Deel 10
Tijdens de proefjes zagen we dat het frees-bed niet overal voldoende vlak was. Op sommige plaatsen gaat de frees net in de MDF-plaat en op andere plaatsen niet. Omdat we ónder de MDF-plaat een groot aantal kunststof dopjes tegen het doorbuigen hebben gemonteerd, kunnen daar, we waar nodig, iets extra op deze dopjes lijmen. We doen dit met stukjes latoen-koper en kunnen zo het bed perfect uitlijnen. Eerst hebben we een programmatje geschreven waardoor de frees banen gaat frezen over het hele oppervlak van de unit. Hierdoor kunnen we zien wáár er iets onder moet.
Zie hieronder het filmpje van deze bewerking en een foto van het resultaat.
Toen alle plaatjes eronder zaten konden we weer echt gaan frezen n.l. ribben!
Na wéér wat proefjes kwamen we erachter dat de frees linksom draaiden waardoor er zo’n ruw afgewerkt zijkante ontstonden. Ook ontdekten we dat het héél belangrijk ie om een goede combinatie te hebben tussen het toerental van de motor en de voeding (snelheid van de beweging) van de frees.
Zie hieronder het voorlopige resultaat in 2 filmpjes.
In het 1e filmpje zie je het frezen van een rib met nog met een trage voeding en in het 2e filmpje gaat het allemaal al een beetje sneller! Voeding 900 mm/min.
Tevens zie je dat het Devwing programma de rib in 2 dieptes uitfreest.
Bij een 2 mm dikke balsa rib, freest Devwing eerst 1,5 mm in de gehele omtrek en daarna freest hij de laatste 0,5 mm. Hierbij laat hij echter op verschillende plaatsen ( zelf in te geven hoeveel en waar) een stukje 0,5 mm balsa zitten. Hierdoor blijft de rib vast zitten aan de plank.
Op onderstaande foto kun je zien hoe we de ribben los snijden.
We zijn nu zover dat we een vleugen in Devwing kunnen tekenen en deze kunnen omzetten in G-code. Deze G-code is door Mach3 leesbaar. Als we deze gegevens op een USB-stick zetten en in de PC plaatsen is het alleen nog een “Go” geven!
Hieronder de foto’s van het resultaat!
De besturingskast, de PC en de vacuümpompen, moeten nog ergens in worden opgeborgen. Mijn plan was om alles onder een plateau te bouwen met daarvoor een soort of roldeurtje. Totdat ik ging Googelen en een pracht gebruikt kastje vond met een roldeur. De maten waren perfect, het leek er voor gemaakt. Tevens zat er een uitschuifbaar plateau in. Dit konden we mooi gebruiken voor het toetsenbord en de muis. Nog een uittrekbare beugel tegen de muur voor de montage van het beeldscherm en alles was gefikst.
Zie onderstaande foto’s.
Onze CNC freesmachine is nu zo goed als af. Er zijn natuurlijk altijd nog wat kleine dingen die we willen veranderen. Zo hebben we b.v. micro-switches gebruikt waar we liever sensoren zien.
Tot slot.
Maarten en ik hebben heel veel tijd én energie gestopt in “onze machine”. We hebben samen heel veel geleerd en zijn best trots op ons voorlopige eindresultaat. Als we er weer een zouden bouwen zouden we natuurlijk diverse dingen anders aanpakken!
We zijn op nul gestart, zowel met materialen als kennis en ons doel was een bruikbare CNC-freesmachine te bouwen om ribben te kunnen frezen.
Wij vinden dat het ons best redelijk is gelukt en zijn “gepast trots’.
Als er verdere ontwikkelingen zijn houden we jullie natuurlijk op de hoogte.
Tot slot nog één foto waarom het allemaal ging: De frees !