HMS Diana - Caldercraft model

Haha , goeie! Halsen of brassen? Geen idee wat zijn dat?
Ik denk overigens dat de horizontale klampen zijn. Die zie ik op de victory ook namelijk. En ze blijken zelfs te zijn meegeleverd, alleen in de beschrijving komen ze natuurlijk weer nergens terug. Ze staan wel op de tekening. Die verticale dingen kan ik alleen echt niet plaatsen
 
Eduard, recent zijn hier door @janzwart nog fotoos over gepost in een of ander verslag, ik weet zo vlug niet in welk verslag, en kan het zo vlug niet vinden, maar je kunt ook Jan even een PB sturen.
Het was volgens mij een discussie over klampen......
Succes verder
 
Eduard,
Ik denk dat je deze bedoelt. Ze zijn bedoeld om er, inderdaad halzen of brassen op e beleggen, die door een blok in de scheepswand naar binnen worden geleid.
20201206123351-f2dffea5.jpg

20201206123353-fcaf262a.jpg
 
Het zijn inderdaad klampen om halzen en/of brassen van het grootzeil en fok op te beleggen, Hals van het grootzeil en bras van de fok. Ik begrijp uit je commentaar dat dat je niet zoveel zegt, dus;

Met de brassen word de verdraaiing in het horizontale vlak van de raas verkregen, m.a.w. de zeilen kunnen er mee naar de wind worden gericht om deze onder een gunstige hoek te laten inkomen.
Halzen vind je alleen aan de onder zeilen, (fok en grootzeil). De hals houdt de schoothoorn aan de loefzijde (waar de wind in komt) naar voren en loopt ook naar voren in tegen stelling tot de schoot die de schoothoorn aan de lijzijde (van de wind af) naar achteren houdt en loopt ook naar achteren.

Hals en/of bras komt via een opening in de scheepshuid via een schijf of blok naar binnen en word dan op betreffende klamp(en) belegd. De stand van de klamp ligt aan de hoek waar het touw binnenkomt. Op de Diana zijn wel de klampen geplaatst, maar niet de schijven/blokken in de scheepshuid. De lijnen lopen hier anders volgens tekening.
 
Ik heb er even mijn bijbel bijgenomen :)
Longridge beschrijft "riders" in The Anatomy of Nelson's Ships op pagina 24 als "interior ribs fayed upon the inside planking".
Die bruine houtjes op de foto tussen de kanonnen, 1 verticaal en 1 bijna horizontaal lijken meer op "kevel blocks" voorzien van een katrolschijf en een diamantkop, om een lijn die door de scheepswand komt op te beleggen.
De hiervoor vermelde halzen en brassen dus.
Op de Victory hebben ze de vorm van kikkers, maar uit de komentaar en tekeningen in het vermelde boek kan ik afleiden dat dit niet altijd het geval was.
 
Laatst bewerkt:
Herby dank voor je aanvullingen. Fijn om te weten dat het niet altijd er uitzag als een kikker. Mogelijk is het zo dan toch weer correct.
 
Heren,
Dank weer voor alle extra achtergrondinfo, fijn om zo een beetje te leren van waar ik mee bezig ben.
Inmiddels begonnen aan het bovendek. De dekbalken geschuurd en geplaatst. Het dek op maar gemaakt en alles even los neergelegd.
Hieronder een fotootje van het dek en eentje van het geschutsdek terwijl het bovendek erop zit. Geeft ook een leuk beeld :-)

4D590B97-906D-4BB8-8867-2699E321865E.jpeg


86BB2D69-A466-4361-9FC3-5A8F2242FD62.jpeg
 
Even een kleine update. De dekbalken worden inmiddels verlijmd. Daarna het dek lijmen. Maar als ik dat eenmaal doe kan ik niet of moeilijk meer bij het geschutsdek. Ben ik iets obvious vergeten?
Het geschut is opgetuigd. Het ankertouw en de messenger zijn geplaatst. Of ze goed zitten weet ik niet. Een foto in het verslag van Piet doet mij vermoeden dat ik het touw om de ankerbeting niet goed heb zitten, maar ik volg hier (denk ik) de instructies van Zu Mondfeld. Piet heeft het ankertouw aan de binnenkant onder de beting door lopen. Bij mij loopt hij aan de binnenkant bovenlangs. Verder zie ik niets geks.
Volgende klusje is de verschansing beplanken.
Nu kerstvakantie dus kan een aardige zwieperd geven hopelijk.
5660D904-2004-4AA9-82E3-B3E0DCCC296D.jpeg
 
Als je die harde folie neemt wat ik zei, die kun je een halve tot een millimeter onder het triplex laten lopen, je zet alles vast met houtlijm en daarna trek je die folie eronder vandaan. Deze lijmt niet met de houtlijm.
 
Back
Top