BLUENOSE van YUANQING, schaal 1:72, Plank on Frame

Dat is weer een fraai stukje noeste huisvlijt Peter :rofl::rofl:
Wauw, gaaf werk weer Peter :worship::worship:
Dankjewel, Hans, Peter en Koos.
En gelijk maar even wat ik ook al op het SoS vermeld heb: ik ben iets te enthousiast geweest met de schurftplatting. Na nog eens bekijken van de oude foto’s blijkt dat bij de originele BN het alleen het grote stuk bovenin op de dirk zat. Waar het topsail er tegenaan schuurt en onderdoor gevoerd wordt. De 5 korte stukjes weer verwijderd. Waar ze op foto’s te zien zijn, zijn allemaal foto’s van de BN-II.
Gr. Peter.
 
De piekenval voor de gaffel van het hoofdzeil aangebracht. Conform de tekeningen van Jenson en MS/Lankford:
1013 Peak.jpg

Is qua uitvoering onder de dwarszaling gelijk aan de klauwval met aan 1 zijde het halende part van de dikke lijn van 0,45 mm en aan de andere zijde het dubbelschijfs blok van 3,5 mm van de takel met de lijn van 0,35 mm.

Dat ziet er dan zo uit:
1014 Peak.jpg

Het geeft al een voller zicht aan de achterzijde.

Jenson vermeldde al in zijn overzicht dat deze lijn 600 ft = 182,88 mtr lang was. Op mijn model gaat er bijna 2,5 meter van de dikke lijn op. Van de dunnere voor de takel bijna 1,5 meter.

Op de bovenzijde van de ondermast wordt het ook drukker:
1015 Peak.jpg

A: het halende part gaat vanaf de bovenste van de 4 blokken, door het oog aan stuurboord op de dwarszaling naar het blok op het dek.
B: dit part gaat vanaf de onderste van de 4 blokken door het oog aan bakboord op de dwarszaling naar het blok van de takel.

Het zicht op het dek:
1016 Peak.jpg

A: het blok op het dek aan de mastvoet.
B: de takel vastgezet op de nagelbank en het halende part van de takel vastgezet op de korvijnagel net daar voor.
Je ziet ook een stuk lijn naar voor lopen. Om te laten zien wat Jenson in zijn tekening vermeld, dat dit halende part naar de winch voert.
Dat heb ik met een extra stukje lijn tot uiting gebracht.

De lijn gezien vanaf de voorzijde:
1017 Peak.jpg

De lijn heeft vrij baan. Dat zou ook gelden voor de lijn van de klauwval aan de andere zijde van de mastvoet.
Gr. Peter
 
Met nog maar een up-date.
Met het maken van de schurftplatting voor de dirk, heb ik wat vooruit gewerkt door ook de 2 kleine stukjes alvast op de lijnen te zetten voor de halve-dirk (als dat de juiste naam is?):
1018 Quarter.jpg

Jenson en Lankford gebruiken verschillende namen:
Op de achterzijde van de giek:
Jenson: Main Boom End Lift.
Lankford: Topping Lift.
Wat ik nu heb aangebracht:
Jenson: Main Boom After Topping Lifts.
Lankford: Quarter lifts.

De hangers zijn van 0,6 mm die met een haak aan een band op de giek vast zitten. Bovenaan een 2-schijf blok met aan beide zijden een oog. Dit is voor de takel met 0,35 mm lijn dat door een 2-schijfs blok achterop de langszaling hangt:
1019 Quarter.jpg

Bij het opbouwen van de hoofdmast had ik daar 2x een 1-schijfsblok gehangen. Die heb ik dus vervangen door 2x een 2-schijfsblok van 3,5 mm. Tekeningen even verkeerd gelezen.;)

Op de giek zitten ze bevestigd net voor het einde van de gaffel:
1020 Quarter.jpg

Om het gereefde zeil te ondersteunen.
MS/Lankford noemt 3 specifieke punten ter bevestiging, vandaar de bevestiging met een haak:
A: tijdens het vissen.
B: alternatieve bevestiging waarbij de functioneren als 'Lazy Jack' om het zeil te begeleiden tijdens het opbergen van het zeil.
Bij mijn BN op positie B, want het zeil is net geborgen.
(Voor de oplettende lezer: C is verwijderd. De oogbout is voor het opbergen van de Flying Backstay. Die moet ik nog maken.)

Met het vastzetten van de lijnen op de nagelbank onder het want, moest ik nu opletten dat ze niet over andere lijnen gingen hangen. Tot nu toe heb ik ze allemaal vrij kunnen laten lopen.
Nog steeds niet klaar aan de achterzijde ......
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Peter, Mooi hoor, net echt! Vermoed dat die "halve dirk" bedoeld is als voorloper van een lazy jack die bij het strijken van het zeil ervoor moet zorgen dat het een beetje in toom wordt gehouden en min of meer zigzagsgewijs boven de giek of boom valt. Dan is het zeil gemakkelijker op te doeken. Ideaal voor een solozeiler. Gr. Klaas.
https://cs-rigging.com/stories/lazy-jack-systeem/
 
Peter, Mooi hoor, net echt! Vermoed dat die "halve dirk" bedoeld is als voorloper van een lazy jack die bij het strijken van het zeil ervoor moet zorgen dat het een beetje in toom wordt gehouden en min of meer zigzagsgewijs boven de giek of boom valt. Dan is het zeil gemakkelijker op te doeken. Ideaal voor een solozeiler. Gr. Klaas.
https://cs-rigging.com/stories/lazy-jack-systeem/
Dankjewel, Klaas. Het klopt wat je schrijft, want ook op elke halve dirk komen nog een ‘echte’ lazy jack. Die gaan dan naar de 2 zwarte ogen die net boven de lichtkoof aan weerszijde van de giek zitten.
Maar die komen in de volgende post aan de beurt. ;)
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Komt best goed Peter! Straks zeil jij haar singlehanded. Neem lekker je tijd. Gr. Klaas.
 
Back
Top