BLUENOSE van YUANQING, schaal 1:72, Plank on Frame

Soms plaats je een foto in je verslag, waarop je dingen ziet waarvan je denkt: hoe heeft dat kunnen gebeuren.:(
Na het gereed komen van de dek beplanking en de 1e laag olie, plaatste ik deze foto:
721 Waterway.jpg

Ik had de uitsparingen in de watergangen strak gemaakt en toch zijn deze gaten zichtbaar. Zie binnen de rode ovalen. Dat stoorde mij heel erg en daar moest ik wat aan doen.
En niemand die reageerde van: He Peter, hoe zit dat? :rolleyes:

Aan de slag gegaan met plamuur en kleine scalpels. En gelijk beide zijden over de hele lengte nagelopen. Eenmaal een stuk strakker, de watergangen opnieuw geverfd. En ook gelijk de binnenzijde van de verschansing wit geverfd.
Door de watergangen grijs te verven, conform The Saga, heb ik het mij niet makkelijk gemaakt. Rondom de 2x57 stutten is het heel erg veel werk om alles af te plakken. Dus maar gedaan met een klein penseel en heel veel geduld.
Dit ziet er toch strakker uit:
722 Bulwark.jpg

Gelijk ook maar de koppen van de stutten en de rand van de romp vlak geschuurd zodat de Main-rail er strak vlak op kan.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Gemist Peter, maar als excuus, op deze foto duidelijker zichtbaar.
Nog eens je foto's nagekeken, heb je bakboordszijde midscheeps ook gelijk gedaan? als ik goed gekeken heb, kun je het daar ook zien.
Wel heel mooi kwastwerk van gemaakt trouwens hoor.:):)
 
Gemist Peter, maar als excuus, op deze foto duidelijker zichtbaar.
Nog eens je foto's nagekeken, heb je bakboordszijde midscheeps ook gelijk gedaan? als ik goed gekeken heb, kun je het daar ook zien.
Wel heel mooi kwastwerk van gemaakt trouwens hoor.:):)
Dankjewel, Peter. Yep, rondom nagelopen.
Gr. Peter
 
De volgende stap in de opbouw is het samenstellen van de verschansing. De handleiding toont dat in 4 stappen:
723 Bulwark.jpg

Met als bijzonderheid dat in de Main- en de Monkey rail kleine uitsparingen zitten waar de puttingijzers door gestoken moeten worden. Die 2 moeten dus goed uitgelijnd geplaatst worden zodat de puttingijzers in de juiste richting op de romp naar de bovenzijden van de masten gericht zijn.

De delen samengesteld:
724 Bulwark.jpg

Ik wil deze allemaal, in de grondverf afgewerkt, plaatsen op de romp zodat ik ze daarna in zijn geheel naadloos wit kan spuiten. Alleen blijft het Monkey board aan de stuurboord zijde in het blanke hout. Aan bakboord zijde krijgt het de blauw-zwarte inkt. Idem met de buitenzijden van de Buffalo rail. Die zijden plak ik af zodat het spuiten toch in zijn geheel kan.

Maar .........
Tijdens het passen en het drogen van de verf heb ik ook de uitsparing voor de boegspriet rond geveild. En had ik al snel door dat ik deze niet kon plaatsen als ik eerst de railing zou monteren.
Want ........
Als inspiratie voor het doorvoeren van de extra details gebruik ik de eerder vermeldde Saga en het boek van Chapelle. Maar ook de bouwtekeningen van de BN van Model Shipways. Waarbij het bouwverslag van dit model van de ook al eerder vermeldde 'Suburban Ship Modeler' ook inspireert.

YQ plaatst de gewone ronde boegspriet, die bij een iets verruimd gat mogelijk geplaatst zou kunnen worden. Maar dan moeten de details later aangebracht worden.
MS toont echter een vierkant begin van de boegspriet:
725 Bowsprit.jpg

Hier zal ik ook op mijn model iets aan moeten passen want de 'bits, de voorste 2 staanders langs de boegspriet, staan iets verder uit elkaar.

Begonnen met het maken van dit vierkante begin en de getrapte schouders aan de punt:
726 Bowsprit.jpg

Het rondhout ingekort en het vierkante deel is met een pen aan het rondhout bevestigd.

Samen met het verder voorbewerken van de railing delen ga ik nu verder met de opbouw van de boegspriet, met de Samson, het platform en al het beslag dat er op moet komen.
Een beetje vooruit denken werp dus mogelijk ook nu weer zijn vruchten af.
Gr. Peter
 
Om later geen constructie werk meer te hebben aan de boegspriet, eerst maar alle onderdelen gaan maken en verzamelen:
727 Bowsprit.jpg

Voor mijzelf als handleiding ook maar alle benamingen erbij gezet, wat waar later aangebracht wordt. Ik heb daarbij de Engelse termen vermeld, want die kom ik in mijn referentie boeken tegen.
De oog-pennetjes heb ik nog op lengte gehouden. Die worden later ingekort, met name die een kant vormt van een 'turn-buckel' / draadspanners. Die draadspanners maak ik van 1.3mm messing buis.

De volgende stappen:
-de houten onderdelen lijmen en verven;
-het uiteinde van de boegspriet voorzien van blauw-zwarte inkt;
-de koperen onderdelen 'zwarten';
-alles samenvoegen en passen.

Dankzij een tip van een SOS-medebouwer: hij gebruikte het restmateriaal van de foto-ets delen om de beugels aan het uiteinde van de boegspriet te maken. Alles gebogen en dus niet hoeven solderen.

Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Net als bij het achterdek heb ik voor het voordek en de boegspriet ook wat oude foto's als inspiratiebron:
728 Bowsprit.jpg

Hier ook maar even alle namen bij gezet die ik bij het onderdelen overzicht had vermeld.

Het heeft even wat tijd gekost voordat ik de boegspriet kon plaatsen. Over het eerste verf resultaat was ik niet tevreden en heb alles weer los genomen, geschuurd en daarna op hun plek gemonteerd. Daarna voorzichtig van het dek afgehaald en gespoten.
Daarna alle beugels en ogen gemonteerd, voorzichtig weer in de dek openen geschoven en vastgezet:
729 Bowsprit.jpg

In mijn enthousiastme had ik iets te veel oogpinnen voor de turnbuckels / draadspanners aangebracht. Op de boegspriet zelf komen er 4: voor de 2 Bobstay's aan de onderzijde en de 2 shrouds / geien aan weerszijde. De Back ropes hebben hun draadspanners vlak bij de romp.

YQ vermeld het plaatsen van een oog voor de latere bevestiging van de Fore Stay / voorstag. Op de oude foto en de Saga- en MS-tekeningen is echter een beugel te zien die over de boegspriet heen loopt en met 2 ogen in het dek is bevestigd.
En Chapelle een paar pagina's aan de Gammon. Een springbeugel die over de boegspriet loopt en vastgezet is aan de kielbalk.
730 Gammon.jpg

Die heb ik zelf maar gemaakt en aangebracht. Met bovenin de Gammon een M 0.8 mm bout en moer. Uit een vroegere andere modelbouw periode.

Zicht in voorwaartse richting:
731 Bowsprit.jpg


Het aangebrachte beslag heb ik gemaakt van messing draad en restmateriaal van de geëtste onderdelen. Het valt lekker op als je dit 'koperkleurig' aanbrengt. Maar blijf toch min of meer in de stijl van de originele BN en heb het gezwart. Het is niet helemaal zwart, maar min of meer 'gebruind' met Ballistic "Buntmetall-färber. Ze noemen dat ook wel bruineren. Ik heb ook een potje "Schnell-Brünierung", maar daar viel het aangebrachte laagje er snel vanaf.

Dan kan ik nu weer verder met de opbouw van de verschansing.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
En na het intermezzo van de boegspriet kon ik nu de Main rail lijmen. Dezelfde techniek gebruikt als bij de gebogen daken van The Lee.
Veel tape en gewicht:
732 MainRail.jpg

De 2x4 messing strips die door de rail steken, worden straks gebruikt om de putting ijzers van te maken. Nu steken ze door de gaten en heb ik ze tegen de romp getaped. Zodat de rail op die plekken op de juiste afstand over de rand van de romp steekt. En die afstand heb ik weer gebruikt om de rail verder uit te lijnen.
Dan kan dit de rest van de nacht drogen en kan ik morgen de aansluiting op de romp bekijken. Met wat tegenlicht niet veel naadjes kunnen ontdekken.:)
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Je doet het scheepje wel wat aan met al dat gewicht Peter! Maar het wordt een beauty met al die details. Succes verder! Jaren geleden samen met een collega een Blue Nose van BillingBoats getuigd. Aardig gelukt, maar niet zo in detail als deze. Gr. Klaas.
 
Je doet het scheepje wel wat aan met al dat gewicht Peter! Maar het wordt een beauty met al die details. Succes verder! Jaren geleden samen met een collega een Blue Nose van BillingBoats getuigd. Aardig gelukt, maar niet zo in detail als deze. Gr. Klaas.
Dankjewel Klaas. Laten we het maar zien als een stress-test. ;)
Gr. Peter
 
Tijdens het wachten op het drogen van de gelijmde Buffalo rail op de voorplecht, begonnen met het maken van de kluisgaten. Daarvoor 3 mm inwendige Evergreen tube en 1.2 mm triplex. En in de romp gaan boren ............ gaten van 4 mm:
733 Hawse.jpg

YQ had daar een hol-niet voor gepland die er rechtstandig in zou moeten.

Het resultaat aan bakboord:
734 Hawse.jpg

De buitenzijde van de Buffalo heb ik alvast blauw-zwart gemaakt. En afgeplakt voor straks als in de hele railing in 1 keer wit ga maken met de air-brush.

En aan stuurboord ook zwart gemaakt als accent i.c.m. de zwarte boegspriet:
735 Hawse.jpg

Hier blijft de zijkant van de Buffalo blank hout. Ook afgeplakt en na het spuiten krijg dat zijn laagjes lijnolie.
Nu ik ze zo op de foto zie, vind ik ze nog een beetje te grof. Gaan we wat aan doen .....
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Netjes geworden hoor.

sorry hoor maar wat is een “Buffalo rail” en waar is het voor bestemd ? Ben maar een gewone simpele Groninger , die door al die Engelse woorden te pas en te onpas tegenwoordig het eventjes niet begrijpt waar het over gaat, sorry niks persoonlijk hoor :)
 
Netjes geworden hoor.
sorry hoor maar wat is een “Buffalo rail” en waar is het voor bestemd ? Ben maar een gewone simpele Groninger , die door al die Engelse woorden te pas en te onpas tegenwoordig het eventjes niet begrijpt waar het over gaat, sorry niks persoonlijk hoor :)
Ach, Boris, ik ben maar een simpele Zuid-Hollander die in Brabant woont. Gewoon vragen wat niet duidelijk is. :)
Ik ging er vanuit dat met de afgeplakte strook hout ‘op de voorplecht’ op beide foto’s het wel duidelijk was. Het is het opstaande randje op de Main rail ;) op de boeg. Om nog wat extra buiswater tegen te houden.
En wat Stephan hier opmerkt:
Wacht maar tot hij over de monkey rail begint.
https://suburbanshipmodeler.com/2016/09/17/buffalo-rail/
Ik had er ook nog nooit van gehoord, iets typerend voor Amerikanen uit die tijd gok ik.
De benaming van veel onderdelen is specifiek voor deze schepen. En heb ik de informatie uit Engelstalige boeken. Ik heb wel de beide boeken van Orario Curtis, maar daar kan ik ze ook niet allemaal terugvinden. Mede omdat ze zo specifiek voor deze ‘Schooners’ zijn.
Dat ‘probleem’ kwam ik ook al tegen bij mijn Lee. Ook allemaal specifieke namen.
Ik zal van tijd tot tijd een extra pijltje op de foto plaatsen (als dat nodig blijkt te zijn).
Gr. Peter
 
Back
Top