Het Schipperscafe deel 6

Een week geleden had ik het nog over hellingwagens en zat intussen te denken hoe mijn avatar ruggelings neer te leggen zonder dat de opbouw klem kwam. Kwam een klapkrat tegen die wel van dienst kon zijn. En vandaag weer waarmee ik uit de voeten kon. Zonnetje op het balkon en een lekker windje, Dus tankertje uitgeruimd en ruggelings op de krat om te kunnen boren en tappen. En hier ligt ze..

20230923_151346.jpg


Voorboren met 1 mm, daarna 1,5 mm en in 3 stappen getapt met M2. Lukte zonder smeren en de tappen konden tussen de vingers terug worden gedraaid, Daarna met 3 en 4 mm boor de gaatjes gesoevereind. Dun en scherp figuurzaagje (met dank aan juwelier Swemmer) in de beugel, schip in stabiele zijligging en met beleid zagen. En waar ik het meest tegenop zag ging als een speer.

20230923_154338.jpg


De twee gaatjes in het stuk aan de romp opgeboord naar 2 mm. Boutjes erin en de koppen wat afgevijld. Tussen beide foto's hierboven zit een half uur tijdsverschil. Dus werfbaasje weer blij.
De zaagsnede was zo dun dat ik er maar geen vulling in heb gelegd. De verticale delen van de snede lopen wel dicht met verf. hieronder een foto genomen van de zijkant.
Inbouwen van de apparatuur kan aan het bureau en is niet aan tijd gebonden. Op 6 oktober moet ze uitgedokt zijn want dan mag ze mee naar de Kronenburger See. Gr. Klaas.

20230923_160019.jpg
 
Laatst bewerkt:
Dat is heel mooi gelukt, Klaas! Ik had verwacht dat je de zaagsnede andersom zou doen (zeg maar, het deel wat aan het schip blijft zitten het dichtste bij de schroef) maar eigenlijk is dit logischer want je hebt nu de schroefdraad in het losse (dus vervangbare) deel.
 
Bedankt voor het compliment Bert. Door op deze manier te zagen had ik de meeste ruimte. Was even mikken om parallel met het vlak te zagen en het spannendst waren de haakse bochten. Maar je moet de zaag het werk laten doen, dus draaien met de neerwaartse slag. En ik heb nooit anders gezaagd dan met de hand en daarvoor enig gevoel ontwikkeld. Voor het kleinere werk heb ik een licht beugeltje dat goed in de hand ligt. Had van het 5 mm dikke zeewaterbestendig alu meer weerstand verwacht, maar het voelde aan als koek. En het sneetje was zo dun, dat je het amper zag. Ben blij met het resultaat. Gr. Klaas.
 
Had van het 5 mm dikke zeewaterbestendig alu meer weerstand verwacht, maar het voelde aan als koek. En het sneetje was zo dun, dat je het amper zag.
Zeewaterbestendigheid is geen maat voor de materiaalsterkte of hardheid, en de weerstand van de zaag richt zich naar de materiaaleigenschappen EN de breedte van de zaagsnede.

Met een dusdanig dun zaagblad kan ik me goed voorstellendat het licht zagen was.
 
Het alu plaatmateriaal is een restantje uit een zeiljacht van een vriend. Ken verder de specificaties niet. Ideaal spul om mee te knutselen. En die dunne zaagjes ben ik zuinig op. Gr. Klaas.
 
Ben wel blij met het resultaat Peter. Altijd listig om dit soort dingen aan een afgebouwd model uit te voeren. En heb steeds meer licht nodig om scherp te zien. Maar in het zonnetje goed te doen. Nu op het gemakje de elektronica weer terug zetten en de bekabeling fatsoeneren. Heb sinds kort een oplaadbaar soldeerboutje. Ideaal ding en op te laden via een USB-kabeltje. Gr. Klaas.
 
klaas ik heb een soldeer station met soldeer bout maar ook hete lucht
heel gemakkelijk om krimp kous te krimpen
voor aan het water heb ik een instelbare soldeer pen wel op 220 volt
en een gas soldeer bout voor het buiten grove werk zeg maar

gr raf
 
Er is ook nog een 12 Volts 15 Watt boutje. Kan thuis op een adapter en "in het veld" op de laadplug van Smit Finland. Die heeft 12 Volt 14 Ah aan boord. Maar op die manier nog nooit gebruikt. Voor het zwaardere werk is er een 60 Watt bout op 220 Volt. Komt eigenlijk alleen maar uit de kast om penlights aan elkaar te solderen. Gr. Klaas.
 
Heb sinds kort een oplaadbaar soldeerboutje. Ideaal ding en op te laden via een USB-kabeltje. Gr. Klaas.
Die heb ik ook. Helaas erg beperkt vermogen en bij mij is de tip van een materiaal waar eigenlijk totaal geen tin aan blijft hangen, wat sommige klusjes erg lastig maakt want je hebt 3 handen nodig (je moet tin bijvoegen tijdens het solderen, je kunt niet een drupje aan de tip hangen), maar inderdaad een ideaal dingetje voor snelle veld of waterkantklusjes.
En 3 kwartier werktijd, dus je kunt er nog redelijk mee doorwerken ook.
 
brutus is die niet voor lood vrije tin ??
het is shit spul en je kunt er geen mooie solderingen mee maken
gelukkig heb ik nog een paar kilo gewone tin liggen met lood

gr raf
 
Ik heb er nog niet mee gewerkt en zal dat in mijn hobby-werkzame leven ook niet (hoeven) doen.
De voorraad die ik nog heb krijg ik nooit op met die mini soldeerklusjes die we met onze hobby hebben.
 
Voor het zwaardere werk is er een 60 Watt bout op 220 Volt. Komt eigenlijk alleen maar uit de kast om penlights aan elkaar te solderen.
Dat vermogen heb je ook in gas gestookt, en dan is het zelfs nog kleiner dan dat kleine snoerloze boutje wat je hebt. Die gebruik ik ERG vaak. Is in feite mijn gewone standaard bout voor algemeen werk.
 
Gisteren een oude bekende aan de werf. Op stapel gezet in 1977 en het jaar daarop gereed als statisch model. Tot 2014 op en in de kast gestaan en RC gemaakt voor de kleindochter. Door ouderdom wat schade aan het tuig. Plastic wantspanners en dunne kettingen gebroken. Gelijk accu gecontroleerd en 1 cel vervangen. Vanavond proefvaart gemaakt. Geen garnalen gevangen. Wel wat kleine witte vliegjes. Nooit zulke kleine gezien. Gr. Klaas.

20230925_204236.jpg
 
Menno, Toen dit scheepje werd gebouwd was ik ook bezig met onze (als casco gekochte) eerste zeilboot. Die liep ook in 1978 van stapel. Was een 20 voets Spitsgatter en gebaseerd op Deense vissersscheepjes. De werf zat aan de Isefjord. Ons casco was in licentie gebouwd in Harderwijk. Het 1:25 Graupner modelletje is gebaseerd op Duitse houten garnalenkotters. Die werden indertijd aan de Eems gebouwd bij Bültjer. Gr. Klaas.
https://www.bueltjerwerft.de/

1978 KB 2-1.jpg
 
Laatst bewerkt:
Klaas het rompje trekt veel op het antje van robbe
maar het antje is een zij trawler en deze heeft twee bomen
maar het blijven mooie bootjes waar je enorm veel mee kan ook qua de schaal
juist niet te grote boot om mee te nemen en niet te klein om er iets mee te doen

gr raf
 
Back
Top