Bouwverslag Spansk Galeon Billing Boats 463

De zeilen zijn inderdaad prachtig:thumbsup:. En dat je hier en daar wat concessies moet doen wat de tuigage betreft dat had ik wel verwacht, het model is simpelweg te klein om alles volgens het boekje te doen.
Ja eigenlijk jammer, ik had het erop en het zag er goed uit. Maar het sikkeblok kwam te dicht bij de mast waardoor de touwen van de gordingen in elkaar liepen. Nu is het volgens de tekening van Kirsch. Curti geeft ze ook enkel aan voor en achterzijde.
 
Thanks Hans.

En het hangt. alleen de schoten en brassen nog.

Laatste foto het grootzeil. de volgende in de reeks

IMG_0687.JPG


IMG_0688.JPG


IMG_0689.JPG


IMG_0690.JPG


IMG_0691.JPG


IMG_0692.JPG


de nokgordings moet ik nog iets vieren die horen losjes te hangen

IMG_0693.JPG


IMG_0694.JPG


IMG_0695.JPG


IMG_0696.JPG
 
Ik begrijp alleen de werking van je buikgordingen en je nokgordingen nog niet helemaal. Deze gaan door het zelfde gat en ze trekken dus aan het zelfde touw. Dus als je je buikgording aanhaalt trekt je halende part ook aan je nokgording. Dit bevreemd mij. Normaal loopt je nokgording door een schilppadblok of een blok aan je mars. En de buikgording tevens door een appart blokje Of ben ik nu in de war met de boelijns? Ik zal het mis hebben:rolleyes:
 
Laatst bewerkt:
@Hans Groenenberg de nokgordingen gaan met de hanenpoten naar het sikkeblok. En die gaar via een takel aan de fok naar de nagelbank. De nokgordingen gaan vanuit een lus onder aan het zeil omhoog door een blok aan de mast (schildpadblok?) Ook naar een takel aan de fok naar de nagelbank. In totaal aan bakboord 1x voor nokgording en 2x voor buikgording. Stuurboord idem dito.
De nokgording zijn altijd dubbel uitgevoerd in deze uitvoering/periode. (Bron Curti, Anderson en Kirsch) Ze zijn boven de ra verbonden met een blok (in dit geval een sikkeblok, maar soms ook een samengesteld blok of een vioolblok). Dit om bij bewegen zeil geen spanningen op de hanepoten te krijgen. Op het andere uiteinde van dit bolk komt de takel om hem aan te halen.
Ja in 1600 waren er nogal vreemde ingewikkelde constructies, Ik kan je het boek van Anderson aanraden te lezen. Veel latere schrijvers halen daar hun inspiratie uit. Kan je de digitale versie sturen.
 
Ik dacht eigenlijk te zien, maar dan zie ik het mis, dat deze lijn rechtstreeks naar de spinnekop van je nokgording ging.
 

Bijlagen

  • 20200831_213900.jpg
    20200831_213900.jpg
    682,1 KB · Weergaven: 124
De Ra van de hoofdas bestaat uit twee delen. Ik heb ze al tegen elkaar verlijmd. (Beetje vlak geschuurd op het raakvlak) lijkt mij als de ra hangt dat dan de delen boven en onder zitten. Of moeten ze voor en achter? En tevens hoe zit dit bij de bezaan? Want daar zit dezelfde constructie.
 
Back
Top