Reddingboot Alida KNRM

Nog even terugkomende. Hierbij het filmpje .

Het gas wordt voor beide motoren gelijk opgeschroefd. We zien dat sb motor even mee komt maar op de duur houdt hij op onverklaarbare manier in. Er is dan ook even geen schroefwater.

Let verder niet teveel op het schroefwater, de stuurnozzel is daar losgekomen vandaar dat het zo heen en weer gaat.

Mochten er nog suggesties of ideeën zijn dan hoor ik dat graag.

 
Klinkt als een losse koppeling, telkens je meer gas geeft slipt die waardoor de stuurboordimpeller niet of amper meedraait.
 
Beide suggesties zijn uitstekend.
Als het de koppeling is, en daarin gaik mee met Herby, moet het probleem ook bij dezelfde motor blijven als je de regelaars wisselt.

Mijn ervaring met regelaars, zeker de moderne,is dat ze het doen of ze doen het niet en dan zijn ze ook echt stuk .
Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat ze haperen. (Wat nog niet wil zeggen dat het niet kan, natuurlijk.)
Als je geen radiografische storingen hebt denk ik ook aan een mechanisch probleem (pje).
 
Ik heb inderdaad de regelaar wel omgewisseld gehad. Het probleem verplaatste naar de andere motor (zit dus echt in de regelaar).

De as connecties waren inderdaad ook verdacht. De cardan assen heb ik toen nog nagelopen, hier zat geen speling op. Naderhand heb ik nog getwijfeld of het misschien in de impellers zat, alleen zaten deze ook harstikke vast op de as.

Voor de zekerheid heb ik nu een nieuwe regelaar besteld en zal deze binnenkort inbouwen. Tenzij iemand nog een ander idee heeft.

Ik ben nu bezig om de rooster onderop de aanzuig van de jets te maken. Hier zullen spoedig foto's van komen. Dit wil ik er eerst even onder hebben. Dan kunnen we ook weer in het water testen uitvoeren.
 
Weer een kleine update:

Zoals het nu lijkt wordt inderdaad de regelaar vervangen. Ik moet nog even kijken wanneer ik dit kan doen.

Waar ik eerst mee druk was, was het volgende. De rooster bij de waterjet inlaaten bleken toch wel nodig te zijn. Vorige keer bij het varen in Lemmer veel rotzooi opgezogen wat de impellers niet leuk vonden.

De roosters zitten aan de ene kant vast met 2 m3 boutjes. De andere kant zitten in het kunstof geschoven. Hierdoor zitten ze een klein beetje schuin. Het idee daarachter is dat ze niet teveel weerstand opleveren (zoveel mogelijk een gladde romp). Uiteraard levert het stukje waar de boutjes in zitten wel weerstand op maarja ik wou ze toch demontabel hebben.
IMG20231120161120.jpeg

IMG20231123105807.jpeg
IMG20231123105811.jpeg
 
Netjes gemaakt hoor.
En dat van die weerstand zal wel meevallen.
De oppervlakte die uitsteekt is zo minimaal.
Daar heeft het water helemaal geen grip op.

Misschien dat je met heel nauwkeurige apparatuur een verschil in snelheid zou merken tussen met en zonder rooster, maar jij op de waterkant met de zender in je handen merkt er niets van.
 
Een rooster remt idd. iets, maar je zult er weinig van merken.
Nooit zonder varen!
Zeker deze Kehrers met slechts 27mm impellers kunnen steentjes van 25cm bodemdiepte opzuigen!
 
Leden van een modelbootvereniging in Beieren heb ik er ooit over gesproken, die doen al sinds het bestaan van de firma Kehrer veel modellen bouwen met die aandrijvingen.
En die hebben dat al meerdere malen gehad in hun vaarvijver.
Als ik mijn grote jet (45mm impeller diameter) bekijk in helder water met zanderige bodem, dan zie je ook dat hij over een groot gebied water "opzuigt"!
Dat is met name bij het wegvaren. Eenmaal op snelheid is de aanvoer naar de inlaat voldoende om water aan de oppervlakte te gebruiken.

Kortom, altijd een ''rooster" of "grating" op zijn Engels inbouwen!
 
Jemig 25 cm dat is niet niks. En zeker als je dan nog lekker ligt te manoeuvreren met behulp van de buckets, dan wordt het helemaal een zooitje onderwater.

Bedankt voor het compliment, het had even wat aandacht nodig maar ik ben er zelf ook tevreden over. Misschien nog even mooi oppoetsen of netjes in de verf zetten. Dat moet ik nog even bekijken.
 
Zover ik weet kan een optimaal afgestelde KMB28 jet per stuk op vol vermogen maximaal 3kg stuwkracht genereren. Dat komt overeen met 3 liter water per seconde, oftewel 180 liter / minuut!

Vanuit stilstand naar vol vermogen is die zuigkracht al aanwezig, hetzij je altijd een "aanloopmoment" hebt. Een liter is 10 x 10 x 10cm aan volume.

Wellicht geeft dit een beter beeld van wat je achterin je model hebt gemonteerd, en dan 2x ;)

(Aanloopmoment: van nul toeren naar 20.000. Daar zit een minimale vertraging in)
 
Laatst bewerkt:
Prachtig detail op schaal, mijn complimenten!
Wordt een prachtig model op deze manier, en rustig aan bouwen (zoals het meestal gaat in de wereld van modelbouw :koud: )
 
Beste lezers,

Het is alweer even geleden dat er een post geweest is. Ik zit echter niet stil (als gaat de bouw wel op een rustig tempo verder).

Hierbij een foto verslag:
Het stuurhuis heeft de eerst laag verf gekregen. Het console is gedeeltelijk geplaatst. Het instrumenten paneel behoeft verder nog de nodige afwerking.

De ramen zijn pas gemaakt, deze kunnen nu later (wanneer het spuitwerk allemaal klaar is) geplaatst worden.

IMG20240523145316.jpeg
IMG20240918133801.jpeg
Screenshot_2024-08-17-16-24-29-78_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpeg
IMG20240918133812.jpeg
IMG20240918133817.jpeg
IMG20240918133841.jpeg
 
Hallo Arjen,

mooi bouw verslag, loop er al een tijd te denken om de arie visser te gaan bouwen
moet zeggen inspirerend

groet rob
 
Back
Top