Vervolg bouwverslag.
Afgelopen weken toch weer het één en ander aan de Gaffelschoener gedaan.
Ik zie en merk wel dat het een heel ander soort verslag aan het worden is dan de meeste andere verslagen die we hier in de zeilershoek van het forum gewend zijn.
Vaak ligt - en dat is bij zeilboten natuurlijk volledig terecht - de nadruk meer op rompvormen en op zo min mogelijk gewicht, dan bijvoorbeeld iets als het robuuste (zeil)werkpaard wat ik hier aan het bouwen ben.
Dit neemt niet weg dat ik niet óók met een scheef oog wel degelijk het gewicht van deze boot in de gaten probeer te houden, want natuurlijk wil ik dat, behalve het voorkomen van een hernia of andere rugblessure

, met deze boot straks ook nog een beetje vlot en sportief te zeilen valt

.
Het vervolgwerkje wat eigenlijk aan de romp moest gebeuren ligt mede door de eerder al eens genoemde bouwmarktbeperkingen nog even stil, maar gelukkig kon ik bovendeks met de minder belangrijke dingen nog even vooruit.
Zo heb ik de opbouw voor het cargo-ruim, het schippersverblijf en de roerstand gemaakt.
Over het cargo-ruim is voorlopig en behalve dat het simpel gezegd vier plankjes met daarop een plat deksel is, niet zoveel te vertellen en laat ik dat wat verslag betreft maar even rusten tot ik met de daarop komende afwerking en aankleding ervan verder ga.
Ook nu heb ik regelmatig weer wat foto's gemaakt, waarmee ik twee dingen kan doen, ze voor mezelf houden ........ of ze hier delen; Ik heb maar weer voor het laatste gekozen

.
Het verblijf van de schipper.
Ook al wordt straks alles nog geplamuurd en geschilderd, ik vind het toch beter en mooier om alle verbindingen zoveel mogelijk netjes 45° te schuren en te verlijmen.
Eerst wilde ik de raampjes gewoon met een figuurzaag uitzagen
(vandaar de voorboorgaatjes), maar vanwege het gemak en het strakkere werk toch maar besloten om het met de frees te doen.
Soms heb je even van die momenten dat je denkt; waar heb ik zoiets wat de benodigde maat en ronding heeft?
Hier bracht bijvoorbeeld een (oud) maatbekertje de oplossing.
Zonder CNC lukt het mij niet om via de kruistafel mooi afgewerkte rondingen te maken, dus daar moest nog wat met de losse pols en een fijn diamantfreesje gestuurd worden.
Zoekende in een rommelbakje vond ik voor de voorzijde van het schippersverblijf nog een paar oude maar precies passende patrijspoorten.
Voor de scherpe kijker die denkt dat het voorste zijraam iets kleiner is dan het achterste, ....... dat klopt en was ook zo de bedoeling.
Als ik er zo even op terugkijk, werk en doe ik eigenlijk best veel met mijn freestbankje.
Waarom? Gewoon, ik heb het staan, het werkt zo lekker, makkelijk en precies en daarna hoef ik vaak alleen nog een fijn schuurpapiertje over de randjes te halen.
Het dakje ligt er nu nog los en plat op, de bedoeling is dat er met behulp van dakspanten nog een lichte ronding in komt en dat er een schuifluik en een paar handrailingen op gemaakt worden.
Voor de ramen wil ik kijken of ik er leuke bijpassende kozijntje kan maken.
Nu verder met de stuur- of roerstand.
De kast voor de roerstand was snel gemaakt en is ook niet zoveel over te vertellen.
Het stuurrad was iets meer werk en hoewel ik het gezien de tijd dat ik er aan bezig geweest ben, ook gewoon voor iets van een euro of 5 ergens op internet had kunnen bestellen, was het maken ervan toch best een leuk en bevredigend werkje om te doen

.
Met behulp van de onderdelen uit het spanklauwensetje van de freesbank kan ik tijdens het verlijmen mooi de haakse verbinding ondersteunen.
Nu de roerkast klaar is wilde ik ook zelf eens een stuurrad maken.
Tijdens of na de bouw van de romp had ik alles aan afvalhout wat straks misschien nog bruikbaar zou kunnen zijn nog even bewaard
(weggooien is straks ook maar een kleine moeite).
In een afvalstuk van spant 3 blijkt precies datgene te zitten waar ik de grote ring(en) van het stuurrad uit kan maken.
Om technische en praktische reden besloten om dit deel van het rad uit 2 delen te maken.
Bij bovenstaande bewerking draai ik handmatig het werkstuk onder de frees door.
Belangrijk is om hier heel goed om de stand of plaats van de vingers te letten en te zorgen dat deze steeds ver genoeg van het ronddraaiende freesje blijven en niet in die richting uit kunnen schieten




!
Na eenmaal de gewenste ronding te hebben, kunnen de ringen in het verdeelapparaat om daarmee de ruimtes voor de spaken er in te frezen.
Gelijk ook even een extra groef voor een messing sierring er in gemaakt.
Nu is de kern van het stuurrad aan de beurt.
Destijds heb ik vrij kort na de aanschaf van het freesbankje ook het verdeelapparaat gekocht en daar ondertussen ook al regelmatig veel plezier van gehad.
Het begint al ergens op te lijken.
Een stukje pvc Ø 32 om daarmee een mooie en exacte vorm van de messing sierring te buigen.
Omdat ik straks na montage op het stuurrad geen (lelijke) schroefkop terug wilde zien en ook de lengte van de kern nog wat ingekort moest worden, heb ik nog even wat met de Emco geklooid en gefabriceerd

.
De benodigde montageschroef met een stukje Ø 6 mm deuvel en Bison combi power in de kern verlijmd.
Later komen hier geen (losdraai) krachten op, dus dit gaat volgens mij prima werken

.
Ondertussen is de boel zover naar mijn zin dat het verlijmd kan worden.
Het kleine stukje hout naast het pincet moest ik nog even maken om de lengte van de spaken precies uit te kunnen lijnen
(dat was nodig omdat ik bij het boren van de spaakgaten in de kern niet zo goed op de diepte daarvan gelet had en daar dus enige niet zichtbare verschilletjes waren
).
Voor de aardigheid heb ik er ook nog een
(oude) servo in gezet, zodat straks en wanneer er een schipper aan dek komt te staan, het roer met de scheepsbeweging mee stuurt.
(en natuurlijk even testen).
Nu nog even een passende lak opzoeken, maar voorlopig doe ik het hiervoor

.
Het is toch weer een heel verhaal geworden, maar dat heb je met zo'n combinatie van lockdown en het slecht weer buiten, dan heb je gewoon bijna tijd over



.
Tot zover weer even.
Groet, Bert