsroer voor nodig hebt. Eigenlijk alles waarbij de kist niet rechtop of op-zijn kop ligt.
Als laatst wil ik zeggen dat het strak leren vliegen van figuren (dus met gebruik van alle roeren zorgen dat je tijdens het figuur op de gewenste vlieglijn blijft ondanks wind of andere invloeden), je gewoon all-round een veel betere piloot maakt! Ook tijdens (crosswind) landingen en andere 'normale' maneuvres.