Austria Elefant

leuk voorbeeld van de fietsen idd. Daarbij is het JUIST niet zo.. daar komt de uniformiteit voornamelijk door regelgeving, anders zouden ze wel op ligfietsen rijden.. Rare rechtopfietsen.... Is hetzelfde als hardlopen met een omslag-reclamebord, maarja, regels zijn regels...

Ligfietsen is leukerder! :D
 
Nou... ik denk dat als de reglementen ligfietsen niet uitsloten, er binnen een bepaalde wedstrijdtak in de praktijk toch maar één soort fiets gebruikt zou worden.
Duurevenementen op een indoor baan lijken me typisch iets voor ligfietsen. Wegparcoursen zoals de grote rondes lijken me meer iets voor bukfietsers (ik kan me vergissen, ik heb net een bergverzet op mijn ligfiets laten toevoegen voor de komende vakanties...)
Ik bedoel maar, hoe specialistischer iets wordt ontworpen, des te meer komen alle techneuten bij dezelfde dingen uit, en wat overblijft zijn gevechten op de vierkante millimeter.
Ik heb mijn ligfiets dan ook voornamelijk omdat ik het zo'n leuk ding vind!
 
Het wordt tijd dat we weer over de elefant gaan praten want daar ging deze draad toch over. Zodra de baas weg is ........

Daarom doe ik ook maar een duit in het zakje.

Enig idee welke kant onderstaande foto opgaat?

full


Als het niet gaat vliegen kan het altijd nog aan de muur hangen
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zodra de baas weg is ........
De baas kijkt stiekem af en toe wel mee vanaf zijn vakantiebestemming (aan een drankje met het geluid van een kletterend watervalletje op de achtergrond en de benen rust gevend van een middag skien) :cool:

Willem, briljant! Post gerust zo nu en dan eens een foto van jouw eigen olifantje. Ik ben erg benieuwd wat je ervan gaat bakken. Heb je dezelfde FMT tekening als die ik gebruik?

Ik weet ook niet wat de achtergrond is van het dubbele richtingroer. Dit vliegtuig komt uit een tijd waarin heel veel geexperimenteerd werd met allerlei vindingen. Dit buitenissige vliegtuig is een van de vele resultaten daarvan. Vele concepten zijn geprobeerd in die tijd, en net zo vele concepten zijn later naar de vuilnisbak verwezen. Wat wel werkte bleef over, en tegenwoordig zijn de vliegtuigen inderdaad veel uniformer in hun uiterlijk en eigenschappen doordat de beste eigenschappen die door en door getest zijn overgebleven zijn. Het gevecht vindt nu plaats 'op de milimeter', met tienden van procenten aan winst. Jammer dat de diversiteit hierdoor verdwijnt, maar iedereen gebruikt begrijpelijk dezelfde bewezen goede principes.
 
Schuim Elefant

De baas kijkt stiekem af en toe wel mee vanaf zijn vakantiebestemming (aan een drankje met het geluid van een kletterend watervalletje op de achtergrond en de benen rust gevend van een middag skien) :cool:

Post gerust zo nu en dan eens een foto van jouw eigen olifantje. Ik ben erg benieuwd wat je ervan gaat bakken. Heb je dezelfde FMT tekening als die ik gebruik?

.

Ik heb jou tekening uit de eerste post gebruikt! Via paint geprint op 85% van de grootte.
De tekening is dan 10 A4-tjes om te plakken
Dan krijg je een model met een span van bijna 3 meter. Ik hoop dat alles naar verhouding is uitgeprint. Het viel mij nl op dat de staart zo idioot kort is. Ik heb hem nu(8 cm verlengt) op 1.04 meter.
Het idee is ontstaan door de Blu Guppy die ik aan het bouwen ben uit hardschuim.
Ik dacht...dat moet ook met Raymonds olifantje kunnen.

Op onderstaande foto's de ruwbouw...e.e.a. zit nog los.
De volgende uitdaging is de vleugels gloeien of schuren

Wat hier onder op de foto staat is 416 gram.

full


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Raymond wellicht is dit geen nieuws voor je maar oratex kan aan de randen en zeker bij rondingen rafelen. Dit kan je voorkomen door het materiaal niet te snijden / knippen op de te doen gebruikelijke manier maar door een kartelschaar te gebruiken. Je kan het probleem met betrekking tot rafelen aan de randen voorkomen. Overigens ben ik het met Dirk eens dat het beter is om de oratex af te werken met verdunde lak. Het materiaal laat zich uitstekend behandelen met lak en zal langer mooi blijven.

Groeten, Maarten
 
Willem
ziet er erg leuk uit! hoe ga je de vleugels in profiel maken? gewoon met een snijdraad en snijmallen?
grt robert
 
profiel snijden

Willem
ziet er erg leuk uit! hoe ga je de vleugels in profiel maken? gewoon met een snijdraad en snijmallen?
grt robert

Hoi Robert,
Ik ben zaterdag op workshop bij Piet in Goirle geweest en heb veel geleerd.
De vorderingen/mislukkingen zal ik met toestemming van Raymond in dit draadje rapporteren.

De Elefant heeft hele smalle vleugels wat dus voor het snijden een extra moeilijkheid is.
Echter mijn Circe D36 heeft nog smallere vleugels maar die zijn niet zo idioot lang hetgeen bij de Elefant typerend is

Wordt vervolgd
 
Afkicken

Zo, ik ben weer terug van vakantie. De eerste avonden moest ik gewoon afkicken. Ik ben de laatste tijd zo intensief met dit project bezig geweest dat ik 's avonds een beetje duimendraaiend op de bank zat met zin om te bouwen. Maar goed, het dikke boek is toch uitgekomen.

Vanavond heb ik voorzichtig de draad weer opgepakt. Nog wat plekjes plamuren, romp boven de vleugels dichtgemaakt en een stukje gefolied. Heerlijk :-D. Er zijn ongezondere verslavingen :celebrate:
 
De romp is boven de vleugels gesloten.
Olifant180.JPG


In het folien gaat best veel tijd zitten. Aangezien ik sommige delen in 2 kleuren doe en foliescharnieren gebruik moet ik goed nadenken over de volgorde waarin ik alles aanbreng. Het horizontale staartstuk is klaar.
Bovenkant
Olifant178.JPG


Onderkant
Olifant179.JPG


Voor de onderzijde gebruik ik donker olijfgroen. Ik wilde aan de onderzijde een donkere kleur voor de zichtbaarheid. Zeker op heiige dagen zou die anders wel eens te slecht kunnen worden met een gelig-witte kist. Deze kleur vond ik het best bij het 'antiek' passen. Op de onderzijde van de vleugels wordt het donkergroen toegepast tot aan het begin van de rolroeren, 75 cm per kant.

Het hoogteroerscharnier loopt prima. Soepel en glad, zo willen we het zien.
 
Vanavond heb ik voorzichtig de draad weer opgepakt. Nog wat plekjes plamuren, romp boven de vleugels dichtgemaakt en een stukje gefolied. Heerlijk :-D. Er zijn ongezondere verslavingen :celebrate:


maar zoals elke verslaving vergt ze massas geld, tijd, en een sterke relatie!
en afkicken is al even moeilijk ;)

maar voor mij hoef je dat laatste zeker niet!
anders kan ik niet geniete van dit toestel...
je vordert mooi.
 
Hebben jullie dat ook? Dat een 'klein klusje' bijna altijd een stuk langer duurt dan je van tevoren denkt? Bij mij duurt ca 70% van de klussen langer dan ik van tevoren inschat, 20% is redelijk goed en de rest duurt korter.

Vanavond heb ik de kielvlakken gefolied. De richtingroeren waren al klaar. Het is prima gelukt, maar in het volgende gaat nog best veel tijd zitten.
full


De gaten zitten aan 2 kanten, moeten netjes uitgesneden worden en de randjes nagepriegeld. Aan 1 kant liggen de gaten ook nog eens op een soort verhoging (de profielvorm die je ziet), en de randen van die verhoging moeten ook netjes aangedrukt worden. Zo gaat er stiekem weer veel tijd in zo'n klusje zitten.

De lange scharnierpennen voor de richtingroeren pasten wonder boven wonder meteen weer goed in alle gaatjes. 10% gevalletje ;).
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De gaten zitten aan 2 kanten, moeten netjes uitgesneden worden en de randjes nagepriegeld.
Gaten erin smelten met een heet stukje staaldraad. Nadat het gat is gemaakt snel de nog hete folie met de hand aandrukken. Dan zit het voortreffelijk vast, en alle rafelrandjes zijn mooi gesmolten, dus rafelen niet ...

Gr. Dirk.

N.B.
Het kan ook met een soldeerbout, maar daarvan wordt de soldeerpunt wel vies (gaat slecht vloeien), maar als je nog een oude bout hebt liggen ...
 
Dirk, bedankt voor de tip. Volgens mij heb ik nog wel een oude punt liggen voor mijn soldeerbout.

Vanmiddag heb ik na een uurtje hellingvliegen op het strand (perfect invliegweertje voor de Elefant.....) de Oratex aan stukken gesneden. Het was een beetje gepuzzel hoe je het het beste kan versnijden zonder veel verliezen.
Olifant182.JPG


Vanavond heb ik een zijkant van de romp in de glasvezel gezet. Eerst alles klaarzetten.
Olifant183.JPG


Het ging verbazingwekkend goed. Gewoon een beetje smeren en het glas lijkt zich als vanzelf om de romp te plooien. De neus is het moeilijkst, hier is een flinke kromming in 2 richtingen.
Olifant184.JPG


Bij de neus zit 1 heel kleine vouw in het glasweefsel, de rest lijkt goed strak te zitten.
Wat me verder opvalt is dat er na het insmeren nauwelijks nog hars van de romp komt als ik hem afneem met papier. Met epoxy lijkt je veel meer 'teveel-epoxy' weg te halen na het insmeren. Deze klus valt me enorm mee.

Na het harsen glanst het hout met een mooie diepe houtkleur.
Olifant185.JPG


Morgen misschien de andere kant, en dan nog een keer de staartboom.
 
Ziet er inderdaad geweldig uit. Vraagje:
Wat me verder opvalt is dat er na het insmeren nauwelijks nog hars van de romp komt als ik hem afneem met papier. Met epoxy lijkt je veel meer 'teveel-epoxy' weg te halen na het insmeren.
Waar doe je het nu dan mee? (Ik heb wel even teruggelezen maar kon het zo gauw niet vinden... en ik vind dit zo mooi dat ik me dat nog wel eens zie doen...)
 
Glasweefsel 50 g/dm2 (mooi dicht geweven doek, bedankt Berrie!), G4 van Romar-Voss (besteld bij Hobbyin).
 
Back
Top