Black Pearl in RC uitvoering

Na enkel weken stilte opnieuw een verhaal om .... tegen te zeggen.
Gelukkig heb ik door de jaren heen zoiets aangeleerd om toch steeds maar weer het gedane werk kritisch te bekijken en de volgende stappen steeds maar weer te herhalen in mijn hoofd en dan nog mis je soms waardoor je wat moet afbreken en opnieuw beginnen. Eigenlijk het mooie van onze hobby want het eind resultaat word er alleen maar beter en mooier van.

Nu dit keer was het niet zo erg. Maar ik had zo een gevoel van..... klopt het hier wel allemaal?
Dus voor ik aan de andere zijde alle poorten ben beginnen boren, zagen en schuren eerst maar eens een stuk geschut maken om deftig te passen.

Op een mm na en de vorm van de vuurmond... hier kon ik mee leven, nog even mijn kapitein boven gehaald en naast het geschut gepositioneerd,
in de strips krijg je dan zoiets van ?!!!!? en nog wat tekentjes die ik niet zo meteen op mijn toetsenbord vind maar die wel degelijk in het werkhuis weerklonken hebben.

Waar heb ik een rekenfout gemaakt is dan het eerste idee en je begint vanaf het begin opnieuw alle schaal berekeningen opnieuw na te rekenen.
Als je dan uiteindelijk besluit dat je vorige berekeningen kloppen , waarom is het geschut dan zo klein?
Alle beschikbare foto's nog eens bekeken en naar de maten van een 12 ponder op zoek.
AH-ha klinkt er dan na enig opzoek werk.
Als je de maten van een 12 ponder om rekent en op het dek tekent kan deze niet ver genoeg achteruit om te laden en zijn ze dus volledig nutteloos op een schip.
Nog maar eens enkel film fragmenten bekeken en inderdaad het geschut lijkt wel wat te groot voor de afmetingen van het schip.
Maar we bouwen nu eenmaal een film schip en dus, vermits ik zelf geen draaibank heb ,op zoek naar iemand om voor mij een proef kanon te maken.

Zover zijn we nu dus, maar nu zijn alle reeds gemaakte geschuts-poorten te klein voor mijn nieuw geschut.
Dus helaas toch nog wat opnieuw maken? gelukkig is een gat wat groter vijlen niet zo moeilijk en komen we er nog goed van af.
Ik heb het gevoel dat ik het laatste nog niet heb meegemaakt tijdens deze bouw , maar dat is hobby denk ik dan maar.
En nu vijlen en schuren tot aan de volgende up-date.
vgr Marc
 
Film schip is te klein TOV je bemanning, daarom krijg je deze vergissing, je zal mat andere onderdelen goed moeten opletten.
 
Nou Marc, je maakt er wel een mooi verhaal van. Als troost kan ik je meegeven dat het geschut over het algemeen op dit soort modellen nooit de juiste afmetingen heeft. Op mijn huidige model is het geschut ook te groot.
 
Maar andersom kan ook. Ik laat de diverse kanonnen voor de bouwdozen op maat draaien in een ver land, en dan kijk je kritisch naar de maat en afmetingen. Wanneer deze dan na enige tijd geleverd worden ogen ze kleiner dan je eigenlijk voor ogen had. Uiteraard ga je dan nameten, en dan klopt alles exact toch volgens de tekeningen en volgens de schaal.
 
Maar ondanks dat , heb je nu een fraai kanon in elkaar geknutseld. Deze is een stuk beter in de verhouding met je bemannig
 
geïnteresseerde collega bouwers,
na een nachtje slapen nog een kleine toevoeging.
Ik heb de loop nog maar 2 dagen in mijn bezit en op het eerste zicht leek het prima, natuurlijk na een nachtje slapen en verder nakijken blijkt het toch nog een dikke cm te lang. Dit is natuurlijk op te lossen, in het echt op je model ziet het er toch steeds een beetje anders uit dan op papier .
Ik was er ook niet vanuit gegaan dat dit voor de eerste poging perfect zou zijn. Er moet ook nog even afgewacht worden of het gieten wel een succes wordt.
Al bij al zijn we nog niet waar we echt willen geraken maar we zitten toch al een grote stap in de juiste richting.
via een ander forum nog een link gekregen waardoor eveneens een andere mogelijk binnen hand bereik komt. Voor de prijs op die site kan ik maar amper zelf de lopen gieten.
Verder kan je in een film iets groter of kleiner laten lijken dan het in werkelijkheid is, dat is nu juist het mooie van film. Maar hier ligt dan nu voor mij de extra uitdaging om de gulle tussenweg te vinden om straks toch een schip met bemanning te krijgen dat iedereen herkent maar waar mijn maataanpassingen niet opvallen.
vgr Marc
 
Ok, om te weten of mijn plan kans op slagen heeft zit er maar 1 ding op, enkele geschut stukken gieten en hiermee wat gaan experimenteren.
Ik heb het voorlopig nog niet in een van de bouwverslagen gelezen maar iemand zal me al wel eens voor geweest zijn, maar voor de geïnteresseerden het gietverhaal van mijn eerste stuk.
We beginnen met het origineel in een bakje te plaatsen en dit half vol gietrubber te storten.
Eveneens voorzien we enkele pennen om later de bovenste helft telkens opnieuw op de zelfde manier in elkaar te laten passen.
na uitharding kan dan de bovenste helft gevuld worden na een anti kleef laag voorzien te hebben.
nog een dag later kan dan de mal geopend worden en het origineel verwijderd.
Hierna is de mal dus klaar om de productie op te starten.
Natuurlijk nog even experimenteren met toevoeging van een druppeltje acryl verf om ze zwart te kleuren.
Bijna volledig geslaagd, de ophang pennen waarmee het kanon op het paard bevestigd wordt zijn niet volledig gevuld doordat de lucht ingesloten blijft.
Bij het volgende stuk ga ik hier meteen een staafje in plaatsen dat dan mee ingegoten wordt.
Het zwarten lijkt goed gelukt dus dat doen we de volgende maal meteen voor de ganse loop.

Omdat ik nog wat gietrubber overhad bij het maken van de mal was ik even gaan nadenken wat ik hier mee kon.
Een rubberen passing voor in de geschut-poorten waarin de loop kan heen en weer schuiven zodat de waterdichtheid gegarandeerd blijft.
Dus wat rubber in een schaaltje gegoten en daar snel enkele blokjes hout opgelegd ter grootte van een poort ( het moest snel gaan, voor het rubber begon op te stijven )
Na uitharding met een slag pons een gat ingeklopt ,even getest en goed bevonden. Nu nog even een definitieve uitvoering verzinnen.

zover zijn we dus alweer, tot later, Marc
 
De kanaaltjes om lucht te laten ontsnappen heten opkomers. Deze kun je met een scherp mesje ook in het gietrubber van je huidige mal uitsnijden.
Hoef je niet direct een nieuwe te maken.:koud:
 
Dit lijkt mij al een hele mooie poging Marc, en wat betreft je voorgangers, volgens mij heeft Jan ook zelf de kanonnen gegoten voor zijn Victory in lagen
 
De kanaaltjes om lucht te laten ontsnappen heten opkomers. Deze kun je met een scherp mesje ook in het gietrubber van je huidige mal uitsnijden.
Hoef je niet direct een nieuwe te maken.:koud:
Bedank Hans, voor de toelichting en tip.
Ondertussen het volgende stuk gegoten waarbij ik de styreen steunpennen in de mal heb geplaatst voor deze te vullen, morgen het resultaat.
Mocht het niet lukken kan ik nog gaan snijden.
 
Morgen ben ik 1 jaar aan het bouwen en de bouw planning blijft nog steeds overeind. Dit houd in: aan het eind van de zomer een waterdichte romp, de buitenkant bijna volledig afgewerkt maar zonder dek. Na enkele maanden zonder bouwverslag wegens te veel andere activiteiten nu hoogtij om een volgende update van de bouw werken neer te pennen.
Nadat het probleem van de geschut-stukken is geklasseerd konden ook aan de andere zijde alle geschut-poorten worden uitgezaagd en op maat geschuurd.
De gaanderij heeft na meerdere pogingen eindelijk zijn definitieve vorm en kan verder afgewerkt worden.
Het paneel op het luizenplecht heeft ook zijn definitieve vorm gekregen en meteen heb ik hier ook de kleursetting uitgetest.

tot slot wil ook nog even , met enige trots, melden dat de bouw van dit schip vanaf nu ook te volgen is voor de niet forum lezers in het tijdschrift de Modelbouwer

Hopelijk hebben we onze achterstand hiermee een beetje weg gewerkt en zijn we reeds volop aan het vervolg bezig.
tot later, Marc
 
Fantastisch Marc, ben benieuwd naar je werkend geschutsysteem dat je binnenkort moet/wil maken.

Hoe ga je de lopen van de gegoten kanonnen terug hol maken voor het vuursysteem?
 
het doet toch deugd te merken dat ik jullie nog kan boeien met mijn verslag.
@ newbie en andere geïnteresseerden , Het idee is om eerst de stukken voor het bovendek te gieten en daarna de mal aan te passen en het buisje meteen mee in te gieten.
Ondertussen heb ik al wat info ingewonnen bij enkel historische schietclubs over de haalbaarheid om met buskruit te werken en de wijkagent die tijdens een vaardag een vriendelijk babbel kwam maken heeft me ook enkel namen bij de politie gegeven i.v.m. vergunningen ( wapens en opslag brandbaar/ontplofbaar materiaal ) Maar dat hele verhaal komt pas ergens in de winter wel opnieuw naar voren. Nu eerst mijn romp klaar krijgen :)
vgr Marc
 
Nog 1 vraagje, welke produkten heb je juist gekocht voor die gietmallen. Mijn kanonnen komen ook dichterbij en voor het gewicht was ik aan het denken om ze eventueel ook te gieten.
 
Luc,
materiaal is van VOSSCHEMIE
voor de mal: Siliconen vormrubber , SIR12010050
voor het gieten : Lamineer en giethars , EPH0602053
heb het gehaald bij Lucas Creativ
vgr Marc
 
Back
Top