==== Tussen project: HV Servos direct op LiPo ====
Ik heb HV servo's gekocht voor de Puma. Die kunnen dus direct op een LiPo 2S aangesloten worden. Op internet heb ik echter geen BEC gevonden die een dikke 7Volt output geeft. Allemaal 5 of 6 Volt instelbaar en menig een die HV ready is, wat zoveel betekend als dat er HV LiPo's op aangesloten kunnen worden.
Mocht iemand een BEC weten die wel 7,2 - 7,4 Volt uitgeeft of meer, dan hoor ik het heel graag.
De servo's houden niet over qua kracht (op HV heeft ieder rolroer 2,5kgcm en in de staart zitten 3,2kgcm versies) en dus wil ik wel (ook omdat het leuk is) echt op vol voltage werken.
Ik heb dus besloten zelf wat te knutselen. Dit waren de (verdere) overwegingen:
- Ik heb een FrSky ontvangen X8R en die kan een directe voeding van de 2S Lipo aan (tot 10V input spanning Ok). De ontvanger geeft ingaande spanning gelijk door aan de servos. TOP dacht ik, gewoon rechtstreeks aansluiten en klaar is Kees. Maar, maximale stroom is 1A bij navraag FrSky en de servos (ook bij navraag) kunnen een dikke ampere per stuk trekken. Rechtstreeks aansluiten wordt em dus niet.
- Ik wil er wel graag een aan en uit schakelaar tussen hebben zitten voor het gemak. Liefst dus een die direct de 2S voeding doorgeeft. Deze heb ik op HK gevonden: https://hobbyking.com/nl_nl/heavy-d...plug-socket-and-built-in-charging-socket.html. Beetje lomp bij aankomst, maar goed.
Na het nodige puzzelen op Conrad een 0,1" PDC gevonden voor een Arduino. Deze is bruikbaar omdat de standaard servo stekkers ook 0,1" spacing hebben en het bordje was handig want de Ground en Voeding pinnen liggen op 1 lijn (zie foto) en zijn over die lijnen met elkaar geschakeld. Geen bruggetjes nodig dus.
Rechts van de "voedingslijnen" zijn de pinnen over dwars geschakeld. Ook hier zijn geen soldeer bruggetjes nodig.
Het resultaat is op de foto's zichtbaar:
- De ontvanger krijgt voeding van de "breakout box" op een kanaal.
- De signalen van de ontvanger gaan allemaal naar de breakout.
- De servo's kunnen nu ingeplugd worden en krijgen spanning direct van LiPo en het signaal van de ontvanger.
Uiteindelijk stelt het niet veel voor; het meeste werk was het maken van de stekkers. Helaas bleek een normale JST pinnen niet op de Conrad connectors te passen. Hiervoor dus standaard JST stekkers gebruikt.
Ben best tevreden met de oplossing. Mooi klein en licht. Onderkant (soldeer) wil ik nog beschermen met epoxy.
E.a. lijkt na aansluiten prima te werken. Bij inbouwen wil ik nog wat kabels korter maken e.d., maar da's voor latere zorg.
Ben benieuwd wat jullie ervan vinden en of jullie andere, wellicht elegantere, oplossingen weten (commercieel beschikbaar).
Groet Q