Vervolg bouwverslag.
Het is al weer even geleden dat ik mijn bouwverslag bijgewerkt heb, niet dat de bouw in die tussentijd stil gelegen heeft, maar bij gebrek aan de juiste materialen is de bouw en voortgang daarvan een beetje behelpen en ongeorganiseerd geweest

.
Nu is mijn streven ook altijd geweest om de bouwfases een beetje overzichtelijk en niet teveel "heen en weer" of "van de hak op de tak" te beschrijven.
Dat, in combinatie met het eerder genoemde gebrek aan juiste materialen, maakt het dan best wel eens wat lastiger.
Inmiddels heb ik weer wat aan materialen, of een alternatieve oplossing daarvoor, gevonden en dus tijd voor weer een vervolg update.
Bij de laatste update was net de roerstand en de ruwbouw van het bemanningsverblijf klaar.
Ramen en een afsluitbaar toegangsluik / deur waren er toen nog niet, dus daar eerst maar weer de boel opgepakt en mee verder gegaan.
Het voordeel van werken met een machientje als deze is, dat je er zo gemakkelijk en mooi exact dezelfde dingen kan maken en dat is voor iets als bijvoorbeeld raamkozijnen toch wel een hele must vind ik

.
Maar gewoon met een hand (figuur)zaagje, een setje (sleutel)vijltjes en een velletje schuurpapier kan natuurlijk ook nog steeds

.
Dingen zoals luiken en toegangsmogelijkheden worden niet verder op de bouwtekeningen beschreven en zijn dus naar een vrije interpretatie van de bouwer te maken en te bepalen wat hij daar wel of niet mee doet.
Natuurlijk heb ik eerst even bij andere bouwers gekeken en gezocht naar ideeën, maar al vrij snel heb ik toch maar gewoon mijn eigen plan getrokken en iets gemaakt wat bij mij paste.
Geen tekening vooraf, maar gelijk een stukje hout, een maatlatje, wat heen en weer meten en gewoon beginnen.
Tijdens het werk ontstaan vanzelf de ideeën en komt er hopelijk iets toonbars uit voort


.
Een groefje als motief vond ik zelf mooier dan een potloodlijntje, dus ...... weer met gebruik van het freestafeltje.
(Geen nood en toch kwam hij goed van pas
).
Een etmaal vochtig opgespannen zorgt ervoor dat de veerkracht een heel eind verdwenen is en er nu een mooie bolling ontstaat, die daarna ook makkelijk spanning-vrij te verlijmen is.
Het luik moet ook nog een beetje heen en weer kunnen schuiven, dus ook daarvoor - moeilijk is het niet - wat passends gefreubeld.
Ook alvast de stijlen van de ingang gemaakt waar straks de deurschotjes in moeten komen.
Omdat ik de gemaakte onderdelen eerst onafhankelijk van elkaar wil lakken
(blank) en op kleur schilderen, moet ik nog even wachten met de boel op elkaar te verlijmen.
(dus om die reden het lijmklemmetje).
'
Tussendoor af en toe ook al even bezig geweest met het dek te belijnen.
Ook hier weer het nodige over geGoogled. Als je wilt is er zoveel - van een simpel recht, tot de meest kunstig en met de lijnen van het dek meelopende vormen - over te vinden, dat je in "no time" door de bomen het bos niet meer ziet.
Maar simpelweg gezegd; het betreft hier een oud voormalig werkschip en daar gebruikten ze - mede om kosten te besparen - vroeger gewoon "recht toe - recht aan" planken zonder verdere franje voor.
Hoewel een sier- of yachtdek wel een mooie uitdaging om te maken is, komt me nu dat werkdek even niet verkeerd uit en - omdat ik dat zelf mooier en rustiger vond - heb ik gekozen voor het gebruik van relatief wat bredere planken.
Op een ander forum heb ik ergens een truckje gezien om proppen (de afdek van schroeven) in het dek na te bootsen, dus ik denk dat ik dat nog wel wil bekijken en toevoegen.
Later meer hierover en zal e.e.a. wat beter of duidelijker te zien zijn.
De 2 Mastvoeten.
De mastvoet is zo'n onderdeel wat eigenlijk om te maken ook weer niet zoveel voor stelt, maar waarvoor je dus wel een stukje "Solid Wood" nodig hebt, vrij vertaalt een stukje degelijk hout.
Vroeger (vóór de corona) zou ik hiervoor - en nog een aantal andere dingen waar ik het straks ook nog voor nodig heb - even bij de bouwmarkt of een timmerbedrijfje binnengelopen zijn en gevraagd hebben of ze niet een stukje afval kozijnenhout o.i.d. hebben.
Nu in deze periode is dat een stuk lastiger en schoof ik dit punt van de bouw steeds voor me uit.
Op enig moment attendeerde mijn vrouw me op een oude snijplank en de vraag of ik het daar niet van kon maken

?
Al aan van alles gedacht en gekeken, maar daaraan nog niet

, dus even meten en jawel, dat zou nog wel eens kunnen werken

.
Betreffende snijplank is een Beukenhouten snijplank die ooit per abuis een keer in de vaatwasser heeft gezeten

.
In het geval van deze plank kon die daar - met zijn verlijmde delen - niet echt tegen, de lijm liet los en was vervolgens voor voedselbereiding verder totaal onbruikbaar.
Vervolgens heeft de plank, of in elk geval de restanten ervan, een poosje dienst gedaan als basis-ondergrond om de stoommachine van een van mijn stoomsloepen - als deze buiten het schip staat - in testopstelling proef te laten draaien.
Lang verhaal kort; Als je een stuk "Solid Wood" nodig hebt en je kan het nergens vinden, loop je naar de keuken, pak de snijplank, stop hem
(per ongeluk) in de vaatwasser en daarna heb je een mooi stukje beukenhout waar je nog best wat aardige dingen uit kan maken

.
Voor de rest zeggen onderstaande plaatjes denk ik genoeg.
Na het ruw uitzagen, voor een beter (in)zicht, eerst even de blokjes haaks en glad gemaakt.
Daarna de volgende bewerkingen.
Meten is weten

.
Het past en sluit mooi op de bodem van het schip aan. Het verder verlijmen komt later.
Het schip heeft een boegspriet. Om die te bevestigen en op zijn plek te houden zijn er o.a. twee staanders die door het dek via een dwarssteun op en tegen de romp van het schip rusten.
Hiervoor moesten er in het voordek nog twee dek-doorvoeren gemaakt worden.
Even had ik gedacht dit met een handzaagje te doen, maar onderstaande methode werkte sneller en preciezer.
De vraag vooraf was wel even, hoe? en of je een dek van bijna anderhalve meter nog met enige redelijkheid op zo'n klein kruistafeltje kan spannen en bewerken?
Als je zorgt voor een licht geleidende ondersteuning en met je vrije hand tijdig een beetje assistentie verleen, gaat het en is het zelfs een makkie

.
Gelijk op de onderkant van het dek de extra verstevigingen aangebracht waar later bovendeks de zeil-overlopen op moeten komen.
Voor de vierkanten gaten in het achterdek, waar straks de achter-bolders in komen te staan - hetzelfde verhaal als vóór.
De achterbolders worden eveneens uit de eerder genoemde snijplank gefabriceerd.
De reden dat deze stevig en op de romphuid gemonteerd moeten worden is dat deze bolders straks ook dienst doen om het vaste eind van de schootvoering op te beleggen.
Met dat laatste zou er soms wel eens flink aan gerukt kunnen worden.
Alles nog los, te krap om vooraf even te lakken, maar dat is een luxe probleem voor later

.
Ik ben inmiddels al wel een stukje verder dan dat het bovenstaande verhaal gaat, varen doet zij voorlopig nog even niet, maar de volgende keer verder.
Tot zover weer even.
Groet, Bert