Hulpmal valse kiel en spanten
Ik plaats mijn bouwwijze ook voor de nieuwkomers, als dit verkeerd gaat dan is het al gauw “einde verhaal”
het zal voor de doorgewinterde modelbouwes “gesneden koek” zijn dus even geduld heren

)
Om straks beide handen vrij te hebben, maken we eerst een hulpmal van een stevige onderplaat plus een aantal hoekijzers 25x25x15 mm aan beide zijden waar de hulpkiel straks stevig in zal passen. Let op NIET aan de kiel vastschroeven en niet voor een sleuf (op mijn foto lijkt dit wel het geval maar de kiel wordt straks nog iets naar rechts geschoven) nummer alvast de kiel sleuven 2 t/m 12 beginnend bij de boegzijde (inkeping)
En dan komt de eerste echte klus want MANTUA is vergeten de spanten een nummering mee te geven en veel grotere spanten lijken verdacht veel op elkaar met minieme verschillen die, als ze verkeerd in de kiel geplaatst worden, grote gevolgen kan hebben tijdens het aanbrengen van de huidbeplanking.
Op de foto heb ik de spanten eerst 1 voor 1 uitgezocht en weer terug gelegd, nu met spantnummer (Let op ! dit was bij mijn lasergesneden plaat het geval, gebruik deze nummering alleen maar als eerste hulpmiddel)
Neem spant 2 uit de plaat,laat de anderen voorlopig zitten, schuur hem vlak op de breukvlakken (vooral onder in de enkele sleuf die op de kiel geplaatst gaat worden) en leg hem op de tekening op de juiste plaats en begin met het controleren van de lengte van de rechte lijn met de twee sleufen. Daarna kijk je heel nauwkeurig of de gebogen lijn de tekening volgt. Bij spant 2 t/m 3 + 12 is het nogal duidelijk maar later bij de spanten 4 t/m 10 zijn de verschillen echt minuscuul. Ga nog niet nummeren dat doe je op het eind pas.
Daarna pak je spant 3 uit de plaat, en doe hetzelfde ritueel, daarna spant 4 enz.enz. je zult echt zien dat het bij spant 4 t/m 10 het echt twijfelachtig wordt, en mischien zul je hier later nog moeten wisselen.(let op de lengte van de rechte deklijn die is bepalend). Als je er echt van overtuigd bent dat ze op de goede plaats liggen, dan pas nummeren.
Plaats de spanten Dryfit (= zonder lijm) op de juiste plaats in de hulpkiel en gebruik hierbij de twee langsliggers 13 (nog niet inkorten !!) om te controleren of de bovenkant (dekzijde) op 1 lijn liggen. Pak uit de doos een huidplank 22 (1,5x5x500) en controleer hiermee de horizontale kromming over alle spanten. (steek er een uit of ligt er een dieper weg dan staat dit spant niet op de juiste plaats). En als laatste neem ook dek 18 uit de plaat, vijl de kielsleufen voor en achter bij totdat hij spanningsloos aanligt op de spanten. Kijk ook van bovenaf of er niet een spant uitsteekt of duidelijk naar binnen ligt. Als dit allemaal naar wens is kunnen de spanten gelijmd worden.
Het is van belang dat de spanten haaks op de vals kiel gelijmd worden, als hulpmiddel gebruiken we hiervoor een 3-tal op elkaar gestoken grote Duplo-Blokken. Om verwisseling van de spanten te voorkomen laat je alle spanten zitten behalve diegene die je op dat moment lijmen wilt. Zit er een ijzeren hoekbeugel in de weg, dan deze even tijdelijk verwijderen en om ruimte te verschaffen voor de Duploblokken haal je, nadat je de gleuven van het te lijmen spant met lijm ingesmeerd heb, dan pas het eerste navolgend spant weg om verwarring te voorkomen.
Nadat alle spanten gedroogd zijn kunnen de sokkels nr 14 (2x) tussen de spanten 5 en 6 gelijmd worden. Deze dienen om de Grote Mast een stevige basis te geven en om zijdelingse uitzwaai van de mast te voorkomen.
Omdat ik nu nog een goed overzicht heb op de ‘rustplaats’ van de voet van de Grote Mast 79 ga ik even een aantal stappen vooruitwerken en maak alvast de ‘masttap’ Ø 5 mm L= 10 mm (passen en meten)