Puma 3

corvl

verslagschrijvers
Hallo allemaal ,

M'n vriendin heeft 2 zoons , en een 2 maanden geleden heb ik een toestel voor hun gekocht ( Walrus van hobbyking), en een leraar-leerling systeem gemaakt met 2 zenders. En het gaat goed , en zo langzaam, gaan ze er pleier in krijgen , die van 7 doet meestal 1 vluchtje , maar die vind het erg moeilijk , z'n coördinatie is nog niet helemaal top , maar het gaat. Die van 13 doet het eigenlijk erg goed , heeft nu bij elkaar ik denk een half uurtje gevlogen , vliegt nog wat achter het vliegtuig , maar corrigeert bijna altijd goed , hoef nog maar weinig over te nemen. Behalve gas , doen ze alles zelf.

Het vliegseizoen is nu een beetje voorbij in Oostenrijk, het wordt te koud en er wordt maar weinig gevlogen , ik denk dat de toestellen pas in April-Mei weer van stal gehaald worden.

Ik had het idee om ze zelf een toestel in elkaar te laten zetten, de kleinste vind knutselen in iedergeval erg leuk , en zit altijd mee te kijken als ik aan het hobbien ben.
In dit topic hier heb ik wat keuzes mogelijkheden gevraagd:
http://www.modelbouwforum.nl/threads/zelf-bouwen-voor-2-kids-van-7-en-13.245918/#post-3744851

Ik heb ze 2 modellen voorgeschoteld en gevraagd welke ze wilden bouwen . Het is de Puma 3 geworden. Wat ik helemaal niet erg vond , want dit was een van mijn favourite toestelen vroeger. Ik heb er zeker 3 gehad, flink opgevoerd met een 10 cc motor erop.

M'n laatste die ik heb gehad was een jaar of 14 geleden , ik denk dat het nog met een vleugel van een Puma 40 was:
full

full


Iets teveel G-krachten getrokken en de vleugelbevestiging is uit de romp getrokken:
full



Ik heb nog de originele tekening liggen van de Puma 3 , maar vond online digitale bestanden, ...... het zal ze bezig houden om alle A4-tjes aan elkaar te plakken:
full

full


Een flinke stapel papier:
full


Stap 1 wordt alle A-4tjes aan elkaar plakken , de spanten en de ribben uitknippen en met prit op hout te plakken.

Ik heb wel een CNC-router , maaruh , deze moet old -skool worden gebouwd .... bezigheids therapie!!!:p
(electrische) -figuurzaag , mes , vijl, en houtlijm.!

En als laatste Oracover , ik ben benieuwd hoe goed ze kunnen strijken:rolleyes:


Het toestel wordt wel iets aangepast, zowiezo wort het de bovendekker versie , geen 10cc methanol motor , maar electrisch, geen V-stelling, 2 servo's in de vleugel, Staart-sleep of neuswiel , dat laat ik van de kids afhangen.

Cor
 
Laatst bewerkt:
Dag Cor, dat ziet er een bekend vliegpleintje uit daar op die eerste foto's. De Puma vliegt goed, maar "de duimen" zijn zeker ook belangrijk. Groetjes! Kris G
 
Cor, vergeet niet dat kids tegenwoordig maar 1 hand beschikbaar hebben.
In de andere zit zo`n smartphone vergroeit. Best moeilijk om dan een model te bouwen.
Voor je`t weet lopen ze een trauma op met alle gevolgen van dien.
 
De tekeningen komen trouwens van deze website:
http://www.ph-tvs.nl/downloads/tekeningen.html


@ KrisG: ik geloof dat dat het veldje in Lichtervelde was? Ken ik je daarvan?

@Rhelie: Bij deze 2 valt het wel mee geloof ik , de mama is erg streng, niet meer als 1 uur per dag op de smartphone-computer , daarna weer terug inleveren:eek:

We zullen zien wat het geeft bij de bouw , vrijdag wordt eraan begonnen.

Cor
 
Haha, dat zijn mijn oude tekeningen die ik ooit rondgestuurd heb. De spantjes heb ik nog ingescanned :-) omdat die niet op de tekening stonden. Overigens Puma I en II hebben veschillend vleugelprofiel.
Mocht je nog interesse hebben, kijk hier eens? ook de link naar de 'producent'. Wel aan de prijs... maar de boterhammetjes moeten ook verdiend worden...

http://www.rc-network.de/forum/show...A-1-Frästeilsatz-ehemals-robbe?highlight=Puma

Een freesmachine opstellen is meer werk, maar toekomstig veel beter perspectief natuurlijk :-)
Gr Bas
 
Hei Cor. Inderdaad Lichtervelde, ik vloog toen met een Dirty Birdi 60 ( oranje/wit/groen) met een pijp door de canopy, of misschien al met mijn Super Hots ( geel/rood). Blij te zien dat je nog altijd bouwt en vliegt! Groetjes.
 
@ Busking; de CNC- freesmachine heb ik thuis staan , maar voor die kids is het een goede leer om van een paar plankjes een vliegend iets te maken, want knutsel uur op school bestaat tegenwoordig blijkbaar niet meer. Die hebben nog nooit een zaag en hamer in de hand gehad.o_O

@ Kris: oh ja, de super hots , en ook de dirty birdy , ik kan me die beide herinneren! ... Mar dat is een eeuwigheid geleden! (je vliegt blijkbaar ook nog steeds?) :eek:

@ Ron: Nee nee . Rotterdammer , maar heb er een houtje van om zo af en toe van land te verhuizen:rolleyes:

Eeste onderdelen van de Puma zitten in elkaar , heb een paar fotoos gemaakt , ff kijken of ik morgen tijd heb om ze te uploaden.

Cor
 
@mig 3: ja idd dat is mijn 2e Hobby :thumbsup:

Zoals beloofd..... het bouwverslag:
Afgelopen vrijdag avond was het plak en knipwerk. Waren we toch wel een flink uur mee bezig. Puzzelen , knippen en plakken.
Het vil me tegen hoe nauwkeurig een "duurdere" laserprinter eigenlijk print. Bij de meeste vellen scheelde het toch wel tot 2 mm dat de tekening uitgerekt of gekrompen was:mad:. Volgende keer maar toch naar een copyshop en op A0 formaat ofzo laten drukken. Voor de Puma is de nauwkerigheid gelukkig niet zo belangrijk.
full


En dit is het dan geworden , met dank aan Meneer Busking:D:
full


Zaterdag ze dan alletwee aan het werk gezet, meteen maar het goede voorbeeld gegeven met gehoor bescherming en uitleg van "gevaarlijke" machines. De spanten op de tekening uitgeknipt en met pritt op het hout geplakt ( 4mm sperrholz). Instructie gegeven voor de electrische figuurzaag ( grof uitzagen) en dan met de bandschuurmachine , precies op het streepje alle rechtmaken.
full


Ze hun eigen bouwtafel gegeven op hun hoogte ( auw auw m'n arme rug:confused:). De eerste spanten zijn vastgeplakt:
full


Eens kijken hoever ze de volgende keer komen.
Cor
 
Laatst bewerkt:
... Het vil me tegen hoe nauwkeurig een "duurdere" laserprinter eigenlijk print. Bij de meeste vellen scheelde het toch wel tot 2 mm dat de tekening uitgerekt of gekrompen was:mad:.
Zou verschil in luchtvochtigheid dat met papier kunnen doen?

Je zou de tekening voor de afwijking kunnen corrigeren.Twee lijnen haaks op elkaar, van bekende lengte, printen, meten. En vervolgens op computer de tekeningen voor die printer aanpassen.
 
Laatst bewerkt:
ik denk niet dat de tekening zo krom was , maar de aanvoer van het papier in de printer, de lijnen passen gewoon niet op elkaar van de A-4tjes ..... dan gaat 2 haakse lijnen ook niet helpen , dan weet je alleen nog maar dat de tekening verre van klopt.
 
Werking van het papier is behoorlijk. Vergis je niet! Bij mij zit het als een grote stapel in de A3 printer, nog een oude Accel-a-Writer... maar met serieus bere hoge resolutie... ding wordt al jaren niet meer gemaakt.... divers via de PC... hmmmm... zolang het werkt...

In het print window van mijn Mac kan ik in m'n fotobewerkingsprogramma met 0.1% bijstellen. Met de schuifmaat erbij om te checken op de uitdraai.
Maar in de zomer, met hoge luchtvochtigheid, is het papier jojo... warm uit de printer, daarna op het werkblad. Hoppa, klopt er geen 'piet' meer van. Papier is levend materiaal.

In de werktekening destijds van de Rascal 40 had ik calibreerstroken gemaakt, om te kunnen meten op de cm... ging wel wat papier door om het goed te krijgen.

Sceamdumpje... stippellijn is de calibreerstrook... maar dat kan dan bij een zelf vervaardigde tekening (Illustrator CS)

RascalSreendump.jpg


Ondanks de toleranties zal het toch een probleemloze vlieger worden. De enkele, hopelijk slechts halve tot 1 mm ga je niet merken...

Gemotiveerd bouwclubje daar in de 'bouwzaal' van het Oostenrijkse :) Keldergarage toch?
Met gehoorbescherming erbij! Zo hoort het!

Wellicht een vleugel van dubbele span... heb je meteen een hellingzweveroptie op de romp :)

Was nu bezig Charterspantjes uit te werken via een scan, vooral de tapse tipspantjes... staan ook niet op de tekeningen... :D

Gr Bas
 
Leuk om te volgen Cor, maar asjeblieft niet zulke grote fotobestanden plaatsen, mijn Mac raakt er van op tilt.
 
Back
Top