Vreemd servo gedrag

Hallo,

Ik heb een probleem met een Hyperion digtale servo. Schijnbaar kan de servo zijn nulpunt niet goed vasthouden. zie video
vreemd servo gedrag!!
Nu dacht ik eerst de servo zal stuk zijn en heb dan ook deze vervangen maar het probleem blijft!! Oude servo getest en blijkt er niks mee aan de hand te zijn. Die oude servo weer ingebouwd en daar is het probleem weer. Vreemd. Heb ook de kanalen van de ontvanger gewisseld, een andere ontvanger geprobeerd maar het probleem blijft in dezelfde servo dus ik ga er vanuit dat het in de servo zit en niet in de aansturing.
Wie heeft een idee.

vreemd_servo_gedrag1.jpg


vreemd_servo_gedrag2.jpg


Mvg,
 
Laatst bewerkt:
Misschien helpt het uitbalanceren van de roeren ?

Dat is met hulp van een contragewicht, het gewicht overbruggen dat nu
schijnbaar alleen maar achter het stuurheveltje ligt van de roer-hoorn.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lijkt me een te slappe servo.
Wordt uit positie getrokken, corrigeert, vliegt over het te bereiken punt heen en corrigeert weer terug en zo verder.
Voedingspanning al gemeten?
Interessant, ik kijk uit naar andere antwoorden.
 
idd een te slappe servo .
Door de te grote servohevel , creeer je een veel te groot moment kracht voor de servo , die houd zijn 0 punt echt niet vast.
Een sterkere servo of de hevel een stuk kleiner maken .

suc6 randy
 
servo flutteren

na het zien van je video lijkt het mij wel duidelijk , kwalitatieve en sterkere ( iets grotere) servo's voor de rol roeren .
Uitbalanceren van de roeren heeft weinig efect.
Dit zelfde hadden we ook bij een sukoiu , na er grotere servo's ingezet te hebben was het probleem over.
Een DS 16 FMD zou het kunnen doen ,hoeveel uitslag wil je op je roer hebben , probeer eerst mechanisch dit te bereiken .
want een kleinere uistslag levert ook meer precisie op .
bv 25 grad. als een servo 50 grad. maakt dan verhouding 1:2
dwz 1 cm bij de servo en 2 cm van het draaipunt tot de kwiklink

Hans
 
Laatst bewerkt:
Dat servo is veel te klein voor die grote hevel .

Als je een standaard servo hat gebruik was het denk ik niet gebeurt .

Met jouw servo wat je nu gebruik zit alles tegen.

Klein servo met kleine tandwielen en dan ook nog metaal.

De speling die zo,n servo heeft vergroot je door lange hevels en het niet gebruiken van de volle 100% servoweg.

Servo van standaard grote gebruiken (gaten in de vleugel zijn niet voor niks zo groot) :D

5 kg bij 4,8 volt moet genoeg zijn.
En bij volle roeruitslag moet je ook de volle servo uitslag hebben .(eventueel nog verhogen naar 120%)
Servohevel dus zo kort als mogelijk gebruiken .;)
Daar door gebruik je ook de kracht die een servo heeft.

Mvg Johan
 
Na het lezen van de reactie's moet ik toch een paar dingen wegstrepen denk ik.
Ten eerste, de verhouding van mijn servohevel ten opzichte van de roerhevel is 1:1. De draaipunten zijn bij beide 30 mm tot aan het schanierpunt.
Ten tweede, ik heb het idee dat dit wel een voldoende sterke servo is want deze heeft volgens de specs een holding torque van 8 kilo/cm en een dynamische torque van 4 kilo/cm
Dit zou eventueel in de lucht niet sterk genoeg kunnen zijn maar gewoon op de grond moet het zeker de krachten aan kunnen vermoed ik.
Wat wel kan denk ik is wat jij zegt plotterweld kleine tandwielen grote hevels wat de aanwezige speling goed versterkt. Maar waarom dat dan niet met mijn andere rolroer gebeurt is dan weer een mystirie ben ik bang.

Mvg,
 
Wat voor een formaat toestel is het? Ik heb ook ruzie gehad met hyperions. Vervangen door hitec' s en klaar. Kleinere hyperions centreren niet goed met grotere roeren. Gaat flutteren en resoneren. De electronica is niet zo super. Beter dymonds nemen of hitecs.
 
En even goed nadenken ;) hevel op roer is ook 30mm dus weer x3 zoveel. Zolang de hevels gelijk zijn behoud je alle kracht.

Dit is 100% slechte servo software, heb ik ook gehad en de servos zijn kapot na enkele vluchten. Ze schieten door en centreren dus erg slecht. Analoge hitecs erop was bij mij de oplossing, zelfs met 25% minder kracht.
 
Massa

Daniel,

Mijn eerste gedachte was dat je servo "slipt" op het servo heveltje.

Daarnaast verwacht ik dat zo'n kleine servo normaal gebruikt zou worden om iets van een lagere "massa" in beweging te zetten. Jouw rolroeren zijn een vrij forse massa voor dit soort servo's. Door dit grote gewicht schieten ze door (probeer met de hand een emmer water snel in beweging te krijgen, en snel en precies weer af te remmen). Dit probleem kun je met deze servo's oplossen door de snelheid op 30% of 50% te programmeren (dit zijn programmeerbare servo's). Maar dan krijg je dus wel een tragere servo.

Prachtige servo's, maar een S3001 was hier beter op zijn plaats geweest. Meer kracht, robuuster, goedkoper, -en-, het vliegtuig is voor standaard servo's ontworpen.

Volhout

Ik zou ze eruit halen, en een paar gewone servo's erin zetten. Is je probleem weg.
 
Laatst bewerkt:
Dit heeft verder niets met de kracht van de servo te maken. Het filmpje gebeurt immers op de grond zonder verdere belasting.

Dit is een combinatie van een snelle servo met een lage deadband en een roer/roeraansturing waar (oa tandwiel-) speling op zit. Dit ook gecombineerd met een groot en mogelijk zwaar roer.

Je beweegt het roer in z'n speling, de servo corrigeert, de speling valt de andere kant op, de servo corrigeert, enzovoort, enzovoort.

Dit is op te lossen door het roer lichter te maken, of speling in de aansturing te verminderen, of door te gaan vliegen. In de lucht is dit fenomeen weg daar dan de luchstroming het roer beter fixeert.

De kracht/sterkte van de servo heeft in elk geval met wat er in het filmpje gebeurt, echt helemaal niets te maken.

Sterker nog; pak een sterkere servo die even snel is, en het probleem zal erger worden.
 
Dit heeft verder niets met de kracht van de servo te maken. Het filmpje gebeurt immers op de grond zonder verdere belasting.

NIET mee eens.!

Koppel die roer stang los op de servo en die vleugelklep valt naar beneden.
Hangt dus gewicht aan de servo hevel.
Kost dus kracht om die roerklep omhoog te houden.
Wordt de servo WEL belast.
 
NIET mee eens.!

Koppel die roer stang los op de servo en die vleugelklep valt naar beneden.
Hangt dus gewicht aan de servo hevel.
Kost dus kracht om die roerklep omhoog te houden.
Wordt de servo WEL belast.

Goed, dan had ik moeten zeggen 'niet noemenswaardige belasting'.

Dit fenomeen kun je bv. ook krijgen op het rudder van een F3A kist, als je er de JR DS8171 (oid) opzet. Dat is een 12kg servo.

Laat dat hele roer eens 50 gram wegen. Je wil toch niet gaan beweren dat een belasting van 50 gram te zwaar is voor die servo?

Echt, de kracht van de servo heeft hier nul komma nul niets mee te maken. De snelheid en de nauwkeurigheid, wél.
 
Koppel / kracht, we begrijpen wat er bedoeld wordt. Kracht en speling is niet van toepassing hier. Sterker nog, met veel speling en minder kracht had je dit probleem misschien helemaal niet gehad. Servo trager maken en deadband vergroten helpt maar het blijft een probleem in de servo die in de lucht misschien groter kan worden. Ik heb exact hetzelfde gehad met hyperion servo's en ben uren bezig geweest om het probleem eruit te krijgen. Ik heb de roeren gedempt wat de resonantie tegenging maar in de vlucht zijn ze toch allebei kapot gegaan. Analoge hitecs erin met 3,5kg ipv 4,5kg erin en het werkt nog steeds perfect, met 300km/h.

Niet verder tijd aan besteden maar andere servos erin en vliegen.
 
Back
Top